Foto: pusta
Tento recept mám vo svojej zbierke ešte od mamičky môjho arabského priateľa z mladosti zo Sýrie, ked tu bola na návšteve uvarila ho pre Zobraziť celý popisTento recept mám vo svojej zbierke ešte od mamičky môjho arabského priateľa z mladosti zo Sýrie, ked tu bola na návšteve uvarila ho pre nás ako prílohu k mäsu a veľmi mi chutila. Uvarila ryžu so šošovicou a na vrch dala veľa na oleji opečenej cibule s cesnakom. Podávala k tomu arabský paradajkový šalát z paradajok, cibule, s možstvom posekaného petržlenu s citronovou šťavou. Toto sýte a chutné jedlo je známe v Sýrii, je veľmi obľúbené aj v Libanone i v ostatných arabských štátoch.
porcie
príprava
na 80 -90 °C
Suroviny
1 hrnček á 250 ml |
|
1 hrnček á 250 ml |
|
2 ks veľká |
|
3 - 4 strúčiky podľa veľkosti |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 PL alebo slnečnicový |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Pokrájala som cibuľu na mesiačiky.
-
2
Cesnak som pokrájala na plátky.
-
3
Šošovicu som namočila do vody na noc, scedila som ju, zaliala čistou studenou vodou a varila som ju na strednom plameni do mäkka - asi 15 minút. Asi 5 minút pred koncom varu som ju osolila.
-
4
Ryžu som 3x dôkladne premyla vodou, zaliala som ju vlažnou vodou, nechala 15 minút postáť, potom som ju scedila a nechala odkvapkať.
-
5
Uvarenú šošovicu som scedila a nechala odkvapkať. Šošovica má byť mäkká, ale nesmie byť rozvarená.. Môže sa variť aj v pare, niekto varí ryžu so šošovicou spolu, ja každé zvlášť a potom zmiešam.
-
6
Ryžu som orestovala na rozohriatom oleji,...
-
7
...zaliala som ju dvojnásobným množstvom vriacej vody, osolila a prikryté pokrievkou som ju dusila na minimálnom plameni 17 minút. Plameň som vypla a ryžu som nechala dôjsť v pare. Niekto ryžu len uvarí vo vode a scedí.
-
8
Na rozpálenom oleji som orestovalla cibuľu, ktorú som osolila, aby zmäkla a za stáleho miešania som ju opiekla až do hneda - asi 5 minút, nespáliť!
-
9
Pridala som plátky cesnaku a za stáleho miešania som restovala spolu,kým sa cesnak nádherne rozvoňal - asi 2 minútky.
-
10
Hotovú ryžu som zmiešala s uvarenou šošovicou.
-
11
Dala som ju na tanier, vrch som hojne posypala opečenou cibuľou s cesnakom. Obložila som šalátom z paradajok pokrájaných na malé kocky, s pokrájanou cibuľou a množstvom na hrubo posekanej petržlenovej vňate, ktoré som osolila , ochutila citrónovou šťavou a pokvapkala olejom. Toto jedlo je veľmi chutné, zdravé a sýte, ktoré sa najčastejšie podáva ako príloha k rôzne upravenému mäsu, ale aj samostatne s čerstvými šalátmi.
-
12
Maždara je mimoriadne obľúbená, pripravuje v každej arabskej domácnosti a môže byť od domu k domu v niečom odlišná, má veľa obmien. Odporúčam vyskúšať - Dobrú chuť prajem!
ja si to jedlo nazvem jednoducho slovensky-pre zapamätanie-ryža so šošovicou...a ten šalátik k tomu-určite pohodové jedlo..ani príprava nie je náročná..to je pre mňa...dakujem-želám pokojný deň...
urobím v piatok..bez mäsa..
dakujem veľmi pekne za pochvalu.
aj tebe prajem pekný a pohodový celý deň
dakujem za uloženie do kk a budem rada, ak vyskúšaš.
dakujem za krásne uznanie, je to pre mňa veľká pocta.
aj ja tebe prajem spokojný a pohodový deň
máš ju super :-)))
vdaka za krásnu fotografiu, ktorú si pridala. kto vie, ten vie..:-)
pre arabské krajiny, zvlášť pre Egypt je typické vyjednávanie. schválne vyhodia premrštenú cenu a keby si ju hned prijal/a, tak ich urazíš.
musíš vyjednávať, aby si zachoval/a tradíčnú atmosféru ,aromu a čaro obchodovania u nich, najmä na trhu,. na pláži sa pri tom s obľubou kreslia cifry do piesku, škrtajú a tak sa znižuje cena na konečnú hodnotu.
verím, že v tej domácej reštike od domácej panej tak úžasne chutilo :P
dakujem za krásny a milý komentík.
@lola Maždaru vaří nejen v Syrii, ale i Egypťané, s přidáním opečených vlasových nudlí . Talíř byl vždycky na stole a jedla se buď samotná, nebo s rybou, nebo k nějakému pokrmu v rajské omáčce . Tedy spíš šťávě, nezahušťovali nic. Pouze maso a zelenina.
Pokud vařím nějakou takovou omáčku rajskou, vždy na stůl dávám tuhle maždaru.
ešte som v pare nevarila šošovicu, dávala som pozor, aby sa nerozvarila. mala som hotovo zároveň s ryžou. a s tým sýrskym paradajkovým šalátom to chutilo úžasne.
