Mrkovo-mätová polievka s kapustovými niťovkami
Autor receptu: naturea
Po mojej nedávnej návšteve stredozemia, som sa nechala
inšpirovať ich ľahkou letnou prípravou jedál. Hlavným zdrojom
inšpirácie bol ich kapustový šalát s osviežujúcou mätou, ktorá
jedlu pridala úplne iný rozmer a každý pokrm odľahčila pre
strávenie v horúčavách.
6 porcií |
5 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Strúčky cesnaku ošúpeme a nakrájame na plátky.
- V hrnci si rozpálime maslo, ktoré podlejeme troškou oleja, aby sa nám nepripálilo.
- Na rozpálený tuk dáme osmažiť cesnak, ktorý pustí arómu a dodá polievke šmrnc (jeho chuť však nebude dominantná).
- Nakrájame si mrkvu na krúžky. Jej množstvo záleží od toho koľko polievky varíte a v zásade platí, čím viac mrkvy, tým lepšie. Ak bude mrkvy málo, dohustíte krupičkou, ak bude príliš hustá, rozriedite vodou.
- Nakrájanú mrkvu pridáme do hrnca k opečenému cesnaku a chvíľu spolu restujeme.
- Mrkvu zalejeme vodou (alebo najlepšie vývarom), a pre dochutenie môžeme pridať jeden hovädzí bujón (môže, nemusí byť - ak dolievate vývarom, bujón už nepoužite). V prípade, že nepridáte bujón, je potrebné dochutiť soľou, korením alebo inými dochucovadlami, ktoré do polievok bežne pridávate podľa vlastnej chuti.
- Mrkvu povaríme asi 5 minút a rozmixujeme na krémovú polievku.
- Do polievky pridáme kapustu nastrúhanú na tenké rezančeky. Povaríme cca 15 min., podľa toho či ich chceme mať viac alebo menej chrumkavejšie.
- Po dovarení pridáme krupicu alebo nastrúhaný zemiak a necháme prejsť varom. (zahustenie nie je nutné, ak je dostatočné množstvo mrkvy alebo v opačnom prípade ak chcete polievku redšiu....záleží od chutí stravníkov)
- Polievku vypneme a pridáme nasekanú vňať petržlenu a mätové výhonky. Po pridaní byliniek polievku uz neprevárame.
- Polievočku môžete skúšať v rôznych ďalších variáciách a experimentovať s ďalšími bylinkami alebo korením. Určite nič nepokazíte a výsledok bude vždy osviežujúci.