Nekysnuté orechové rožky rumovým maslom pohladkané fotorecept
Foto: zuzanka1367
Pokojne by mohli byť aj trojkráľové, s týmto cestom rada pečiem v zime, lebo ho nie je problém vychladiť, čo prispeje k jeho kvalite. Zobraziť celý popisPokojne by mohli byť aj trojkráľové, s týmto cestom rada pečiem v zime, lebo ho nie je problém vychladiť, čo prispeje k jeho kvalite. Recept videný na inkitchenopen...
porcií
príprava
na 185 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
250 g studené |
|
250 ml |
|
1/2 ČL |
|
Plnka: | |
200 g pomleté |
|
130-150 g melasový |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
2 cl |
|
Poleva: | |
2 PL |
|
3 PL |
|
podľa potreby na posypanie |
|
Postup
-
1
Do múky nastrúhame dobre vychladené maslo, pridáme smotanu, soľ a rýchlo vypracujeme cesto, múku nepridávame, dlho nemiesime, nech sa maslo neohreje. Cesto zabalíme do fólie a dáme približne na hodinu do chladu.
-
2
Zomleté vlašské orechy zmiešame s cukrom, ja som použila melasový, nie je to nevyhnutné, cukor dajte aký máte radi. Pridáme rum, škoricu a bielok. Spravíme si plnku, ktorá sa dá pekne spojiť ako také orechové cesto a tiež ju dáme do chladu.
-
3
Vychladené cesto rozdelíme na 5 častí, každá váži približne 180 g. Jednu si nachystáme na pracovnú dosku, ostatné dáme do chladničky. To isté spravíme aj s plnkou. Rozdelíme na 5 častí s hmotnosťou asi 90 g. Cesto rozvaľkáme na kruh s priemerom 24-25 cm, rozdelíme na osem častí a na každú si oddelíme rovnakú časť plnky a zrolujeme rožtek.
-
4
Takto naplníme všetkých päť kusov cesta, uložíme na plech s papierom na pečenie a znovu vynesieme do chladu. To v túto ročnú dobu nie je problém. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 185 stupňov. Rožky ničím nenatierame pred pečením, len ich upečieme po dobu 20-25 minút. Mali by mať svetlo hnedú farbu. Maslo zohrejeme, pridáme rum a ešte horúce rožky dobre natrieme voňavým maslom :) Ak sa Vám žiada, môžete posypať práškovým cukrom, ale nie je to nutnosť, sú sladké dosť.
-
5
Sú krehké, chrumkavé, voňavé...no som sa dochválila :) ale ak odskúšate, nebudete ľutovať... Ak už tu podobný recept je, tak som ho aspoň pripomenula, v tom množstve receptov je možné prehliadnuť...
ja ked vidim to listkovanie, prve ma po vianociach napadlo na slano, islo by to bez plnky ako tycinky, len slanym potriet, pripadne slany syr?
ovarenizivoteatak.blogspot.com/2018/12/orechove-rozky-rumovym-maslom-p...
a takto sa mi podarili, majú len jednu chybu, je ich málo :-) nabudúce pečiem z dvoch dávok
ja ďakujem za recept :-) rodina si už rozkázala na Silvestra aspoň z 2 dávok a keďže aj my máme dosť orechov a muž mi ich veľa aj natĺkol, mám z čoho vypekať