Nakladané uhorky sladkokyslé

frezia68Frezia68, recept pridal: 8. júla 2010 11:31Ďalšie jeho recepty

Blíži sa čas zavárania,tak pridávam tým gazdinkám,ktoré ešte nemajú svoj vyskúšaný a stály recept.Ja takto zaváram asi 30 rokov a recept som dostala od priateľky z Moravy.Kto si pamätá Znojemské uhorky,ktoré boli v obchodoch snáď najlepšie,tak tieto sú ešte lepšie,ale to už každý posúdi sám.Nepridávam foto,ešte nenakladám,snáď dodatočne.

Postup prípravy receptu

1

Uhorky dobre umyjeme,ak je potrebné,aj s kefkou.Mrkvu si nakrájame na kolieska,cibuľu na tenké plátky,kôpor poumývame.Množstvá som uviedla približne,lebo každý si ich podľa množstva uhoriek ešte doplní podľa potreby.Toto nakladanie má tú výhodu,že vopred nemusím mať uvarený nálev,ale všetko dávam rovno do fliaš a uvedené množstvá sú na 7 dcl. fľašu.

2

Na spodok umytej fľaše dám kôpor,kolieská cibule,mrkvy,chren,feferónky podľa chuti a nakladám dookola malé nakladačky až do vrchu.Na každú fľašku dám 2 veľké lyžice cukru,1 dcl octa,1 kopcovitá lyžička kávová nakladača,dolejem vodou do vrchu.

3

Po uzavretí sterilizujem od bodu varu 7 min. Vyberiem a asi za 5 min.dám ležať,lebo cukor nie je dobre roztopený,ale obracaním fľaše sa roztopí a v zime si pochutnávame.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sovka62, 8. júla 2010 o 18:48
    Recept poznám a odkedy som ho dostala, nikdy som inak uhorky nenakladala. Sú naozaj výborné a naozaj sladkokyslé. Vrelo doporučujem.


  • sjuz, 8. júla 2010 o 21:11
    super, skúsim pár pohárov. a pekne štipľavé:)). ja dávam na dno aj koliesko cibule, cesnak, a hlavne celerovú vňať...


  • frezia68, 8. júla 2010 o 21:18
    @sjuz :cibuľa tam je,cesnak a zeler som nedávala,ale vyskúšam..........


  • evanaaa, 8. júla 2010 o 23:50
    Tiež dávam na dno kolečká mrkvy a cibule. Do niektorých pohárov dám kôpor, do iných zas feferónku a do ďalších pásiky chrenu, proste to kombinujem a tak máme viac chutí. Teraz, kedˇuž nemôžme cukor, pridávam tabletky sladidla. Niekto kombinuje cukor so sladidlom, aj kedˇnemusí.


  • evanaaa, 8. júla 2010 o 23:52
    Skúšala som aj bez sterilizovania, ale uhorky boli tvrdé, to sa nám nepáčilo. Niekto dokonca ani cukor nedáva, to by sme tiež nezjedli, také kyslé.


  • janata, 9. júla 2010 o 08:05
    Nie sú kyslé ???
    Uhorky robím podobne, ale ocot na 0,7 l pohár len 0,5 dl.


  • cavoris, 9. júla 2010 o 08:41
    a este vrele doporucujem aj na kazdu flasu listok bobkoveho listu


  • frezia68, 9. júla 2010 o 11:57
    @sovka62 ,máš pravdu,kto ochutnal zo známych,tak robí takto :-))


  • frezia68, 9. júla 2010 o 12:03
    @janata :každý má rád iné,niekto viac sladké.....ak dáš málo octu,podľa mňa sú mdlé,ale vyskúšaj 1-2 flaše a posúdiš.....


  • frezia68, 9. júla 2010 o 12:05
    @cavoris :pridám...môže len vylepšiť.


  • frezia68, 9. júla 2010 o 12:07
    @evanaaa :bez sterilizácie...myslíš,že vydrží dlho?Tých 7 min.stačí-sú chrumkavé.


  • matzuz, 9. júla 2010 o 20:00
    My to voláme tzv. "znojemské" uhorky a tiež namiesto cukru dávame 4 tbl. sacharínu


  • hanina, 9. júla 2010 o 20:12
    Ja ocot aj vodu preváram a dávam aj umelé sladidlo aj cukor.


  • braxi, 9. júla 2010 o 21:39
    aj mne sa zdá veľa octu 1 dcl na jeden pohár 7 dcl - nie je to omyl?


  • evanaaa, 9. júla 2010 o 21:42
    Frezia, len raz som ich robila bez sterilizácie, ten rok vydržali, dovtedy sme ich zjedli, ibaže máme radšej menej chrumkavé,( tie naše zuby...) tak ich sterilizujem. A predávajú už aj prípravok bez sterilizovania, ako Deko, len trochu iné, dokonca, kto má rád ,aj pikantné, takže už netreba dávať feferónku. A cukor nedávam, len sladidlo, lebo ho nemôžeme ( ten cukor ).


  • frezia68, 9. júla 2010 o 21:46
    @braxi :nie je to omyl,ale rob podľa seba,ako chutí .


  • frezia68, 9. júla 2010 o 21:53
    @evanaaa :neviem si predstaviť uhorky bez sterilizovania a ďaľšie chemické prípravky-pikantné a prípravky načo?Feferónka a zeleninka je iste chutnejšia,ako umelé.Asi som zástankyňa starých,dobrých receptov,ale ako komu chutí a dozvedela som sa niečo nové.


  • tinca, 9. júla 2010 o 23:04
    @fr ézi ja robím uhorkový nálev ako ty s jedným rozdielom, nedávam nakladač, ale 1/2 kl soli. Deci octu vôbec nie je veľa, veď idú tam 2 PL cukru. Feferónku nedávam, ale ako @sjuz aj cesnačik,čierne korenie, nové korenie, bobkový list a horčičné semeno a ešte do každého pohára mladý viničný list. Dodáva super chuť! Ostatné suroviny ako ty. Ale fakt tie uhorky chutili každému.


  • frezia68, 10. júla 2010 o 05:49
    @tinka ahoj:tých možností je veľa,tiež som obmieňala recept,kým som došla na tento.Záhradu nemám,ale občas mi dá priateľka viničné listy a tie potom pridávam,tiež som pridávala horčičné semeno,ale ono je v nakladači,hoci nevadí,ak pridám naviac-dáva tiež výbornú chuť.A feferónky musia byť-uhorky nie sú pálivé,len chutnejšie,aj od chrenu a tie zjeme len tak-výborné ako príloha.Niekedy miešam uhorky a baranie rožky,tiež dobré.


  • tinca, 11. júla 2010 o 21:51
    @fr ézy výborné variácie, samozrejme, ak robíš s nakladačom, tak horč.semeno netreba. Ja tiež robievam zopár pohárov s feferónkou, ale mne pálivé nerobí moc dobre,ale nemajú chybu:-)


  • klaura, 12. júla 2010 o 22:56
    Celú večnosť robím uhorky podľa jedného osvedčeného receptu a chutia nám veľmi ... ale toto stojí za vyskúšanie ! ... :)


  • alennka, 19. júla 2010 o 21:39
    Asi sme príliš konzervatívny,ale ja už veľa rokov zaváram uhorky bez inej zeleniny - teda samotné. Naložené uhorky zalejem nálevom,ktorý nevarím -0.5 litra cukru,jedno celé deko,0.5 litra octu a 2.5 litra vody - dobre rozpustiť.zatvorené poháre dám do hrnca,zalejem studenou vodou.keď sa začnú variť-dávam na to pozor -vypnem a nechám v hrnci vychladnúť.Sú sladko-kyslé,a pekne chrumkavé.Tento nálev používam na všetku ostatnú zeleninu, aj miešanú./karfiol,paprika,cibuľka.../


  • esi, 28. júna 2011 o 19:54
    1 dcl octu na jeden pohár sa mi zdá veľa. Bála by som sa takto urobiť.


  • ancicka, 28. júna 2011 o 20:05
    @esi ,ja robím určité množstvo uhoriek aj takto,ale dávam iba 1/2 deci octa.


  • frezia68, 28. júna 2011 o 21:18
    Možná sa oplatí vyskúšať 1-2 fľaše pri nakladaní a porovnáte?Robím tak roky,uhorky sú výborné a šťavu predsa nepijeme ?Ale každý robí podľa vlastnej chuti.


  • marcy, 28. júna 2011 o 21:45
    robievam takto s 1 dcl octu,ale deko nedávam...na každý sedemdecový pohár dávam zeleninu s cibuľkou,1 KL soli,3 PL kryštál cukru, 3 guličky čierneho,3 guličky nového korenia + 2 klinčeky,oceňujem rýchlosť prípravy ( zaliatie vodou + krátka sterilizácia ako @ frezia ) nálev i uhorky mi nesmierne chutia :-)


  • 3sandra3, 28. júna 2011 o 22:02
    ja tiež robím tak, že dávam 3 lyžice cukru a pol deci octu... okrem iného


  • ketty3811, 15. júla 2011 o 21:05
    Dnes som ich vyskúšala podľa teba,uvidíme ako nám bude chutiť v zime.:-)


  • frezia68, 15. júla 2011 o 21:41
    Dúfam,že bude chutiťtak,ako nám :-)))


  • jerica, 30. júla 2011 o 22:08
    dostala som od susedy krásne nakladačky uhorky , nezavárala som uhorky dva roky a tak som rozmýšlala ako som ich vlastne niekedy zavárala , hlavne že mám varechu.sk ale nebol čas zapnúť PC je to lenivec pokiaľ by sa otvoril zatiaľ som ich mala naložené , robila som ako je napísaný návod na nakladači s pridaním cukru,mám za sebou 25 sedem decoviek, som zvedavá aké budú & teraz sú hore nohami:-))
    neviem či ich spotrebujeme do budúcej sezóny :-( .


  • frezia68, 31. júla 2011 o 06:26
    @jerica :tiež mám pomalý laptop...ak ste dvaja,bude asi aj do druhej sezóny.Moje tiež práve stoja hore nohami a idem odkladať,ale urobila som len 15 fliaš,lebo aj baranie rožky,aj alma papriky s feferónkami,bude aj cvikla....stačí,odkladací priestor malý.Ale nemusíš zavárať o rok :-)))


  • hubata, 31. júla 2011 o 07:39
    @cavoris má pravdu: treba aj bobkový list dať do pohára !


  • marianne69, 25. júla 2012 o 09:59
    @frezia mne sa tieto tvoje uhorky naramne pacia,idem ich spravit,povedz mi len zhruba,kolko si mala flias z tych 4 kg?az viem ci mi flase budu stacit.....



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist