Melta rezy fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 15. októbra 2016
Melta rezy (fotorecept)
Foto: monty469

Niečo nové, ale zato naozaj chutné :-) Aj keď je to trošku pracnejšie ako urobiť bublaninu, z času na čas je to veľmi príjemná Zobraziť celý popisNiečo nové, ale zato naozaj chutné :-) Aj keď je to trošku pracnejšie ako urobiť bublaninu, z času na čas je to veľmi príjemná zmena.

4x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
150 g mleté
1/2 bal
250 g
150 g
1 ks
3 PL vlažné
10 g
Plnka:
750 ml (uvarená z 3 PL)
400 g
7 PL
1 ks
250 g
Ďalej:
50 g mleté na posyp




Postup

  1. 1

    Najprv uvaríme meltu podľa návodu a necháme vychladnúť.

    Melta rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V múke rozmiešame prášok do pečiva, pridáme na kúsky nakrájané maslo, cukor, pomleté orechy, vajce a v mlieku rozpustené droždie. Zamiesime cesto, ktoré dáme do chladničky na 30 minút.

    Melta rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý diel vyvaľkáme priamo na papieri na pečenie (za trik ďakujem @izabella929). Ak by sa cesto predsa len trošku lepilo, valček si môžete zľahka pomúčiť. Každý plát som vyvaľkala na rozmer 35x25 cm.

    Melta rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pláty popicháme vidličkou a postupne ich pečieme pri teplote 180 °C pri teplote cca 10-12 minút, záleží od rúry, treba si to ustrážiť, plát musí ostať svetlý. Po upečení necháme vychladnúť.

    Melta rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Meltu máme vychladnutú, cca 250 ml odlejeme do misky, zvyšnú meltu v hrnci aj s pridaním cukru privedieme do varu. Do melty v miske pridáme múku, Zlatý klas, dôkladne to rozmiešame a vlejeme do hrnca. Miešame do zhustnutia. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.

    Melta rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vychladnutej zmesi pridáme mascarpone a dôkladne premiešame. Plnku rozdelíme na 4 rovnaké časti.

    Melta rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na prvý spodný plát natrieme džem, a opatrne nanesieme prvú vrstvu plnky. Zakryjeme druhým plátom cesta a opäť navrstvíme plnku.

    Melta rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokračujeme ďalším plátom, navrstvíme plnku, a posledným plátom to všetko zakryjeme. Na vrch dáme papier na pečenie, zaťažíme a dáme na noc do chladničky. Poslednú časť plnky a časť mletých orechov odložíme.

    Melta rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na druhý deň natrieme koláč poslednou vrstvou plnky a posypeme orechmi.

    Melta rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Môžeme podávať :-)

