Medovkovy koláč s tvarohom

kuchticka - fotkakuchticka, 11. júna 2011

Pretoze je prave vrcholny cas na sklizen medovky citronovej, pridam recept na kolac s touto zdravou bylinkou. Bohuzial, bez foto, lebo prave teraz nic Zobraziť celý popisPretoze je prave vrcholny cas na sklizen medovky citronovej, pridam recept na kolac s touto zdravou bylinkou. Bohuzial, bez foto, lebo prave teraz nic sladke nejeme, tak nepeciem. Minuly rok som ho piekla skoro kazdy tyzden ked medovka rastla. Teraz ju iba susim na caj a pridavam do kazdodennych salatov.

15 minut minút
príprava

Suroviny

Cesto:
1 salka o obsahu 1/4 l
50 gr  alebo iny tuk
 stipka
 studena podla potreby
Napln:
2  cele
250 gr
4-5 pol lyzic
50 gr  alebo margarin
asi 6 PL cerstva, nasekana




Postup

  1. 1

    Do misky praosejeme muku a sol. Pridame maslo (alebo iny tuk) a prstami rozdrobime na drobenku a potom pomalu pridavame vodu tak, aby sa dalo vypracovat cesto, ktore sa da vyvalkat. Vyvalkany plat dame do pekacku, alebo tortovej formy. Cesto vlozime do dobre vyhriatej rury na 200 C. Pecieme asi 10-15 min. Potreba kontrolovat, lebo kazda rura pecie inak. Zatial si pripravime plnku. V miske uslahame maslo, mad a tvaroh, pridame vajicka a slahame pokial sa vsetko dobre nespoji. Nakoniec pridame jemno nakrajane medovkove listky, domiesame. Teplotu v rure zmiernime na 175 C. Do upeceneho kolaca nalejeme plnku a dame piect na dobu asi 45 min. - pokial nedostane plnka zlatistu farbu. Hotovy kolac mozete posypat skoricou a podavat so slahackou, alebo jogurtom. Ja pouzivam na tento kolac Philadelphia kream cheese, lebo u nas tvaroh nedostanem. Dufam, ze sa niekomu vydari.

Diskusia k receptu

jatanika
medovku nemám ... a mohla by ísť do koláčika aj mäta? tu mám na balkóne :-))
hubata
No toto!!! Tak to si musím uložiť do KK a vyskúšať, Zaujímavý koláč.
ela77
Škoda pred pol hodinou som dopiekla podobný koláč, ale medovka by ma nebola napadla, Neviem si ani predstaviť, čo v tej plnke urobí. Chuťovo asi nič, ale určite vôňa bude výborná. Musím skúsiť nabudúce
ancicka
Uložím si ho ,ja mám medovky na rozdávanie.@jatanika ,Ked ti rastie na balkone,tak to bude medovka,lebo mäta rastie na mokrých lúkach,alebo popri potokoch.Tebe rastie asi v črepníku,ked sa nemýlim a je to medovka lekarska.Aj @kuchti čka uvádza,že medovka citronova,ale to je lekárska a má citronovu vôňu.
jatanika
@ancicka , trošku som ťa pomýlila :-)) ... na balkóne.. ale donesenú zo záhradky a odloženú, kým spracujem... určite mätu... pred rokom som skúšala medovku pestovať na balkóne... ale nechcela mi veľmi rásť... asi jej bolo prihorúco...
kuchticka
@jatanika , s matou som to nikdy neskusala, ale asi zalezi aku matu mas. Je vele, vela druhov maty. Mata peporna ma velmi silnu aromu i chut, ale ak mas matu jablkovu, alebo ananasovu, ta by tam mohla ist, rpvnako cokoladova, alebo pomarancova.
Co sa tyka pestovania medovky, ta skutocne neporastie dobre v crepniku. Rada sa rozrasta rovnako ako vsetky druhy maty. Mne to rastie vsade ako plevel. Ak mas niekoho znameho kto ju pestuje urcite ti nadeli a nasad si ju do zahradky. Nie je vobec narocna na podu ci svetlo. rastie i v tieni. Tak good luck!
kuchticka
@jatanika , este chcem dodat, ze to s tou matou skus, ale nedavaj tolko ako som pisal o medovke - tak asi polovicku a uvidis. Ved cokolada sa robi tiez s matou (urcite druhy).

Vsetkym dakujem za odskusanie receptu.
jatanika
@kuchticka , dík za rady :-)) ...mám nejaké dva druhy mäta... jednu tú najbežnejšiu ... trošku som nazrela na net... a obdobný koláč s mätou som našla ... možno skúsim....
jatanika
@kuchticka , dík za rady :-)) ... mám nejaké dva druhy mäty... jednu tú najbežnejšiu, asi pieporná je to ... a druhú neviem... mrkla som na net a obdobný koláč s mätou som našla... možno skúsim...
kuchticka
@jatanika , uz sa tesim na ttvoj kolac s matou. Mozno upeciem na buduci vikend, lebo budeme mat navstevu, tak ich prekvapim matovym i medovkovym kolacom.
lucylee
absolutne dokonaly recept, medovka rastie na balkone, vyskusam
marianna76
kuchtička, ahoj, neviem ako sledujete diskusie, preto píšem vám sem: mám zelený likér: že: 500 ml liehu, alebo páleného, do toho dáme zmes 50 g maty a materinej dúšky, po 14 dňoch precedíme, vytlačíme. pripravíme sirup zo 400 g cukru. tinktúru vlejeme do vychladnutého sirupu. Proti kašli, na uvoľnenie hlienov. 2-3 razy za deň po poháriku. aj pri zažívacích ťažkostiach a nadúvaní. myslím, že aj z čistej mäty som ho robila, len bol dosť sladký.vlastne robila som len mätový sirup: 500ml vody 500 g cukru, myslím, že by mohlo ísť aj menej cukru. do teplého dáme 50 g umytých porezaných čerstvých lístkov mäty. prejsť varom necháme. odstavíme, necháme jednu hodinu stáť . precedíme, nalejeme do fliaš. 2 - 3 x denne po 1 lyžici pri zlom trávení a nadúvaní.
kuchticka
@marianna , na nete si vsetci tykame :-)
Vdaka za recept na matove dobroty. Urcite budem varit sirup i liker, ak mi ostane dost casu. Som rada, ze si mozeme vymienat takto skusenosti a recepty. Prajem pekny tyzden.
ancicka
@kuchti čka ,koláčik podľa teba upečený,ale ja som ho robila na veľkom plech,tak som si ho trocha upravila .Ten tvoj by bol tak ku kávička.Ja vôbec nepečiem na okruhlých tortových formách zákusky,lebo by sa mi ani jeden neušiel.Dík, za typ.
kuchticka
@ancicka , vdaka, ze si vyskusala moj recept. Ja tiez som kedysi piekavala na velkom plechu a stale, ale teraz sme iba dvaja a manzel ma cukrovku, takze peciem nie casto a takyto maly k tej kavicka. Nie je vela sladky, tak to trochu moze. :-)))
marianne69
uz som raz pisala,niekde sa mi to podelo:-)
velmi pekny recept @kuchticka ,u nas tvarohove idu na odbyt asi najviac,rozhodne vyskusam,manzel sa potesi....
cinkla
Prvy raz pocujem o medovkovom kolaciku , velmi sa mi recept paci. Isto ho vyskusam.
kuchticka
@marianne , @cinkla , vdaka za zaujem o moj kolacik. Je dobry, ale najma zdravy! Ja sa snazim jest medovku co najviac cerstvu a tak ju pridavam do mojho denodenneho salatu, pridam i listocek-dva k bylinkam ktore si dam pokrajene na chleba, varim caj, tiez susim na zimne popijanie caju vecer pred spanim. Odkedy pouzivam MEDOVKU nemam ziadny problem s oparmi, ktore som casto mavala okolo ust. Medovka tiez posobi proti depresiam, dobre sa spi po medivkovom caji. Je to zazracna bylinka.
tykadielko
tak tento skúsim upiecť - tiež sa mi páči, že používaš med , namiesto cukru - medovka je originálna :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia