Naše pirohy - zemiakové, bryndzové, tvarohové (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Takéto pirohy robila moja mamička, babička, prababička...robím ich aj ja, ale pre naše dcéry už je to síce veľmi dobré jedlo, no aj veľmi, veľmi prácne. A tak by som chcela ponúknuť výrobu nášho tradičného jedla netradičným spôsobom.Príprava je omnoho rýchlejšia, ale chuť nezmenená. Mňa na tento postup inšpirovali Taliani a dúfam, že tento môj recept bude inšpiráciou pre tých, ktorým sa výroba pirôh zdala náročná.

4
porcie
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si plnky. Zemiaková: uvarené zemiaky pretlačíme a zmiešame s maslom, žĺtkom, soľou a korením. Bryndzová: bryndzu zmiešame s uvarenými a pretlačenými zemiakmi, soľou a korením. Tvarohová:tvaroh zmiešame s vajcom a soľou.
  2. Pomocou šľahača s hnetacími metlami z múky, vajec, oleja, soli a vody vypracujeme tuhé cesto.
  3. Na doske chvíľu cesto ručne dopracujeme. Prikryjeme miskou a necháme odpočívať 1/2hodiny.
  4. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1-2mm. Na polovicu cesta pomocou stierky alebo tupou stranou noža naznačíme štvorce so stranou 4cm a na každý dáme pomocou lyžičky a noža plnku.
  5. Vodorovne i zvisle pritlačíme v mieste naznačených štvorcov rúčkou varešky alebo inou paličkou.Začíname vždy od stredu, aby sme vytláčali vzduch.
  6. V mieste pritlačenia porežeme pomocou radielka alebo nožom.
  7. Pirohy postupne varíme vo vriacej osolenej vode. Po vhodení opatrne premiešame a ešte aspoň raz kým vyplávajú na povrch. Potom už varíme len 2-3min veľmi miernym varom. Vyberieme dierovanou varechou do misy polejeme málinko roztopeným maslom a premiešame, aby sa nezlepili, kým uvaríme zostávajúce pirohy a udržujeme teplé.Ja ich dávam do rúry vyhriatej na 65st.C.
  8. Rozpražíme si maslo s cibuľou porezanou na tenké kolieska alebo mesiačiky. Pirohy chcú dobre omastiť, iba vtedy sú dobré.Preto tak hodne masla(250g).
  9. Možno ste si všimli, že tieto pirohy sú maličké, také jednohubky, lenže takéto chutia najlepšie. Čím menšie, tým viacej práce samozrejme, ale chutia aj väčšie. Podávame poliate(hodne)maslom s cibuľkou, prípadne aj hustou kyslou smotanou. Kto nemá rád cibuľu(napr. aj deti), omastíme len rozpraženým maslom. Nezabudnime ich ešte v mise osoliť!
  10. Ak by vám náhodou nejaké uvarené pirohy zvýšili, tak na druhý deň si urobte túto vynikajúcu pochúťku: na malom množstve oleja ich z oboch strán opečte do zlatohneda.Ja sa snažím variť vždy viac pirôh, aby mi zvýšili na opekanie, málokedy sa mi to však podarí...