Medvedia cesnačka

tiginko - fotkatiginko, 24. marca 2013
Medvedia cesnačka
Foto: tiginko

Už je to tu...konečne vyrazili spod zeme a ja zažívam moje prvé jarné radosti. Včera nazbierané a dnes navarené...

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 l
1 ČL
štipka
2 hrste
1-2 strúčiky
200 ml
kúsok




Postup

  1. 1

    V osolenej vode so štipkou rímskej rasce (nie je podmienkou) uvaríme očistené a nakrájané zemiaky do mäkka. Necháme trocha vychladnúť, nech sa nám neroztaví mixér :-)

  2. 2

    Do mixéra vlejeme zemiaky aj s vodou, v ktorej sa varili. Pridáme 200ml smotany, ja kvôli dcére nemliečnu - kokosovú, môžete použiť bežnú sladkú, na varenie, sójovú...ako ste zvyknutí, len nie kyslú. A dve poriadne veľké hrste nasekaného medvedieho cesnaku a pretlačený normálny cesnak, ja dávam 2 strúčiky. Asi pol minuty mixujete. Vrátite do hrnca, už len dobre prehrejete a môžete servírovať s kúskom gorgonzoly, ak nemáte, tak nejakého podobného modrého/zeleného syra, ale gorgonzola je gorgonzola... a ešte s vopred na suchej panvici opečenými chlebovými krutónmi. Odporúčam na Zelený štvrtok, vaše telo a chuťové poháriky sa určite potešia...

Diskusia k receptu

afataga
ide ti k pleti :-) neprovokuj, ja ho mam vylezeny asi 1cm zo zeme, este musim pockat, tu za polarnym kruhom su zimy dlhe, preco nedas normalnu smotanu?
lusinkab
@afataga :-)))))) ukradla si mi komentar :-)))))) @tiginko tak ta moze byt vyborna medvedi cesnak som este nikdy nejedla a ani nevidela ale tato polievocka vyzera tak lakavo,ze by som si k nej hned prisadla
tiginko
@afataga moja bezlaktózová dcéra nemôže bežné mlieko, tak fungujeme na náhradách...inak ja by som vymenila niekedy váš polárny kruh kvôli lyžovaniu za naše smradľavé dolniaky. Ale my sme tu aj tak šťastní, lebo máme iné radosti :-)
tiginko
@lusinkab skúsim ti to priblížiť takto: ak poznáš chuť pažítky, ktorá napodobňuje jemnejšie cibuľu, tak medvedí cesnak je niečo podobné, len cesnakové...a vraj je to veeeľmi zdtavé, hovorí sa, že to je prvá rastlina, ktorú konzumuje medveď po zimnom spánku a naberá z nej novú silu. Keď vôjdeš do lesa, kde rastie vo veľkých kobercoch, hneď ju ucítiš...
lusinkab
jej @tiginko dakujem za vysvetlenie tak ja som asi po lesoch bez medvedoch chodila :-)))) ale nie len sa smejem ale tu chut si uz viem predstavit takze len tak teoreticky keby som si tuto polievocku chcela urobit a nasekala do nej pazitku a normalny cesnak malo by to nejaky efekt? zabkovska by bola urcite ale ta chut to teda neviem :-) ja len nemozem z tej tvojej profilovej fotky ta zabka je taka spokojna :-)
tiginko
neviem, či pažítka tak pekne zafarbí polievku, neskúšala som...hlavné je čo najmenej variť takéto zelené rastlinky, lebo jednak strácajú prospešné látky a získajú nepeknú našedlú farbu. Je fakt, že nie v každom lese rastie medvedí cesnak, má rád vlhkejšie a tônistejšie miesta. V Aaustrálii pochybujem :-) A tá žabka, no čo už o nej - vystihuje ma: som šťastná tam kde som a s tým čo mám...a mám rada veget a pohodlíčko :-)
afataga
@tiginko sorry to som netusila
@lusinkab uz to nikdy neurobim :-))), tusim tu kedysi bola debata, cim nahradit medvedi cesnak, ak si dobre pamatam tak vraj cesnak a petrzlenova vnat, ale ber to s rezervou, neviem, ci si dobre pamatam, ja mam medvedi cesnak najradsej len taky cerstvy na chlieb s maslom
mesiar50
@tiginko
Zaujímavý recept naozaj zaujímavý.Tvoje jedlo je pre mňa lákavé.Tiginko už len dúfam,že neozeleniem od toho ako tvoj nick.
2010
@lusinkab , medvedov nemusis is nahanat po lesoch tu nerastu je tu moc teplo, ale rastie tu ina odroda diveho cesnaku kupis ju v China town pod menom kow choi chuti uplne podobne ako medvedi .
tiginko
zelená je dobrá pre každého zimou vyblednutého...aj neduživého motorkára :-)
radost
medvedí cesnak mám veľmi rada..ba by som povedala-až mám k nemu "úctu"...:-)pestujem ho na záhradke..ale akosi sa nechce rozrastať..a u nás po horách ho niet-myslím-blízko...tak ho jeme surový.a-zalievam pravou domácou-na zimu-a to potom akože po kvapkách-ako liek-maskujeme tým "závislosť"....:-)))
natt
mňáááám vyzerá dokonale! Nič sa nestane ak vynechám smotanu? :) Mimochodom, obyčajne medvedí cesnak v obchodoch nevídam. Nemáte nejaké zaručené typy kde ho zohnať, okrem vlastnej záhradky samozrejme :)
tiginko
ďakujem všetkým za pozitívne odozvy, ostatným aj za vtipné :-)
@margaretka28 bohužiaľ už nemáme, kvôli čerstvosti som varila tak, aby sa hneď zjedlo. Keby som vedela že prídeš... @natt určite môžeš vynechať smotanu, len potom tam máš len zemiaky a "zelenú hmotu". Predpokladám, že si myslela samozrejme aj vynechanie gorgonzoly. Vadí ti kokosová smotana, alebo ju len nevieš zohnať? Napíš, pošlem ti :-) Kde u vás sa dá nazbierať medvedí cesnak to neviem, v bežných obchodoch ho určite nenájdeš. U nás v BA ho už teraz začínajú predávať na trhoviskách. Jeho sezóna trvá asi mesiac, keď začne kvitnúť, už sa nezvykne zbierať. Ja mám to šťastie, že mi rastie v lese asi 15 min od domu.
