Môj jablkový prevrátený koláčik
Autor receptu: luliatko
tak toto je môj najobľúbenejší koláčik bez ktorého si Vianoce neviem ani predstaviť..keď
som bola menšia mamina mi ho vždy spravila na narodeniny..
44 porcií |
40 minút príprava |
20 - 25 minút na 170 °C |
Postup
- Na vymastený plech na alobal vysypeme na hrubo nastrúhané jablká a posypeme škoricovým cukrom..mala by to byť len taká vrstva jabĺk aby pokrývala plech, nie veľmi hrubá vrstva..
- Teraz si pripravíme cesto : do troch žĺtkov pridáme 180 g kryštálového cukru, 2 PL vlažnej vody a 1 vanilkový cukor, vymiešame do peny. Postupne pridáme 4 PL vlažnej vody, 150 g polohrubej múky a 1 prášok do pečiva..
- zľahka vmiešame aj sneh z 3 bielkov..
- ..vylejeme na jablká a pečieme na 170 °C asi 20 minút. Vrch by mal byť hnedastý, piškóta je veľmi jemná a keby sme ju nechali piecť krátko po prevrátení by sa piškóta znížila. Po upečení hneď vyklopíme na druhý plech (alobalom hore:)) posypaný práškovým cukrom. necháme vychladnúť..zatiaľ si pripravíme plnku..táto plnka je výborná a používame ju do viacerých zákuskov..Vymiešame si 20 dkg masla so 150 g práškového cukru, 1 žĺtkom a 2 PL kakaa..
- ..uvaríme si aj puding z 3 dcl mlieka a 1 zlatého klasu..
- ..po vychladnutí primiešame ku kakaovej zmesi..
- ..plnku natrieme na koláčik a polejeme čokoládou..najlepšie sa krája až po vychladnutí..prajem dobrú chuť