Nemiesený biely domáci chlieb (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Našla som viac receptov na tento chlieb. Niekto vykysnuté cesto spracováva ešte na doske a prekladá ho, iný kombinuje viac druhov múky. Osobne ho robím z jedneho druhu pšeničnej múky a veľmi jednoducho. Večer zamiesim a ráno upečiem. Chlieb má peknú hnedú chrumkavú kôrku a ľahučkú striedku s veľkými okami, je veľmi chutný.

1 chlieb
porcia
12-18 minút
príprava
50 minút
na 230/30 a 220/20  °C

Postup

  1. na pečenie: hrniec smaltovaný,o 21-23 cm priemere, nerezový, liatinový alebo jenská misa. Do vandlíka som preosiala múku, pridala som sušené droždie, soľ, celú rascu a premiešala som suché ingrediencie. Ja dávam len hladkú múku, ale sú recepty, v ktorých sa kombinuje hladká múka s polohrubou alebo ražnou.
  2. Pridala som studenú vodu /dávam 2 hrnčeky á 250 ml/, ocot, všetko som spolu premiešala. Vznikne redšie cesto, ktorého vrch som posypala múkou, prikryla utierkou a nechala odpočívať pri izbovej teplote 12 - 18 hodín. Obyčajne večer pripravím a ráno pečiem. Ocot podporuje kysnutie.
  3. Pred pečením ráno som vykysnuté cesto ešte prepacovala pomocou lyžice, posypala som vrch opäť múkou, prikryla utierkou a nechala 30 minút odpočívať.Cesto nedávam na pomúčenú dosku a neprekladám, ani na pomúčenú utierku. Tento postup je jednoduchší.
  4. Kým cesto odpočívalo, trúbu som rozpálila na 230 stupňov, vložila som do nej čistú a suchú jenskú misu na 30 minút, aby sa zohriala na túto teplotu. Do zohriatej jenskej misy som naliala opäť vykysnuté cesto a prikryté pokrievkou som dala piecť.
  5. Prikryté som piekla pri tejto teplote 30 minút. Možno použiť hrniec liatinový, nerezový, smaltovaný, dá sa použiť aj rímsky hrniec. Podstatné je, aby sa najprv rozpálil v trúbe, pečenie v ňom funguje na princípe pečenia v peci. Táto dávka cesta je na hrniec o priemere 21 -23 cm.
  6. Po tejto dobe som chlieb vybrala, odstránila som pokrievku a znovu vložila piecť na 20 minút pri teplote zníženej na 220 stupňov.
  7. Upečený chlieb som vyklopila hned po upečení, čo ide ľahko a nechala vychladnúť na mriežke. Kto chce svetlejšiu kôrku, primerane skráti dobu pečenia.
  8. Takto pečený chlieb má peknú hnedú a chrumkavú kôrku, striedka je ľahučká, porovitá s veľkými okami a chlieb chutí podobne ako ten, čo je pečený v peci. Tento spôsob pečenia sa u nás doma rýchlo ujal, lebo chlieb je veľmi chutný a jeho príprava je takmer bez námahy.