mijaita
@tiginko medvedi cesnek znam, kdyz se k nemu nekde nachomejtnu, jsem jak urvana od retezu. Snad letos kamoska z chaty doveze. Davam do salatu, do tech jarnich testovin. Polivku vyhradne z nej jsem nedelala, tak letos padne vsechen na ni. Jen se mi nezda kombinace kokosu, chedaru a cesneku? To je tvoje invence? Fotka je prepychova! :-)
tiginko
@mijaita kokosová smotana v podstate z nutnosti, kvôli dcére, ktorá netoleruje klasické mliečne produkty, okrem kyslo-mliečnych a syrov. Mám s kokosovým mliekom, resp. krémom dobré skúsenosti, ak narážaš na jeho typickú chuť, tak nie je to také zlé. Používam ho v krémových polievkach pomerne často. Chutí nám to viac, ako sójová náhrada smotany...a gorgonzola s cesnakom je jednoznačne nerozlučná dvojka. Okrem iného dokonca potlačí svojou výraznosťou prípadnú kokosovú podchuť.
mijaita
@tiginko dekuji za vysvetleni. Kokosovou smetanu doslova miluji a pouzivam. Mam i praskovou, mam konzervy, muzu koupit krabicku (z nidelam pinacoladu). Jen me trosku zarazila ta kombinace. Vetsinou kombinace, ktere se moji hube nezdaji, vyzkousim nejdrive v misce v malem mnozstvi. Vsak ja ti dam vedet jaka byla, jen co ten cesnek nekde najdu ! :-)
slavka2012
@tiginko , Takze tu plati doslova, komu sa neleni, tomu sa zeleni! Naozaj lakavy recept a dokonale prevedenie, este k tomu aj bez mlieka, urcite vyskusam, ale neskor, az sa vyberiem nazbierat si ho. V minulosti som medvedi cesnak konzumovala castejsie, aj surovy, potom som vsak kdesi citala, ze moze obsahovat nebezpecne parazity prenasane liskami, takze som uz opatrnejsia. Ale v takejto uprave parazity iste nehrozia:-). Dakujem, ukladam, uvarim.
hubarka35
No komu sa nelení tomu sa zelení-tak rýchlo do lesa na cesnak.....ja som bola včera vPetržalke-za draždiakom v lese...a možte ho kosit kosou-tolko ho je a ešte bude-a to som ráno šla-snežilo...pohodička mám za tašku.....bude polievočka,šalátik aj na obložený chlebík....
tiginko
poviem sestre @hubarka35 , tá býva v Petržalke. My tu v Devínskej ho ešte nekosíme, ale o týždeň už budeme :-)
tiginko
@slavka2012 ja ho teda žujem v lese počas zbierania, možno aj mám nejaké líščie parazity a neviem o tom. No, uvidíme. Doma si ho potom premývame v sítku pred jedením
aroooo
Želiezovce, Schubertov park - miesta, kde sa vlani dal kosiť, len tí, čo ho veľmi nepoznajú pozor - nezameniť ho s jedovatými listami konvalinky/ tá síce ešte teraz nemá listy/. Radšej ochutnať.Je vynikajúci aj na mastený chlieb, do šalátov, kde dodá jemnú cesnakovú chuť, prípadne do halušiek. Polievku ukladám
mijaita
@tiginko tak jsem na to vyzrala! :-) Dnes na me v trznici vykoukl baby spenat a bylo to jasne. Je to lupeni, pridam kousek cesneku a mam medvedi cesnek :-) Nemohla jsem se dockat az polivku uvarim. Postup jsem vymyslela nasledujici. Rozpustila maslo, do nej jsem na platky pokrajela jeden strouzek cesneku, posypala rimskym kminem a lehce opekla. Cesnek zustal bily, maslo lehce zhnedlo . Brambory se uz varily a do nich jsem pridala to maslo s cesnekem. Kdyz byly bramb mekke, nasekala jsem dve hrste baby listku spenatu, vsecko rozmixovala, pridala kokosove mleko a sůl. Na másle jsem opekla toustikove kralicky. (Mimochodem jsem v trosce hotové polévky rozdrobila nivu abych to vyzkousela. Nebylo to zle, ale jen se smetanou kokosovou mi chutna mnohem, mnohem vic!)
Hlubosklon tvemu receptu, diky za nej!