    Melta rezy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Krásné pozdravení, milá @Monty469 vidím, že jsi pekla nádherné rezy a určo výborné! Je to babkin recept? Podobný už jsem někdy zaregistrovala, ale netuším kde. Jsi nesmírně šikovná, vyvalované těsto, vychytaná plnka, fota nemají chybu, finální řez dělá řezům čest!
monty469
Ahoj moja mila @Haji :-) Tak po poriadku - cesto pochadza este z jednej knihy ,ktoru som kupila este ako 14 rocna mojej mamke k sviatku. Trochu som si ho pozmenila. Plnka je od svokry,pouzivala ju ked piekla krutenu tortu. Vlastne tak ju mam aj napisanu- plnka do krutenej torty;-) Opät som si to trochu zmenila- ubrala som cukor a miesto masla dala mascarpone. Tu plnku som uz davno nerobila, ale ta chut je skvela. Svokra vedela co je dobre,ved zvykla piect aj na svadby a vela veci som sa naucila od nej. Dakujem ti velmi pekne a prajem ti krasny vikend;-)
1x haji
haji
@Monty469 (15.10.2016 09:54)
Děkuji za přání i upřesnění. Melta je moje oblíbená značka, haha Někde jsem potkala recepty s meltou - moučníky - hlavně vývar z melty je používán místo vody. Mohla to být kniha, ale i časopis, podrobnosti si nevybavím.
Už když jsem tvůj recept viděla, bylo mi jasné, že plnka je ušitá na chutě rodiny, tedy Luci! Výsledné meltové rezy musí být úžasně dobré, prosím, pošli holuba, čekám! Mávám!
frezia
Ani som nevedela, ze melta este existuje. Kedysi sme ju mavali s mliekom na ranajky. Zajtra idem na Slovensko, tak sa po nej pozriem a ked ju najdem, urobim ten zakusok. Tu vojensku kavu v kockach som jedla miesto cukrikov. Velmi mi to chutilo. Ten tvoj zakusok je krasna spomienka na moje detstvo.
siisa
Krásne ich máš ! Precízna práca . Určite chutný koláčik.
danda3
Vyzerajú úžasne, nenechala by som sa dvakrát núkať.
salinka
Velmi zaujimavy kusok. Pripomina mi dobosovy rez a s kavovou prichutou, to by som si dala povedat. Len kto mi ho napecie:-)
janger
Toto musi byt vyborny zakusok, @monty ! Narobila si mi poriadnu chut. Tu, zial, melta nie je. Je nieco podobne dostat, ale ta je tusim instantna, na sposob ako je neskava. Ale kupim aspon tu a veru si spravim....A niekedy sa asi pustim aj do tohoto krasneho zakuska. Tiez som si pospominala na meltu....aj veru tie kocky, vojensku kavu si pamatam. Tie boli tusim sladke, ako cukriky...Bolo to uz davno veru...Je tu aj jedna pekna diskusia o melte, ak chcete, tam nazrite a pospominajte. Je od Marianky:
 varecha.pravda.sk/diskusie/melta-a-cigorka/4788-forum.htm...
maxinka
Práve dnes mi padla Melta do očí v Tescu a veru som ju priložila do vozíka. Okamžite sa mi vybavilo moje detstvo keď sme ju píjavali každý deň a keď sa pridalo mlieko mali sme bielu kávu. A tu sa zrazu objavila v dobre vyzerajúcom a určite chutnom zákusku. Tak som sa potešila, receptík si uložím a niekedy vyskúšam. Vďaka zaň.
monty469
@Frezia (15.10.2016 13:03)

Dakujem ti velmi pekne. U nas nie je problem ju kupit;-) Na tu vojensku v kocke spominal svokor;-)
monty469
Diskusiu som si precitala aj pospominala;-) Mozno to bude dobre aj s tej instantnej. Dakujem ti velmi pekne za komentar :-)
monty469
@Maxinka (15.10.2016 16:29)

Budem rada ak ho urobis:-) Dakujem to velmi pekne. Viacerí z nas si spominaju na detsvo pri melte :-)
monty469
@Janger (15.10.2016 16:18)

Dakujem ti velmi pekne;-) Diskusiu som precitala aj pospominala . Myslim , ze aj s tej instantnej to bude fajn
majsterka
Dávno tu nebol takýto krásny recept.Stojí za to upiecť tento zákusok
evanaaa
Pre mňa sú všetky dezerty s použitím kávy ( hocijakej) lákavé. Tiež mám na meltu spomienky, mama jej každý týždeň navarila za hrniec ( ten bol len na to určený) a potom do nej už len mlieko pridávala. A vojenskú kávu nám deťom dávali sami vojaci zo svojho prídelu, bola to káva s cukrom zlisovaná do kocky.
evanaaa
Apropo - už som to viackrát chcela napísať, aj keď na tom tak nezáleží, ale mám dojem, akoby tu niekto "sabotoval" dobré recepty, alebo závidel niečo? - vidno to na priemere hviezdičiek.....
monty469
@Evanaaa dakujem ti velmi pekne :-) A co sa tyka tych hviezdiciek tak to uz davno neriesim. Jednoducho sa stale najde nejaky 1 *
zdenka1009
@Evanaaa (15.10.2016 18:53)

aj ja v tomto momente som dala 5*...hlasovalo 17 ľudí a priemer bol 3,8,...ja 18 som dala 5* a priemer 3,8 čudné!!!
zdenka1009
Rezy sa mi veľmi páčia, chuť môže byť výnimočná...meltu kávu poznám z mladosti a n
jack
Kávové mám rada.Už len kúpiť meltu a urobiť. Vyzerajú pekne.Pekný víkend.
babav
Jedinecny recept . Kava , orechy a mascarpone, vyborna kombinacia chuti . Meltu u nas nekupim , nahradim ju instantnou kavou . Vdaka za recept a inspiraciu @Monty469.





,
ivav
Káva, orechy, višňa... fajnové suroviny, mňam. Úhľadne narezaný rez!
monty469
@Ivav (16.10.2016 14:32)

Dakujem ti velmi pekne . To krajanie je uz lepsie ako kedysi :-)
soncya
Pekný zákusok. Zvyšujem skóre * a ukladám.
kassia
Recept sa mi páči, určite čo najskôr vyskúšam. Keď pečiem podobný zákusok, tak natieram džem na spodný plát a krém na ďalší plát, ktorý potom otočím natretou stranou na džem. Je to lepšie ako rozotierať krém na džem, ale to sa dá len na pevné pláty cesta, ktoré sa ľahko dajú otočiť, nie na mäkké piškóty.
Inak, obdivujem kombináciu chutí v tomto recepte, klobúk dolu!
mika2
tak to teda hej. nadherny zákusok, vyborna kombinacia a ta plnka musi byt fantasticka 5*
marianne
Ja moc na zákusky nie som, ale musím uznať vyzerajú výborne. Raz za čas by ku kávičke bodol.
kukulienka71
juj, či mi tečú slinky!!:-) kávové a kávovinové mám veľmi rada, tvoje rezy by som veľmi rada ochutnala, pekná práca, milá @monty469
timinka
Zaujímavé - ako tu už bolo písané. Niekedy vyskúšam, páči sa mi recept. 5*
sracz
Extra "tepšu" tohoto aj Tvojeho "fajneho až prefajneho šuteméňu", milá @monty469 si predobjednávam na dobu neurčitú a dovtedy, "dzifče mojo, trim še mi, jak še kľišč"!
monty469
Dakujem ti velmi pekne
Ta budzem še trimac jak ľem še da a zo šutemeňom ce hocikedy ponuknem a pohoscim :-)
luclup
Kedze som tento kolacik jedla, musim vam ho len odporucit. Prv mi velmi nechutil, neviem, nie som na plnky.. mam rada suche kolace, resp. jablkove, tvarohove ci orechove. Ale na druhy den, no ludia .. uplna marlenka ! Cesto krasne makkucke, lahodna chut, uplne pripominajuca lahodnu "lepkavu" marlenku (: Mnam, dala by som si opat
tigriske
Mila Monty! Ako to kazdy pise, krasne rezy...chcem aj vyskusat, ale neviem, ci meltu treba precedit nez uvarim puding? Dakujem!
elba
Tvoje rezy sa mi páčia,len ta melta chcela by som vedieť či má balenie klasický nazov melta ,pretože u nás v jednote keď som pýtala meltu,dali mi kávovinovú zmes,že to je melta po novom,som zvedavá na Tvoj názor,ďakujem
monty469
@Elba (10.11.2016 01:41)

Melta je nazov a je to kavovinova zmes. Teraz ju mali aj v lidli, ale urcite ju kupis aj inde. Zasielam foto


elba
Ďakujem pekne,Monty takže včera som kúpila niečo iné,nevadí pozriem v Lídli
haji
@Elba (10.11.2016 08:54)
Trochu přiblížení co skýtá trh pod pojmem Melta:
tato je ve formě pudru:
 www.zelenyeshop.cz/kavoviny/kavoviny-melta-top-200g/#utm_s...

tato je jemně mletá:
 www.kolonial.cz/kavovinove-napoje/vita-melta-75-g...

a toto je ONO, co uvádí v receptu Monty, tedy klasická Melta:
 www.zbozi.cz/vyrobek/melta-kavovinova-smes-500g/...

Pokud máš první dva druhy, klidně si ji připravuj na pití, místo kávy. Pudrová má chuť jemnější, lahodnější a Meltě klasické nejméně podobnou. Jemně mletá se prodává v menším balení, její chuť je dost výrazná, více podobná klasické Meltě. Toto jsou dva nové výrobky, dříve neznámé, s chutí více či méně odlišnou od klasické Melty. Dají se zjemnit mlékem.
radost
@Elba
pridám svoju skúsenosť... varím MELTU po celý život-odkukané od mojej babky...
kupujem MELTU -od výrobcu Pardubice-Česká republika..slovenská Sereď nám nechutí...určite kupujem sypanú-nie v malých sáčkoch-ako čaj..hmotnosť 500g..
monty469
@Elba (10.11.2016 08:54)

Som si ista ze budes spokojna :-) A dakujem. Rano som ti to zabudla napisat ;-)
Dakujem aj ostatnym za rady ohladne melty :-)
katka78
Milá Monty469, chcem sa ti veľmi pekne poďakovať, za tento recept. Zákusok okrem mojej mlsnej papuľky potešil aj brušká mojej maminky a sestry . Rezy sú vynikajúce, hoc moja narýchlo spravená fotka nie je práve reprezentatívna. Rezy sú chutné, jemné, mäkučké, rozplývavé. Mám rada tento typ koláčikov, kde si cesto natiahne vlhkosť z plnky a je potom také jemnučké. Navyše sú skutočne jednoduché na prípravu, žiadna veda, žiadne extra suroviny a vynikajúca chuť. Môžem len odporučiť. Ešte raz vďaka, maj sa krásne :-)


1x haji
monty469
@Katka78 (9.5.2017 00:41)

Veľmi sa teším a ďakujem za milý komentár. Je to naozaj jednoduchý a vďačný koláčik. Ďakujem aj za foto :-)
janikbj
vy-ni-ka-júúúúúú-ce rezy. upiekla som včera a urobila z toho 2 malé tortičky pre mamku a svokru na deň matiek, verím, že sa potešia.
bohužiaľ som musela trochu improvizovať, lebo u nás v obchode nemali Mascarpone a nebolo času zháňať, tak som do plnky (robila som ju z Cara, na 750ml vody som dala asi 6-7 kopcovitých lyžíc) riskla dať neochutené nátierkové maslo (skoro 400g, aby bol krém lahodnejší, zrejme som to s tým Carom trochu prehnala, ale aspoň bolo dosť krému aj na ozdobu :D) a džem som mala len domáci jahodový, tak som použila ten (dala som tenučké vrstvy na 2 pláty, aby sa na to ľahšie rozotieral krém).
niekedy naisto skúsim aj presne originál bez úprav a improvizácie, každopádne, som max. spokojná a vďačná za tento recept. prajem krásnu nedeľu :)
monty469
@Janikbj (14.5.2017 13:34)
Veľmi sa teším. Hoc si improvizovala , ale som rada, že si s receptom spokojná. Vďaka za krásny komentár :-)
katka78
Predsa ešte raz napíšem, hoci nezvyknem X-krát písať, aj keď recept už opakovane využívam.. tieto rezy sú vynikajúce a stoja za pozornosť. Na to, aké jednoduché sú na prípravu a nenáročné na suroviny, výsledok je skutočne ohromný. U nás sa už udomácnili, najmä moji rodičia si ich veľmi obľúbili. Ideálne sú na druhý-tretí deň. Mäkučké ako bavlnka, jemné, nie mastné a veľmi chutné. Kto by váhal s vyskúšaním, neváhajte a pečte, výsledok nemôže sklamať. Ešte raz ďakujem @Monty469 ! Maj krásny zvyšok víkendu :-)


1x haji
janikbj
len tak pripomínam tento úžasný recept :D akurát pečiem na zajtrajšie meniny nášho milovaného bábätka, nech si gratulanti pochutnajú. u nás doma mal prvýkrát neskutočný úspech, takže sa každý teší :)
anad
Včera som ich piekla do práce, mascarpone som vymenila za Heru maslovú. Veľmi chutné rezy, nabudúce ale dám viac melty do vody, zdajú sa mi málo kávové, ale odkrojky rodina chválila uvidíme ako budú chutiť kolegom. Tak či tak určite som ich nepiekla napoaledy
monty469
@anad (27.2.2020 22:20)

Vďaka za vyskúšanie. Teší ma, že koláčik chutil. Plnka sa dá samozrejme upraviť podľa chuti. Prajem ti pekný vecer