Proste fajn recept!
dakujem za pochvalu.
dakujem.
dakujem za tvoj milý komentárik, hned to tu ožilo :-)
súhlasím, je to vynikajúcejedlo, mne veľmi chutí.
dakujem.
môžeš kľudne použiť, takú, aká chutí tebe.
dakujem za otázku.
a ten úžasný osviežujúci šalát k tomu, to som sa tiež naučila od priateľovej mamy.
arabi vôbec majú fantastické šaláty a typické v nich je práve veľké množstvo petržlenovej vňate, veľa cibule, olej a citrón.
teší ma, že máš také krásne spomienky :-)
dakujem ti.
arabiczeal.com/mujaddara-palestinian-lentils-rice/...
www.alotmane.com/meal.asp?aid=53...
vdaka za pridané linky.
diky, recept ma zaujal, tak som si o ňom niečo pozrela na nete a dozvedela som sa, že ho servírujú aj s jogurtom, koreninami ako kumín, škorica alebo s píniovými orieškami:-)
Myslím, že si ho dnes pripravím na večeru:-)
len si priprav chutnú večeru.
naozaj nemáš za čo dakovať.
som rada, ťe ťa recept zaujal a páči sa ti.
to ja dakujem tebe.
dakujem za tvoje povzbudivé slová a úžasné hodnotenie, ktoré si mi dala i za uloženie do kk.
dakujem za uznanie.
dakujem za perfektné hodnotenie.
Použila som Basmati ryžu a z korenín okrem soli a čierneho mletého korenia aj mletý a celý kumín a škoricu. A cibuľu som skaramelizovala, nakoniec som ešte prisypala posekaný koriander a priliala trochu biely jogurt s s čiernym mletým korením:-)
dakujem za perfektné hodnotenie.
dakujem za pochvalu
je to tak, ako si napísala.
dakujem.
ja som cibuľu tiež skaramelizovala, má fantastickú chuť v tejto úprave.
máš nádherný tanier, môžem vedieť aký tanier ti je?
veľmi pekne dakujem za nádhernú fotografiu, ktorú si pridala.
aký tanier to je?
veľmi sa mi páči :-))))
nemala som to na tanieri, ale v miske. Dajú sa kúpiť bud cez net alebo v obchodoch. Prvé dve som si kúpila v Trnave U chorej vrany - tam ich predávali ako čajové misky, majú k nim aj tanieriky a čajník. Ale dajú sa použiť aj ako misky na šalát, polievky, zmrzlinu, musli a pod., pretože sa k nim predávajú aj lyžice, mala som jednu, ale rozbila sa mi. A dajú sa kúpiť aj s väčším priemerom. zoženiete ich napríklad na nete, ak nie sú vypredané:
www.asiafood.sk/96-azijske-pomocky...
alebo v obchodoch s exotickým tovarom, či v čajovniach, kde majú ovšem širšiu ponuku rôznych misiek, šálok apod.
teraz vidím vľavo hore arabský nápis :-)
je to prekrásne.
dakujem ti veľmi pekne za pridaný link a nádherné foto :-)
pekne ťa poprosím, pridaj recept na tvoju z Iraku.
dakujem za uloženie receptu, veľmi ma poteší, ak vyskúšaš, potom poprosím, daj vedieť :-)
čínsky porcelán je krásny, hodnotný a vo svete uznávaný.
dobe si si vybrala, máš vycíbrený vkus :-)
super, že zajtra varíš toto.
dakujem za pochvalu.
... :))
teším sa s tebou, že ti chutí tá dobrota, verím, že bude mať úspech aj u celej tvojej milej rodinky
som rada, že zaradíš do jedálnička - rýchle, chutné a dobré :-)
dakujem zti za potešujúcu správu.
prajem krásny deň.
Najviac ma však zaujal ten šalátik, ja vňaťky t.j. všetko zelené mám veľmi rada. Ukladám do mojej kk
ten šalátik k nemu je úžasný, bez neho by to nebolo ono :-))))
som rada, že ťa zaujal aj šalát.
dakujem za pekné hodnotenie a uloženie do kk.
Kto chce miesto ryze pouzije bulgur/burgul.
Ludove jedlo a maso sa k nej isto iste nepodava. Snad len na tom velvyslabnectve si to mohli dovolit. Obycajny egyptan atd si o mase nemoze dovoli ani snivat veru..
Salat nadrobno, uuuplne na drobno.
Ak podavame salat nemusime prazit cibulu. Ciubula sa prazi ked ju podavame s jogurtom.
Dobru chut :)
Takto vari blizky vychod, aj maminka tvojho priatela z mladosti.
Co opisujem je Mdzadara ako remen a tak ako sa podava. Vsetko so vsetkym suvisi aj podavanie ma svoje zakony... v tom preco so salatom, preco s jogurtom a preco bez cibule, preco s cibulou. Jednoduche a proste , chudoba vsade vo svete si doplna jedlo/poziven tak aby prezila.
Navarte si ju s bulgur..tu mam radsej..:)
Dovidenia :)
tvoju verziu nepoznám.
o tých dalších som len čítala.
ty si ju kľudne urob podľa seba.
dakujem za doplňujäce info.
hlavne že nám chutí...
dakujem ti za skvelú správu.