Nepečený matcha cheesecake s čerešňovou omáčkou fotorecept

lubisthemple - fotkalubisthemple, 10. júna 2016

už dávno som chcela matcha použiť pri varení alebo pečení, no stále som to odkladala. počas víkendu som sa konečne na to odhodlala a Zobraziť celý popisuž dávno som chcela matcha použiť pri varení alebo pečení, no stále som to odkladala. počas víkendu som sa konečne na to odhodlala a rozmýšľala som, kde ho použijem. napadlo mi, že najjednoduchšie bude pripraviť nepečený cheesecake. aby nebol len taký obyčajný (aj keď asi nie je nazvať matcha chuť obyčajnou), využila som čerešne, ktoré sú práve v sezóne a tak vznikol tento dezert inšpirovaný áziou. (http://farby-chute-vone.blogspot.com/2016/06/dezert-s-matchou.html)

6
porcií
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Sušienkový základ:
100 g (alebo čokoládové)
1 PL
30 g
Syrová plnka:
300 g
110 g
80 ml
2 čl
1 - 2 PL
Čerešňová omáčka:
290 g
60 g
z 1/2 citróna




Postup

  1. 1

    sušienky, rozupustené maslo a cukor podrvíme v mixéri.

    Nepečený matcha cheesecake s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    sušienkový základ rozdelíme do pohárikov (mne vyšlo šesť) a "utľapkáme" ho prstami na dno.

    Nepečený matcha cheesecake s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vymiešame krémový syr (použila som 175 g syru philadelphia a 125 g mascarpone) s cukrom (cukor sa postupne rozpustí). do zmesi nalejeme šľahačkovú smotanu a šľaháme pokiaľ zmes trochu nezhustne.

    Nepečený matcha cheesecake s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do jednej až dvoch lyžičiek matcha prášku (množsvo záleží od toho akú intenzívnu chuť chceme dosiahnuť) postupne pridáme teplú vodu (pokiaľ nedostaneme hladkú polotekutú pastu). matcha nalejeme na syrovú zmes a miešame kým rovnomerne zafarbí celú plnku.

    Nepečený matcha cheesecake s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pripravenú syrovú plnku navrstvíme na sušienkový základ a poháre odložíme do chladničky aspoň na 30 minút.

    Nepečený matcha cheesecake s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čerešne s cukrom a citrónovou šťavou pomaly varíme pokiaľ nevznikne omáčka (nemala by byť riedka).

    Nepečený matcha cheesecake s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    čerešňovú omáčku necháme trochu vychladnúť a rozdelíme ju do pohárikov, ktoré znova vložíme do chladničky (nalepšie na celú noc). čakanie sa určite oplatí! ak sa bojíte experimentovať alebo vám matcha nechutí, možete ju kľudne nahradiť vanilkou - klasický vanilkový cheesecake s čerešňovou omáčkou bude tiež veľmi chutný :)

    Nepečený matcha cheesecake s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tiginko
priznám sa, vždy ma veľmi udivuje použitie, povedzme diplomaticky - veľmi špecifickej chute matcha v sladkostiach. Kedže poznám chuť matcha v jeho prirodzenej podobe, nejako ma to odrádza. Áno, má krásnu farbu, zelenú ja mám v obľube. Fotky máš tiež lákavé @lubisthemple , len si doplň prosím ťa v syrovej plnke k prídavnému menu "teplá" aj podstatné - asi voda :-)
frezia
Paci sa mi tvoj dezert. Matcha prasok pouzivam do u nas velmi oblubenej cucoriedkovej torty. Do plnky pouzivam: tvaroh, husty jogurt, cukor, limetkova stava, cucoriedky a Matcha praskovy caj asi 2 lyzicky. Ta plnka kazdemu chutila. Limetka je tam dolezita, spolu s Matcha praskom a ostatnymi pouzitymi surovinami vznikne zvlastna, jemna chut.


2x haji a siuuu
haji
Oh, krásná práce - jak postup, tak hotové dílo, krásné maličké mističky! Jen bych měla strach, že je spolknu komplet, haha Recept se mi líbí! Jsi šikulka!
1x frezia
torticka
Chcem sa opytat, co je to matcha prasok. Este som o nom nepocula.
lubisthemple
@Torticka , matcha pijem len sem-tam, ale keď som bola v ázii, skúsila som čokoládu a iné sladkosti s touto príchuťou. Tam je to dosť obľúbené.
danielik3355
Recept vyzerá fantasticky...už som rozmýšľala na čo matchu použijem, aby to chutilo aj manželovi :-) PS: máš ešte chybičku v postupe v prvej časti ...máš napísané "rozpustené masko" namiesto "maslo" :)
havino
@lubisthemple , už nie raz sa ti chystám podakovať, že si ma veľmi inšpirovala so sušienkovým základom do pohárov, mňa to nikdy nenapadlo a už len takto pripravujem poháre, ked nechcem piecť koláče, poháre sa zjedia vždy a hned, od jahodových, dnes čučoriedkové, ver, že každému tie sušienky v tom pohári veľmi chutia a nepoznajú to, ako som ani ja, dávam aj medzi, aj na povrch, ako kedy, ale je to super doplnok do smotanovo tvarohových pohárov, takže dakujem


lubisthemple
@Havino (29.7.2016 22:08)

som rada, že som ťa inšpirovala :) tvoje poháre vyzerajú neskutočne chutne :) hneď by som si jeden dala...alebo dva ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia