Mäsovo cuketová roláda a zemiaky s Hokkaido (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Náš dnešný nedeľný obed bol v znamení dopestovanej zeleniny z našej záhradky....
6 porcií |
50 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup- Najskôr chvíľka na inšpiráciu :-) večer si sadnem a po papierkoch si píšem poznámky, nápady, čo by som chcela a hlavne ako by som chcela v nedeľu uvariť, upiecť - veď prídu deti... keď už mám v tom jasno, treba tie papieriky niekam dať aby som nezabudla čo a ako chcem robiť. A tu som vyskúšala skvelú inšpiráciu od @jerica - zoberiete 1ks vešiaka s klipsami, zavesíte ho tak aby ste naň dobre videli, napr. na horné skrinky kuchynskej linky, alebo na okno ako v mojom prípade keďže mám pracovný pult rovno pod oknom a už len stačí papieriky s poznámkami a receptami prištipcovať... ja som ešte podložila zelený kartón aby sa mi to lepšie čítalo.... a svetový zlepšovák je na svete :-)
- a ideme variť - bravčové mäso si pomelieme, rožky namočíme a vyžmýkame, cibuľu nakrájame a cesnak popučíme, hríby si očistíme, alebo vyberieme z konzervy, alebo rozmrazíme (môj prípad, použila som mrazené masláky) a ešte bylinky
- všetko okrem byliniek dáme do robota a všetko spolu dôkladne rozmixujeme, aj napriek tomu, že mäso je už raz pomleté... pridáme bylinky (petržlenka, estragón, kmín) za lyžicu červenej mletej papriky a lyžičku drveného kmínu a soľ. Nič inšie som nedávala, tie bylinky sú dosť výrazné. Dobre premiešame, ja som ešte pridala trochu strúhanky.
- Kuracie prsia nakrájame na hrubé pásy, osolíme, okoreníme. Cuketu nakrájame pomocou škrabky alebo strúhadla na dlhé tenké pásy.
- na dosku dáme potravinársku fóliu a na ňu rozprestrieme mleté mäso
- na mäso poukladáme cuketu osolíme, okoreníme
- a do stredu dáme osolené a okorenené kuracie mäso
- teraz prichádza tá najťažšia časť - roládu opatrne zvinieme tak, že oba konce k sebe pritlačíme a fóliou pevne obtočíme. Konce zaviažeme motúzikom...
- a dáme do parného hrnca na 50 minút. Kto nemá parný hrniec môže roládu zavinúť do alobalu a dať piecť do rúry, alebo dáme roládu napr. do chlebovej formy
- a upečieme si zemiačiky s tekvicou - Hokkaidó je moja tohto ročná láska, prvý krát som si ju dopestovala na záhradke a spolu s čerstvo nakopanými zemiakmi tvoria neuveriteľný pár :-) Hokkaido prekrojíme, dužinu vyberieme (nevyhadzujeme, semiačka usušíme, obsahujú veľmi veľa zinku, dobrého na našu pleť, vlasy, nechty...) na plech dáme na kocky nakrájané Hokkaido, očistené nové zemiaky a zalejeme olejom, posypeme soľou a bylinkami a dáme piecť
- keď máme mäsovú roládu hotovú opatrne ju prenesieme na pekáčik a odstránime fóliu. Ja som ju dala k upečenej zelenine...
- a spolu som ich ešte zapekala asi 15 minút.
- a takto vyzerá roláda v reze
- aj keď sa vám to bude zdať na nedeľný obed málo, a ešte aj pre návštevu, ja som ešte robila slepačiu polievku, zemiaky v pare a kuracie medajlónky a veľkú misu zeleninového šalátu... a keď som po obede chcela fotiť, s tých krásnych žltučkých zemiačikov s Hokkaidó neostalo vôbec nič. Tak som odfotila aspoň roládu :-)
- No a po obede ku kávičke sme mali takúto orieškovú buchtu podľa @cica1 len miesto ovocia som dala zmes hrozienok, lieskových a vlašských orechov :-)
|