Mrkovo-mätová polievka s kapustovými niťovkami

Autor receptu: naturea

Po mojej nedávnej návšteve stredozemia, som sa nechala inšpirovať ich ľahkou letnou prípravou jedál. Hlavným zdrojom inšpirácie bol ich kapustový šalát s osviežujúcou mätou, ktorá jedlu pridala úplne iný rozmer a každý pokrm odľahčila pre strávenie v horúčavách.

6
porcií
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Strúčky cesnaku ošúpeme a nakrájame na plátky.
  2. V hrnci si rozpálime maslo, ktoré podlejeme troškou oleja, aby sa nám nepripálilo.
  3. Na rozpálený tuk dáme osmažiť cesnak, ktorý pustí arómu a dodá polievke šmrnc (jeho chuť však nebude dominantná).
  4. Nakrájame si mrkvu na krúžky. Jej množstvo záleží od toho koľko polievky varíte a v zásade platí, čím viac mrkvy, tým lepšie. Ak bude mrkvy málo, dohustíte krupičkou, ak bude príliš hustá, rozriedite vodou.
  5. Nakrájanú mrkvu pridáme do hrnca k opečenému cesnaku a chvíľu spolu restujeme.
  6. Mrkvu zalejeme vodou (alebo najlepšie vývarom), a pre dochutenie môžeme pridať jeden hovädzí bujón (môže, nemusí byť - ak dolievate vývarom, bujón už nepoužite). V prípade, že nepridáte bujón, je potrebné dochutiť soľou, korením alebo inými dochucovadlami, ktoré do polievok bežne pridávate podľa vlastnej chuti.
  7. Mrkvu povaríme asi 5 minút a rozmixujeme na krémovú polievku.
  8. Do polievky pridáme kapustu nastrúhanú na tenké rezančeky. Povaríme cca 15 min., podľa toho či ich chceme mať viac alebo menej chrumkavejšie.
  9. Po dovarení pridáme krupicu alebo nastrúhaný zemiak a necháme prejsť varom. (zahustenie nie je nutné, ak je dostatočné množstvo mrkvy alebo v opačnom prípade ak chcete polievku redšiu....záleží od chutí stravníkov)
  10. Polievku vypneme a pridáme nasekanú vňať petržlenu a mätové výhonky. Po pridaní byliniek polievku uz neprevárame.
  11. Polievočku môžete skúšať v rôznych ďalších variáciách a experimentovať s ďalšími bylinkami alebo korením. Určite nič nepokazíte a výsledok bude vždy osviežujúci.