1x radost
tiginko
perfektne @mijaita , tomu sa hovorí umelý medvedí cesnak :-) Máš krásne zajace na zelenej lúke :-)
tiginko
či ako sa to volá ten obrázok...moderní ľudia tomu nadávajú avatar. Aj keď ten je tuším modrý v tom filme...
angast
@mijaita
super si to vyriešila. Asi to skopírujem podľa teba. Ja na blízku neviem o medveďom cesnaku , ale toto bude výborná náhrada. Dík.
remcula
Medvědí česnek je super surovina. Každý rok si ho nasbírám v parku v Karviné a dávám si ho zamrazit. Má velké využití:-)
zuzkabluzka
@tiginko zasa raz paradny recept, musim sa priznat, ze som musela googlit, ja som vobec medvedi cesnak nepoznala... skusim tiez nieco namiesat ako @mijaita , strasne sa mi tato tvoja "zaburina" ;-) paci...ukladam.
tiginko
Zuzi neviem odkiaľ si, ale možno niekto z tvojho okolia bude poznať nejaké miesta, kde sa dá zbierať. Zelená je dobrá :-)
zuzkabluzka
Zuzi, ja som od Ziliny, ale nejak sme doma, ked som rastla, tuto paradnu rastlinku prehliadli. Teraz zijem na Sicilii, tu nazbieram kadeco, ale medvedi cesnak urcite nie ;-)
Prave sme s mamou prebrali, ze ma za ulohu, hned ako sa vyblbne tam u vas/nas pocasie, hladat medvedi cesnak do mraznicky ;)
radost
@tiginko
tá doporučená stránka "sa nenašla"...:-(
my tiež robíme rôzne bylinné tinktúry-aj z medvedieho cesnaku...listy do pohára..zaliať domácou...odhadom jedno i druhé...:-)
mijaita
@zuzkabkuzka zaburina je dobra, prave uz uvodni obrazek @tigonko me dostal :-) Tahle moje je velikonocni, napriste bude s zabou, jen co ji sezenu. Tahle polivka si ji zaslouzi, no ne?
evusik
@zuzkabluzka my sme si minulý rok doniesli medvedí cesnak domov aj s cibulkami a zasadili na chalupe v sade, boli sme ho už pozerať a ujal sa, ešte sa síce nedá zberať, momentálne je pod snehom, tak dúfam, že mu to neublíži... teda neviem či by sa dal presadiť až na Sicíliu :-)))
@tiginko pekná polievka, už sa teším keď bude cesnak aj u nás, najskôr ale musia skončiť tieto Vianoce či čo je to za oknami....
tiginko
@zuzkabluzka to ti verím ,že na Sicílii takéto nemáte, ale vy máte veeeľa iných dobrôt :-) Ďakujem @evusik ... máš pravdu, dnes by som ten cesnak ani nenašla, koľko zase napadalo :-(
radost
@tiginko
tak a teraz sa to pekne otvorilo...neviem-prečo predtým mi uviedlo-že stránka neexistuje..atd...
veľmi dobré je takto aj iné bylinky macerovať..napr.kvet bazy-doporučuje aj Bukovský-kapucínka..nechtík..palina horká-pomáha okamžite pri prejedení a žalúdočných potiažach...medovka-pred spaním...echinacea purpurová..leuzea šuštivá "maral"...proste-čo liečivka-to "opitá vo fľaštičke"....a je to!..:-)
zuzkabluzka
@radost Sicilia a Lenka, poslala som Ti TS :)
prepac @tiginko je to od zelenej veci
@evusik to je vyborny napad, aj ked ja si velke nadeje radsej nerobim, uz som tu prepravila vselico, minule leto pazitku s korenom, ktora u nasich na zahrade krasne rastla, ale tu sa jej nedari, dalsi problem mam s petrzlenom(myslim koren), tu ho nepouzivaju a mne v polievkach chyba, mozno medvedi cesnak by sa skor udomacnil...
jujoska
tato polievka nema chybu, je perfektna! Paci sa mi, ze sa v nej zachovaju prospesne latky z medvedieho cesnaku, kedze sa zbytocne nevari. Jednoducha, rychla a zdrava. A ako ceresnicka na torte fajnova gorgonzola. Co si viac clovek moze priat, ked sa chce kvalitne najest a nema cas vyvarat? Dakujem za recept!
marienka44
Dnes na STV1 varil p. Zidek v Hlohovci a v zamockej zahrade nazbieral madvedi cesnak. Bolo to natacane v predstihu. Dnes presne v tych istych miestach soim ja nazbierala 2 velikanske papierove sacky medv. cesnaku. Bol to pekny den, vsade vtaciky svitorili, rodicia s kocikmi, bicyklisti atd. Polovica po umyti a ovareni uz je posekana v mraznicke. Zajtra si urobim zo zbytku polievku a pridam surovy aj do uhorkoveho salatu k spargle. Pekny vikend!
tiginko
pravda pravdúca @jujoska , je naozaj perfektná, s tým syrom veľmi dobrá kombinácia, že?
tiginko
@marienka44 medvedí cesnak je moja najobľúbenejšia jarná zeleninka, všeobecne je u nás cesnak veľmi obľúbený a táto jemnejšia varianta nemá chybu. Pomaličky sa u nás bude končiť jeho kraľovanie, rýchlo si dnes utekám nazbierať čo najviac, aby som si naložila ešte tinktúru pre zdravie a tiež nasáčkujem zase do mrazničky. Ja vkladám celé lístky do sáčkov a tak zamrazujem. Tieto dni využívam cesnak naozaj do čoho sa len dá, nech sme zdraví ako tie medvede :-)
tiginko
dnes pri opätovnom varení tejto polievky som prišla na to, že som pôvodne zabudla dať do surovín normálny cesnak, bez neho je polievka nevýrazná. Ak ste si ju náhodou niekto uložili, tak si to môžete uviesť do poznámky. Tým čo ju vyskúšali sa ospravedlňujem...
betka33
ja zijem v nemecku, aj tu sa da aj kosit a uz rastie asi mesiac, pekna poleivocka, super ze sa neznici varenim ten cesnak a ostane zeleny a sviezy. inak je to prirodne antibiotikum a ozaj aj ti co maju problem s normalnym cesnakom tento znesu.ja mam z neho pesto- olivovy olej, orechy, sol a cesnak....
tiginko
@betka33 ja som nazbierala tento rok naozaj dost cesnaku, cast som ulozila do vodky na tinkturu a cast som jednoducho nasekala a dala do dobre uzavretej nádoby do olivoveho oleja. Podla potreby z neho odoberam a robim pesto, alebo pouzijem do salatu a pod. A samozrejme nieco je aj v mraznicke. Ja som velmi rada, ze nam rastie kusok od domu, lebo ho mame velmi v oblube. Je malo veci, ktore su dobre a zdrave zaroven :-)
alex37
@tiginko , polievka uvarená v sobotu, prispôsobená podmienkam a stravníkom, bez cesnaku - obyčajného, len s medvedím, ale bola to šupa :-)


kukulienka71
@tiginko ,mám ešte dve hrste medvedieho cesnaku,iné sa mi neoplatí z neho robiť(myslím pesto,alebo inak predĺžiť trvanlivosť),tvoj recept mi prišiel práve vhod,dnes bude na obed! vďaka,@alex37 ,za pripomenutie,máš to u mňa;-)
jujoska
ked som priniesla tento rok domov medvedi cesnak, rodina mi hned pripomenula tento recept, musela som ju varit uz dvakrat a este zrejme budem musiet, kym nadobro zakvitne. S tou gorgonzolou je fakt perfektna




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia