Nemiesený biely domáci chlieb (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Našla som viac receptov na tento chlieb. Niekto vykysnuté cesto spracováva ešte na doske a prekladá ho, iný kombinuje viac druhov múky. Osobne ho robím z jedneho druhu pšeničnej múky a veľmi jednoducho. Večer zamiesim a ráno upečiem. Chlieb má peknú hnedú chrumkavú kôrku a ľahučkú striedku s veľkými okami, je veľmi chutný.
1 chlieb porcia |
12-18 minút príprava |
50 minút na 230/30 a 220/20 °C |
Postup- na pečenie: hrniec smaltovaný,o 21-23 cm priemere, nerezový, liatinový alebo jenská misa.
Do vandlíka som preosiala múku, pridala som sušené droždie, soľ, celú rascu a premiešala som suché ingrediencie. Ja dávam len hladkú múku, ale sú recepty, v ktorých sa kombinuje hladká múka s polohrubou alebo ražnou.
- Pridala som studenú vodu /dávam 2 hrnčeky á 250 ml/, ocot, všetko som spolu premiešala. Vznikne redšie cesto, ktorého vrch som posypala múkou, prikryla utierkou a nechala odpočívať pri izbovej teplote 12 - 18 hodín. Obyčajne večer pripravím a ráno pečiem.
Ocot podporuje kysnutie.
- Pred pečením ráno som vykysnuté cesto ešte prepacovala pomocou lyžice, posypala som vrch opäť múkou, prikryla utierkou a nechala 30 minút odpočívať.Cesto nedávam na pomúčenú dosku a neprekladám, ani na pomúčenú utierku. Tento postup je jednoduchší.
- Kým cesto odpočívalo, trúbu som rozpálila na 230 stupňov, vložila som do nej čistú a suchú jenskú misu na 30 minút, aby sa zohriala na túto teplotu. Do zohriatej jenskej misy som naliala opäť vykysnuté cesto a prikryté pokrievkou som dala piecť.
- Prikryté som piekla pri tejto teplote 30 minút. Možno použiť hrniec liatinový, nerezový, smaltovaný, dá sa použiť aj rímsky hrniec. Podstatné je, aby sa najprv rozpálil v trúbe, pečenie v ňom funguje na princípe pečenia v peci. Táto dávka cesta je na hrniec o priemere 21 -23 cm.
- Po tejto dobe som chlieb vybrala, odstránila som pokrievku a znovu vložila piecť na 20 minút pri teplote zníženej na 220 stupňov.
- Upečený chlieb som vyklopila hned po upečení, čo ide ľahko a nechala vychladnúť na mriežke. Kto chce svetlejšiu kôrku, primerane skráti dobu pečenia.
- Takto pečený chlieb má peknú hnedú a chrumkavú kôrku, striedka je ľahučká, porovitá s veľkými okami a chlieb chutí podobne ako ten, čo je pečený v peci. Tento spôsob pečenia sa u nás doma rýchlo ujal, lebo chlieb je veľmi chutný a jeho príprava je takmer bez námahy.
|