Zeleninová polievka

Moja paradajková (zeleninová) polievka (fotorecept)

Autor receptu: soni2811

Paradajkovú polievku som nikdy nemala veľmi rada. Asi je to kvôli školskej jedálni, ktorá mi tak troška 'znechutila' viacero jedál. Bola som veľmi zlý školský stravník. Okrem šišiek a mäska s rúčkou s ryžou. Môj brat mal paradajkovú, či rajčinovú polievku rád, tak sa u nás varila. Bola to však taká tá sladká, do ktorej si ešte dospypával cukor. Ako som rástla, skúsila som viacero rajčinových polievok a časom som si adaptovala aj svoj vlastný recept.

Postup

  1. Na troche olivového oleja opečiem pokrájanú šalotku do mäkka, pridám celé čierne korenie, mleté biele korenie a sušenú bazalku.
  2. Zatiaľ si očistím a nakrájam mrkvu a petržlen. Petržlenovú vňať dôkladne umyjem a dám ju do vrecúška, aby som ju potom pred mixovaním nemusela 'loviť' z polievky.
  3. Očistený cesnak rozdrvím čepeľou noža a papriku nakrájam na kocky.
  4. Najprv k šalotke pridáme cesnak, potom ostatnú zeleninu, posolím a podusím. Po chvíli pridám vody toľko, aby zelenina bola ponorená. Cca 15 minút povarím.
  5. Po povarení zeleninky domäkka pridám ešte paradajkový pretlak, privediem do varu. Následne vyberiem vrecúško s vňaťkou a celé to rozmixujem.
  6. Servírujem posypané parmezánom. Môže sa pokvapkať aj balsamicom.