Mrkvovo-špargľová polievka

Autor receptu: elixir

Odkedy som sa presťahovala do Berlína, zamilovala som si krémovú špargľovú polievku a špargľu ako takú. Tento recept bol pre mňa zaujímavý najmä preto, že i tu sa dá nájsť moja obľúbená surovinka.

2
porcie
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si suroviny. Na 2/3 masla si opražíme najemno nakrájanú cibuľku. Kým sa praží, čistíme a krájame ostatné suroviny. Keď je sklovitá, pridáme tam nakrájanú mrkvu, na drobno nakrájané zemiaky, zeler a trošku opražíme. Potom pridáme víno, zeleninový vývar a varíme.
  2. Medzitým si očistíme špargľu - odrežeme z každej vrchnú tretinu (hlavičku) a odložíme bokom, zvyšnú časť nakrájame na malé kolieska a prihodíme do polievky. Potom odloženú špargľu prerežeme po dĺžke na polovice. Pripravíme si menší hrniec so zvyšným maslom a len trošku ju tam opečieme (asi 5 minút).
  3. Nakrájame si na menšie kúsky jemný kozí syr. Keď je polievka uvarená, rozmixujeme ju, nalejeme do tanierikov / misiek a pridáme dodatočne kozí syr a špargľové hlavičky, ozdobíme kvapkami olivového oleja.

    P.S.: ak máte radi kozí syr, nakrájajte ho na väčšie kúsky a po pridaní do polievky príliš nemiešajte, nájdete v nej väčšie krémové "obláčiky". :)