Nalešniky fotorecept

coldbery - fotkacoldbery, 11. augusta 2010
Nalešniky (fotorecept)
Foto: coldbery

Je to už pomaly zabudnuté jedlo,ktore moja mamka často robievala a my deti sme sa naň nevedeli dočkať...

20 minút
príprava

Suroviny

1 kg
1 väčšia
5 - 6 strúčiky
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Surové zemiaky ošupeme a postrúhame na jemnom strúhadle aj cibuľu a cesnaky....pridáme múku....toľko aby vznikla jemne polotuha hmota..a pridáme korenie (každy podľa chuti...)

    Nalešniky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom z cesta robíme menšie kôpky na železnu rozhriatu platničku,ktorá je na peci.....veľkým nožom rozotrieme na placky..(trošku hrubšie ako palačinky).

    Nalešniky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď okraje začnú hnednúť s nožom režeme popri plechu a oddelíme od platni a otočíme na druhu stranu

    Nalešniky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto upečené potom potrieme rozposteným maslom a podávame...najlepšie chuti s čajíkom....dobru chuť...

    Nalešniky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

elisticka
Ivetka je to fajn take nemastne pre mna :-)))musim vyskusat ale ja nemam taku plotnu skusim to na teflonke moze byt?
coldbery
nerobila som ...ale si myslím,že by to nevadilo...možno ešte ľahšie sa bude obracať...nabudúce to skúsim tak aj ja..dík za dobrý nápad :-)))
ketty3811
super,na toto jedlo som už zabudla.Niekedy to robila moja mamka,musím vyskúšať.
alexdidi
@elisticka , nevarím na plyne, ale na sklokeramickej platni, takže musím používať panvicu s nepriľnavým povrchom. Ako na palacinky, ale kto má plyn, sú lepšie na liatinovej platni i keď sa ťažšie dávajú dole. Ináč presne tento recept som uviedla na Vareche len nedávno pod názvom "Východniarsky podlistník a nalesniky".
jerica
Nedáva sa tam aj kyslá kapusta ? Moja svora vychodniarka , presne si nepamätám , ale tuším , že to robila aj s kyslou kapustou , nie som si istá.
coldbery
nikdy sme to s kyslou kapustou nerobili ,ale nápadom sa medze nekladú...:-))
helasu
ja to robím aj teraz, lebo nie sú mastné a tiež to robím na liatinovej platni a kyslou kapustou som plnila zemiakové placky pečené na oleji lebo sa mi nezdali také mastné
alexdidi
@jerica , robia sa aj s kyslou kapustou, ktorá sa zamieša do zemiakov...je to už iná chuť, ale sú tiež dobré...
honestka
nazov som pocula vela razy a tak - konecne som sa dozvedela, co to vlastne je. Urcite skusim na liatinovej panvici.
majsterka
Nezamenitelná chuť,velmi lahké a dobré jedlo,u nás sme to jedávali aj s kyslým alebo sladkým mliekom,dokonca je to velmi dobré potreté tenučkou vrstvou medu.Robila som aj s kyslou kapustou,fajné naše SLOVENSKÉ a lacné
coldbery
Je to naozaj naše východniarske, lacné a fajné jedlo :-DDD
hannah22
ozaj fajne jedlo ale vonia celý dom a všetci vedia čo varím... :))
evia
podľa ingrediencií je to vlastne zemiaková placka - haruľa nie? Ibaže haruľa sa smaží a tieto placky sa pečú. No ale asi sú zdravšie. Dobrý nápad. dávam do KK
babidka
tieto nalesniky ma naucila babka , mama pekavala nalesniky na masti .Ako deti sme to mali radi potrete domacou hustou kyslou smotanou :-)))))mnam! Maju jednu nevyhodu - nedaju sa robit z mladych zemiakov /mozno na teflonke ano/ lebo obsahuju privela vody . Najlepsie su tak v oktobri az decembri , vtedy su "akuratne bandurky" , v jari uz zasa zemiaky nemaju taku dobru chut :-) Ja ich pekavam ako babka priamo na sporakovej platni /mam spracik na drevo/ a vyzaduje to aj trochu zrucnosti pekne ich obratit aby sa upiekli tak akurat .@coldbery , narobila si mi take chute :-))
coldbery
babidka a vieš,že ja to robím aj z nových zemiakov...troška nechám nastrúhane zemiaky postáť a vylejem prebytočnú vodu a nemám problém s pečením :-)))
babidka
no ano , ja tak robim halusky:-) Ale vodu necham postat , zlejem ju a usadeny skrob potom vratim k zemiakom .Ale u nalesnikov sa mi to akosi nedari :-)Ale o to lepsie su v septembri - a po dovolenke to bude u nas mozno hned druhe jedlo po haluskach s bryndzou .@coldbery , skus tie nalesniky na zaver pomazat pre zmenu hustou kyslou smotanou a ja to skusim zasa s maslom :-)))))))))
stefanus191
... narobila si mi babidka chute aj tu v dalekej amerike...ja som to stale jedaval s kyslym mliekom, hoci moji surodenci s cajikom, ale zavonala mi mamickina kuchyna... dakujem, zajtra.. piatok 13.- teho ich isto urobim, hoci nie zo slovenskych zemiakov, este raz vdaka za inspiraciu... nalesnicky zboznujem...
evanaaa
Nalesníky, zemiakové placky, zemiaková baba, harula a neviem, koľko ešte názvov tento recept, z menšími obmenami má, všetky sú rovnako dobré, najmä v jeseni a v zime, keď nám ruky zohrievajú.
coldbery
Máš pravdu evannaaa, ale hlavne je , že so všetko je vynikajúce.....
Ja osobne to zbožňujem...môj manžel je výslovne mäsový typ,ale toto zje vždy.....bez reptania..ha..ha..ha
mracik9
tak toto som nejedla roky,teraz je taka móda, že všetko sa robí na teflóne,ale nikdy to nieje ta chuť ako z platne,určite si to urobím,vďaka
coldbery
No na teflóne to sa urobiť nedá....nebolo by to ono.....ja to robím veľmi často ..hlavne na večeru...milujeme to s čajíkom....♥
stacy77777
áno, takmer zabudnuté jedlo,takmer...., u nás milované všetkými členmi,robí sa obrovská pyramída a padnú...:-))). Môj nebohý svokor bol v ich pečení neprekonateľný, môžem sa snažiť ako chcem, stále im oproti tým jeho dačo chýba.