Foto: ethanel
Toto je jedna z mojich receptúr, varievam ju skôr príležitostne ako lahôdku ja a moja manželka proste milujeme morské plody a ryby.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
50 ml |
|
30 ml |
|
,korenie |
|
- recept pozri v poznamke nizsie |
|
20 g |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
250 ml |
|
Postup
-
1
Pripravíme si bešamelovú omáčku ktorú po príprave odstavíme a necháme vychladnuť. Bešamel : 250 ml mlieka, 25g masla, 20g hladkej múky jeden bobkový list, 3ks celého čierneho korenia, štipka soli a muškatového orieška. Mlieko dáme pomali varit s bobkovým listom korením a muškatovým orechom, v druhom hrnci si speníme maslo pridáme hladkú muku a spojíme do kaše, nakoniec pridáme zovreté mlieko ktoré stalo asi tak 30min ,, odstránime korenie a list ,, a dokončíme bešamel, hríby Enoki a Buna Shimeji ( môžeme použiť aj iné hríby ak tieto nezoženieme ) si rozobereme, umyjeme pridáme na spenenú šalotku, orestujeme prilejeme asi 50ml bieleho vína , podusíme do zmeknutia a odstavíme, polovičku hríbov pridáme do bešamelovej omáčky ,, najlepsie použiť len polovicu bešamelu z pridanej receptúry ,, a rozmixujeme, ochutíme soľou, pridáme smotanu podľa potreby aby omáčka zostala krémová a vláčna ,, musí chutiť naozaj po hríboch ,, nakoniec ešte povarime, nesmie vrieť a udržujeme v teple druhu polovicu hribov si odlozime.
- 2
Rybu si nakrájame na 1cm hrubé medajlónky, osolíme, okoreníme a rýchlo orestujeme na masle cca 2min z jednej i druhej strany odložíme do tepla.
- 3
Na tanier nanesieme hríbovo bešamelovú omáčku tak že lyžicou si spravíme kôpku a pretiahneme ňou po omáčke aby nám vzniklo niečo ako pol mesiac na omáčku rozložíme zostatok podusených hríbov na ne poukladáme orestované medajlónky morského čerta a prelejeme cappucinom z homára,, cappucino nie je nutné ,, podávame so zemiakmi. Ja ich upravujem velmi jednoducho, nakrájam zemiaky na 1.5mm plátky premyjem dobre vodou a vysuším, pekáč potriem maslom a olejom plátky zemiakov začnem ukladať od stredu do menšieho kruhu ,, podobne ako keby som pripravoval ratatouille, spravim si take male tortičky ,, vlastne mi vzniknu také malé okrúhle kvety, polejem rozpusteným maslom, osolím, okorením a vložím do vyhriatej rúry cca 180C na 40min ak ste si neni istý treba použiť špáradlo a pichnúť do stredu či sú zemiaky mäkké aj v strede. K tomuto jedlu je najlepšie podávť suché aromatické biele vína ako sú Sauvignon Blanc ,, Saint Clair, Claudy Bay ,, daľej Chablis ,,Grand Cru Vaudésir alebo iné dobré Chablis alebo Picpoul de Pinet ,, Coteaux Du Languedoc,, . Prajem dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Buna-shimeji huby su velmi uznavene v Japonsku a su povazovane za jedny z najviac gurmanskych húb. Najlepsie by bolo keby ste zadali nazov hub do vyhladavaca a pozreli fotografie ...