Mrkvový krém so škoricou (marocká inšpirácia) fotorecept
Foto: andys
S marockou a vôbec arabskou kuchyňou nemám takmer žiadnu skúsenosť. Hľadala som inšpiráciu, našla som som túto zaujímavú polievku, trošku som ju prispôsobila dostupným Zobraziť celý popisS marockou a vôbec arabskou kuchyňou nemám takmer žiadnu skúsenosť. Hľadala som inšpiráciu, našla som som túto zaujímavú polievku, trošku som ju prispôsobila dostupným surovinám a výsledok som "otestovala" na deťoch. Chutilo ;)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cibuľku očistíme, odrežeme cíbiky (použijeme len bielu časť), nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.
-
2
Pridáme očistenú mrkvu, nakrájanú na kolieska a ešte krátko opražíme.
-
3
Pridáme škoricu, soľ, korenie a podlejeme malým množstvom kuracieho vývaru. Pomaly dusíme.
-
4
Keď je mrkva polomäkká, dolejeme zvyšok vývaru (prípadne trochu vody). Necháme prevrieť, odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom na krém.
-
5
Rozmixovú polievku vrátime na sporák, necháme zovrieť, pridáme sladkú smotanu (najlepšie ku koncu minimálnej doby spotreby, kto sa nebojí, tak aj dva-tri dni po), klinčeky a štipku hnedého cukru. Povaríme a prípadne ešte pridáme soľ a korenie.
-
6
Podávame s troškou smotany, prípadne s vydlabanou bagetkou (v Maroku sú francúzske bagety obľúbené, ale jedia sa bez striedky, keďže Maročanov z bieleho pečiva nafukuje). Dobrú chuť :)
A v cem je tahle jiná? Zustala z koreni pouze skorice a kmin (rímský), pridala jsem cerstvý, strouhaný zázvor, ras el hanout, kokosovou smetanu a chili olej. Posypala jsem kokosem. Nemixovala na uplny krem, nechava kousky, jsou pri jídle prijemné.