Naša sarma

2010 - bez fotky2010, 28. februára 2011
Naša sarma
Foto: 2010

Na sarmu si robi narok cely Balkan a stredomorie .Podla vsetkeho jej povod je z Turecka kde slovo “sarmak” je zabalovanie. Prisla mi Zobraziť celý popisNa sarmu si robi narok cely Balkan a stredomorie .Podla vsetkeho jej povod je z Turecka kde slovo “sarmak” je zabalovanie. Prisla mi pod ruku flasa na kyslo nalozenych kapustovych listov, takze vyrobim turecku verziu” Lahana sarma”. Lenze moji pomocnici sa na mna vykaslali tak som nerobil male rolky ako sa ma, ale nasu rychlejsiu pecenu verziu.

4
porcie
20 minut minút
príprava
45 minut minút
na 180 °C

Suroviny

500 g mlete
1/2 hrnceka
1lyzica  cerstva
1lyzica na drobno sekany
2 struciky
1 nasekaná
2 lyzice
1 lyzicka
podla potreby
1 hrncek na podliatie
1
1 /feferónka/
 ( kysle)
1/3 lyzicky
1/3 lyzicky




Postup

  1. 1

    Ryzu uvarime podla chute a dame na stranu. Na drobno nakrajanu cibulu , cesnak oprazime do sklovita na troche oleja pridame mlete maso pridame lyzicu oleja posypeme paprikou a rimskou rascou a cerstvo nastruhanym muskatovym orieskom ,oprazime -zatiahneme pri stalom miesani.Klobasu, ja som mal spanielske chorizo nakrajame na male kusky.Z cervenej fefronky vykrojime blanky a nakrajame na malicke kusky. Klobasu a feferonku pridame a chvilu podusime s masom. ( mne sa vzdy zdali tie co robievala mama take bez chuti , ja mam rad pikantnejsie tak fefronka nezaskodi ani kusok klobasy), aj ked je to moj prinos.Inac som si isty ze v daktorej miestnej variante su aj kobasy.

  2. 2

    Paradajkovy pretlak rozrobime v hrnceku teplej vody,pridame na drobno nakrajanu petrzlenovu vnat a na drobno nakrajany cerstvy kopor. Podusime cca 5 minut. Pridame predvarenu ryzu a ochutime sol, korenie a dame trochu vychladnut aby sa dalo so s plnkou pracovat.

  3. 3

    Ja som mal listy kupene ktore boli skor ako jemna kysla kapusta , ale som sa pytal u susedov ze sa to da velmi lahko urobit len obrat listy z kapusty( vyhodit vrchne) vykrojit tvrdsie casti z listov a trocha soli a octu a uvarit do makka . Tradicne sa sarma robi ako male rolky podobne velkosti dolmetes z vinnych listov ale na to treba mat cas a trpezlivost .Tak som si proces skratil. Na listy som kladol 2 lyzice plnky a zlozil najpr zo stran a potom zroloval.

    Naša sarma - obrázok 3
  4. 4

    Tu uz som vobec nepostupoval podla receptu .Poukladal na vymastenu zapekaciu misku podlial vyvarom "postrasil" petrzlenovou vnatou ,a do vyhriatej rury na cca.45 minut.

    Naša sarma - obrázok 4
  5. 5

    Servirovalo sa s dobrym chlebom , a ja som si pridal este kyslej smotany .

    Naša sarma - obrázok 5

Diskusia k receptu

baculata
Na juhu Slovenska v jednej dedine sarma, v druhej takart , má taku tradíciu, že bez nej sa nezaobíde žiadna rodinná udalost-svadba,zabíjačka...Ked som videla prvý raz hrniec so sarmou užasla som nad dokonalým výtvorom maličkých roliek symetricky uložených v radoch nad sebou.Už ju dokážem aj ja, postup je velmi podobný ako je Vás recept.Je to užasne chutné jedlo recept ukladám,rada vyskúšam aj tuto grecku podobu.
frezia68
Zemplínske holubky podobné mám v receptoch,no robím ich málokedy,lebo radšej mám trocha väčšie.Tie Tvoje by mi určite chutili :-))) a tiež pridám papričky podľa Teba.
marianne69
... ja som ani nevedela,ze sa to vola sarma, robim skoro az na jednu-dve ingrediencie rovnako,ale to uz asi nebude sarma:-)nedavam kysle nalozene kapustove listy, ale cerstve...
2010
marianne69, pod menom sarma je strasne vela receptov ze to ani nie je pravda,( viac ako kapustnic ) vela krajin slovanskych ci balkanskych si robi naroky ze je to ich narodne jedlo . S kyslou kapustou alebo sladkou s masom bez masa vsetko je to asi z povodneho tureckeho receptu na sarmu.Aj ked v Madarsku sa vola " töltött káposzta " ci v Polsku "Gołąbki ".
 en.wikipedia.org/wiki/Sarma_(food)...


alexdidi
Vydarená sarma, tiež som už pridala recept na našu východniarsku verziu sarmy-holubky po našom, ktoré tiež nesmú chýbať pri rôznych spoločenských udalostiach...narobil si chute, musím už urobiť a mám chuť na paradajkové, už sa teším....
andulka2
Naši starkí presídlili z bývalej Juhoslávie a sármu priniesli zo sebou ako tradičné jedlo na Nový rok. Varila sa z kyslých kapustných listov z doma naloženej kapusty. Podobný recept ako tento ale klobása sa nepokrájala ale sa rozobrala a zmiešala sa s mletým mäsom. Do mäsa sa primlelo aj uvarené čerstvé koleno aj s kožou, čo úžasne vylepšilo chuť plnky. Varilo sa obvykle v 20 litrovom hrnci.
babidka
ja robievam sarmu po bulharsky :-) je to naozaj vsetko velmi podobne , kazdy vsak da tam trosku toho "svojho" oblubeneho .Bulhari zvacsa napriklad pridavaju aj saturejku a vela-vela petrzlnovej vnate a robia ju z cerstvymikapustovymi listkami ...v kazdom pripade je to velmi dobre a oblubene jedlo ktore chuti najviac na druhy-treti den :-)))) Takze nabuduce to skusim podla tvojho receptu - chlapom sa urcite zavdacim tymi kuskami klobasy - vraj by sa mohla pridavat do kazdeho jedla :-)))))
evanaaa
Ja som podobné robila pred časom s jednoduchým názvom- plnená kapusta ( al. pln, kapustné listy) z čerstvej kapusty ale rolky sa varili v kyslej kapuste. Aj tak je to dobré.
2010
Len take vysvetlenie od tureckeho zakaznika, sarma -od slova zabalit -sarmak.( kapustove , vinne listy ). Dolma -napchat od slova dolmak
( paprika , baklazan cukina ...) Jedine ked sa napcha kapustova hlava tak asi mame sarmakovy dolmak :-)))






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia