Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Takéto pirohy robila moja mamička, babička, prababička...robím ich aj ja, ale pre naše dcéry už je to síce veľmi dobré jedlo, no aj veľmi, veľmi prácne. A tak by som chcela ponúknuť výrobu nášho tradičného jedla netradičným spôsobom.Príprava je omnoho rýchlejšia, ale chuť nezmenená. Mňa na tento postup inšpirovali Taliani a dúfam, že tento môj recept bude inšpiráciou pre tých, ktorým sa výroba pirôh zdala náročná.
4 porcie |
60 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si plnky. Zemiaková: uvarené zemiaky pretlačíme a zmiešame s maslom, žĺtkom, soľou a korením.
Bryndzová: bryndzu zmiešame s uvarenými a pretlačenými zemiakmi, soľou a korením.
Tvarohová:tvaroh zmiešame s vajcom a soľou.
- Pomocou šľahača s hnetacími metlami z múky, vajec, oleja, soli a vody vypracujeme tuhé cesto.
- Na doske chvíľu cesto ručne dopracujeme. Prikryjeme miskou a necháme odpočívať 1/2hodiny.
- Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1-2mm. Na polovicu cesta pomocou stierky alebo tupou stranou noža naznačíme štvorce so stranou 4cm a na každý dáme pomocou lyžičky a noža plnku.
- Vodorovne i zvisle pritlačíme v mieste naznačených štvorcov rúčkou varešky alebo inou paličkou.Začíname vždy od stredu, aby sme vytláčali vzduch.
- V mieste pritlačenia porežeme pomocou radielka alebo nožom.
- Pirohy postupne varíme vo vriacej osolenej vode. Po vhodení opatrne premiešame a ešte aspoň raz kým vyplávajú na povrch. Potom už varíme len 2-3min veľmi miernym varom. Vyberieme dierovanou varechou do misy polejeme málinko roztopeným maslom a premiešame, aby sa nezlepili, kým uvaríme zostávajúce pirohy a udržujeme teplé.Ja ich dávam do rúry vyhriatej na 65st.C.
- Rozpražíme si maslo s cibuľou porezanou na tenké kolieska alebo mesiačiky. Pirohy chcú dobre omastiť, iba vtedy sú dobré.Preto tak hodne masla(250g).
- Možno ste si všimli, že tieto pirohy sú maličké, také jednohubky, lenže takéto chutia najlepšie. Čím menšie, tým viacej práce samozrejme, ale chutia aj väčšie.
Podávame poliate(hodne)maslom s cibuľkou, prípadne aj hustou kyslou smotanou. Kto nemá rád cibuľu(napr. aj deti), omastíme len rozpraženým maslom. Nezabudnime ich ešte v mise osoliť!
- Ak by vám náhodou nejaké uvarené pirohy zvýšili, tak na druhý deň si urobte túto vynikajúcu pochúťku: na malom množstve oleja ich z oboch strán opečte do zlatohneda.Ja sa snažím variť vždy viac pirôh, aby mi zvýšili na opekanie, málokedy sa mi to však podarí...