Medajlónky z morského čerta s exotickými hríbami

ethanel - fotkaethanel, 4. marca 2012
Medajlónky z morského čerta s exotickými hríbami
Foto: ethanel

Toto je jedna z mojich receptúr, varievam ju skôr príležitostne ako lahôdku ja a moja manželka proste milujeme morské plody a ryby.

2
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1 ks
100 g
150 g
150 g
50 ml
30 ml
,korenie
 - recept pozri v poznamke nizsie
20 g
1 ks
250 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si bešamelovú omáčku ktorú po príprave odstavíme a necháme vychladnuť. Bešamel : 250 ml mlieka, 25g masla, 20g hladkej múky jeden bobkový list, 3ks celého čierneho korenia, štipka soli a muškatového orieška. Mlieko dáme pomali varit s bobkovým listom korením a muškatovým orechom, v druhom hrnci si speníme maslo pridáme hladkú muku a spojíme do kaše, nakoniec pridáme zovreté mlieko ktoré stalo asi tak 30min ,, odstránime korenie a list ,, a dokončíme bešamel, hríby Enoki a Buna Shimeji ( môžeme použiť aj iné hríby ak tieto nezoženieme ) si rozobereme, umyjeme pridáme na spenenú šalotku, orestujeme prilejeme asi 50ml bieleho vína , podusíme do zmeknutia a odstavíme, polovičku hríbov pridáme do bešamelovej omáčky ,, najlepsie použiť len polovicu bešamelu z pridanej receptúry ,, a rozmixujeme, ochutíme soľou, pridáme smotanu podľa potreby aby omáčka zostala krémová a vláčna ,, musí chutiť naozaj po hríboch ,, nakoniec ešte povarime, nesmie vrieť a udržujeme v teple druhu polovicu hribov si odlozime.

  2. 2

    Rybu si nakrájame na 1cm hrubé medajlónky, osolíme, okoreníme a rýchlo orestujeme na masle cca 2min z jednej i druhej strany odložíme do tepla.

  3. 3

    Na tanier nanesieme hríbovo bešamelovú omáčku tak že lyžicou si spravíme kôpku a pretiahneme ňou po omáčke aby nám vzniklo niečo ako pol mesiac na omáčku rozložíme zostatok podusených hríbov na ne poukladáme orestované medajlónky morského čerta a prelejeme cappucinom z homára,, cappucino nie je nutné ,, podávame so zemiakmi. Ja ich upravujem velmi jednoducho, nakrájam zemiaky na 1.5mm plátky premyjem dobre vodou a vysuším, pekáč potriem maslom a olejom plátky zemiakov začnem ukladať od stredu do menšieho kruhu ,, podobne ako keby som pripravoval ratatouille, spravim si take male tortičky ,, vlastne mi vzniknu také malé okrúhle kvety, polejem rozpusteným maslom, osolím, okorením a vložím do vyhriatej rúry cca 180C na 40min ak ste si neni istý treba použiť špáradlo a pichnúť do stredu či sú zemiaky mäkké aj v strede. K tomuto jedlu je najlepšie podávť suché aromatické biele vína ako sú Sauvignon Blanc ,, Saint Clair, Claudy Bay ,, daľej Chablis ,,Grand Cru Vaudésir alebo iné dobré Chablis alebo Picpoul de Pinet ,, Coteaux Du Languedoc,, . Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

tinca
tie hríby vôbec neviem aké sú to? Kedysi som čerta kupovala, ale nejak sa vytratil z pultov.
ethanel
Enoki su vlastne kultivacna odroda ... plamienky zimnej , neviem ako sa daju zohnat na Slovensku ale nakolko zijem v UK je to tu jednoduchsie ale mozete pouzit akukolvek hubu najlepsie asi hlivu ustricovu.
Buna-shimeji huby su velmi uznavene v Japonsku a su povazovane za jedny z najviac gurmanskych húb. Najlepsie by bolo keby ste zadali nazov hub do vyhladavaca a pozreli fotografie ...
celero
Profi recept aj fotka. Vidno, že sa tomu venuješ. Aj keď ja si teda neviem predstaviť to spojenie bešamelovej omáčky s rybou. Ale som zvedavá a určite vyskúšam.
bejgi
morského čerta nepoznám, mám doma dvoch čertíkov, ale ináč jedlo vyzerá chutne, hríby enoki majú v metre, zvyknem ich kupovať, tie pečené zemiačky sú straaašne lákavé :)))
danculka
Je dobre sem tam hodiť postup s fotom,nemusíš toľko písať...:)))
ethanel
danculka niekedy je lepsie napisat postup ako ukazat ale skusim nabuduce, momentalne uverejnujem recepty a fotky ktore mam v archive takze ziadne fotografie pocas varenia som nerobil ... nikdy by ma nenapadlo ze raz to budem uverejnovat ,, toto bol napad manzelky aby som sem nieco dal ,, ona chodi po nete a zhana recepty ked nevie co mi ma uvarit pretoze sa boji co na to poviem keby to bolo nieco z jej hlavy :) ... vraj moc kritizujem jedlo preto so mnou nechodi do restauracii tak casto.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia