Foto: irenaw
Keď som tu videla všetku tú medovníkovú nádheru zatúžila som tiež mať na stole voňavú dekoráciu :O).
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
120 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
2-3 PL |
|
2 ks celé |
|
poleva: | |
1 ks |
|
150-170 g |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
Nič neroztápame, rovno zamiesime medovníkové cesto a necháme odležať do druhého dňa. Zatiaľ si vymyslíme čo ideme upiecť. Pôvodne som chcela klasický venček, nezohnala som pliešky na sviečky, tak som zatiaľ použila čo bolo doma a nakoniec to vyzerá úplne inak. Svietniky by sa hodili menšie, ak niekde uvidím bude dobre, ak nie bude to takto z domácich zdrojov :). Cesto rozvaľkáme, vykrojíme podložku. Nechcela som mať čajové sviečky položené na ceste, tak som spravila otvory na svietniky. Upečieme. Z bielkovej polevy spravíme kontúry na vyplnenie polevou.
-
2
Skúška, či to pasuje po upečení.
-
3
Upečieme a ozdobíme všetky dieliky adventnej dedinky. Kostolík býva na kopci, tak som upiekla kopček-koliesko, aby bol vyššie.
-
4
Upečieme si aj podpery, malé pravouhlé trojuholníky, ktorými podoprieme dekorácie zozadu.
-
5
Podoprieme všetky väčšie dieliky. Kríž na kostole som podoprela špáradlom. V minulosti sa mi medovníkové dekorácie, ktoré boli vyššie časom ohýbali, ako nabrali do seba vzdušnú vlhkosť. Takto stoja stále rovno.
-
6
Skúška rozmiestnenia bez polevy.
-
7
Prvý sneh :). Polevu trošku zriedime vodou. Nanášame lyžičkou a štetcom. Necháme dobre zaschnúť.
-
8
Hustou polevou prilepíme všetko na svoje miesto a tešíme sa.
-
9
Trochu cesta ostalo. Máme novoročné prasiatka.
Diskusia k receptu