Foto: tiginko
Už je to tu...konečne vyrazili spod zeme a ja zažívam moje prvé jarné radosti. Včera nazbierané a dnes navarené...
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
V osolenej vode so štipkou rímskej rasce (nie je podmienkou) uvaríme očistené a nakrájané zemiaky do mäkka. Necháme trocha vychladnúť, nech sa nám neroztaví mixér :-)
- 2
Do mixéra vlejeme zemiaky aj s vodou, v ktorej sa varili. Pridáme 200ml smotany, ja kvôli dcére nemliečnu - kokosovú, môžete použiť bežnú sladkú, na varenie, sójovú...ako ste zvyknutí, len nie kyslú. A dve poriadne veľké hrste nasekaného medvedieho cesnaku a pretlačený normálny cesnak, ja dávam 2 strúčiky. Asi pol minuty mixujete. Vrátite do hrnca, už len dobre prehrejete a môžete servírovať s kúskom gorgonzoly, ak nemáte, tak nejakého podobného modrého/zeleného syra, ale gorgonzola je gorgonzola... a ešte s vopred na suchej panvici opečenými chlebovými krutónmi. Odporúčam na Zelený štvrtok, vaše telo a chuťové poháriky sa určite potešia...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@lusinkab uz to nikdy neurobim :-))), tusim tu kedysi bola debata, cim nahradit medvedi cesnak, ak si dobre pamatam tak vraj cesnak a petrzlenova vnat, ale ber to s rezervou, neviem, ci si dobre pamatam, ja mam medvedi cesnak najradsej len taky cerstvy na chlieb s maslom
Zaujímavý recept naozaj zaujímavý.Tvoje jedlo je pre mňa lákavé.Tiginko už len dúfam,že neozeleniem od toho ako tvoj nick.
konečne už rastie - už si bola vyblednutá. Ten chlorofyl ti pomôže.
@margaretka28 bohužiaľ už nemáme, kvôli čerstvosti som varila tak, aby sa hneď zjedlo. Keby som vedela že prídeš... @natt určite môžeš vynechať smotanu, len potom tam máš len zemiaky a "zelenú hmotu". Predpokladám, že si myslela samozrejme aj vynechanie gorgonzoly. Vadí ti kokosová smotana, alebo ju len nevieš zohnať? Napíš, pošlem ti :-) Kde u vás sa dá nazbierať medvedí cesnak to neviem, v bežných obchodoch ho určite nenájdeš. U nás v BA ho už teraz začínajú predávať na trhoviskách. Jeho sezóna trvá asi mesiac, keď začne kvitnúť, už sa nezvykne zbierať. Ja mám to šťastie, že mi rastie v lese asi 15 min od domu.
Hlubosklon tvemu receptu, diky za nej!
super si to vyriešila. Asi to skopírujem podľa teba. Ja na blízku neviem o medveďom cesnaku , ale toto bude výborná náhrada. Dík.
Plánujem si ju vyrobiť aj tento rok. Mám pocit, že dokonca na Vareche je u niekoho...
Prave sme s mamou prebrali, ze ma za ulohu, hned ako sa vyblbne tam u vas/nas pocasie, hladat medvedi cesnak do mraznicky ;)
môj muž hovorí-že na Strážove ho je veľa...
tá doporučená stránka "sa nenašla"...:-(
my tiež robíme rôzne bylinné tinktúry-aj z medvedieho cesnaku...listy do pohára..zaliať domácou...odhadom jedno i druhé...:-)
hmmm...ked si spomenula Sicíliu...
ja spomeniem Lenku...hovorí ti to niečo?
:-))
@tiginko pekná polievka, už sa teším keď bude cesnak aj u nás, najskôr ale musia skončiť tieto Vianoce či čo je to za oknami....
Inak je to tak ako hovoríš, len sa to naloží do liehu a 14 dní nechá lúhovať. Každý uvádza iné dávkovanie, ale ak nevypiješ celého pol litra naraz, tak by to malo byť OK :-)
tak a teraz sa to pekne otvorilo...neviem-prečo predtým mi uviedlo-že stránka neexistuje..atd...
veľmi dobré je takto aj iné bylinky macerovať..napr.kvet bazy-doporučuje aj Bukovský-kapucínka..nechtík..palina horká-pomáha okamžite pri prejedení a žalúdočných potiažach...medovka-pred spaním...echinacea purpurová..leuzea šuštivá "maral"...proste-čo liečivka-to "opitá vo fľaštičke"....a je to!..:-)
prepac @tiginko je to od zelenej veci
@evusik to je vyborny napad, aj ked ja si velke nadeje radsej nerobim, uz som tu prepravila vselico, minule leto pazitku s korenom, ktora u nasich na zahrade krasne rastla, ale tu sa jej nedari, dalsi problem mam s petrzlenom(myslim koren), tu ho nepouzivaju a mne v polievkach chyba, mozno medvedi cesnak by sa skor udomacnil...
tajná ostala "utajená"..neprišlo nič..pre zmenu-skús-či ti prišla odomňa...:-)
www.pluska.sk/izahradkar/uzitkova-zahrada/bylinky/med...