Mriežkový rebarborový koláč s jahodami a smotanou
Foto: lovemuffin
Rebarbora má zaujímavú kyslastú chuť, hodí sa k mäsám, do marmelád, kompótov, buchiet a koláčov. Najväčší účinok má práve v koláčoch, najlepšie vynikne s Zobraziť celý popisRebarbora má zaujímavú kyslastú chuť, hodí sa k mäsám, do marmelád, kompótov, buchiet a koláčov. Najväčší účinok má práve v koláčoch, najlepšie vynikne s jahodami či čerešňami. Podľa mágie sa rebarbora považuje za rastlinu lásky. Je jednou z najzdravších druhov zeleniny! Tento lahodný a šťavnatý dezert patrí k mojim naj!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
280 g |
|
štipka |
|
250 g |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
400 g |
|
200 g |
|
140 g |
|
250 ml |
|
2 PL |
|
70 g alebo javoroví sirup alebo golden syrup |
|
Postup
-
1
Vo väčšej miske si zmiešame múku, soľ a vychladené maslo nakrájané na kocky a vypracujeme mrveničku. Pridáme vodu a 1 vajce a vypracujeme (najlepšie rukou) hladké lepkavé cesto. Misku prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 30 minút.
- 2
Zatiaľ si ošúpeme rebarboru (tú vonkajšiu červenú šupku ľahučko olúpete a spodok odkrojíte), umyjeme jahody, a obe nakrájame na kocky. Nakrájané ovocie premiešame s cukrom a necháme odstáť, kým pustí šťavu.
- 3
Z 2/3 cesta si vyvaľkáme plát a vystelieme ním dno a okraje formy, ktorú si vymastíme a vysypeme múkou. Dáme zas do chladu. Zvyšné cesto vyvaľkáme a nakrájame na pásiky.
- 4
Šťavu z ovocia vylejeme, všetko ovocie vysypeme do formy s cestom a rovnomerne uhladíme. Smotanu zmiešame s medom, 1 vajíčkom a kukuričným škrobom a potrieme ním vrch koláča. Na vrch poukladáme pásiky cesta a vytvoríme mriežku.
- 5
Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov cca 40-45 minút dozlatista. Po upečení koláč necháme vychladnúť. Krájajte ho na podložke, lebo je veľmi šťavnatý, tak aby ste nezalepili všetko okolo. Výborný je s vanilkovou zmrzlinou :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu