Mäskové slimáky s polentovými knedlíčkami fotorecept

mamaoli - fotkamamaoli, 21. júla 2011
Mäskové slimáky s polentovými knedlíčkami (fotorecept)
Foto: mamaoli

Keďže žijem v krajine, kde sú slimáky pochúťkou, ale ja som ich ešte nemala odvahu ochutnať, tak sme si urobili také tie aj pre Zobraziť celý popisKeďže žijem v krajine, kde sú slimáky pochúťkou, ale ja som ich ešte nemala odvahu ochutnať, tak sme si urobili také tie aj pre mňa jedlé. Navyše som taktiež potešila dieťa hravým tvarom na tanieri :-).

2
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks plátky
2 lyžice
1 lyžica
1 lyžička
1/2 lyžičky
  - strúčik
Príloha-semolínové knedlíčky:
300 ml
8 kopcovitých lyžíc
zeleninová príloha:




Postup

  1. 1

    Z oleja, smotany, papriky, karí, soli a cesnaku si pripravíme marinádu. Zmiešame všetko spolu.

    Mäskové slimáky s polentovými knedlíčkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bravčové plátky si nakrájame na tenké pásiky, ktoré následne stočíme do tvaru slimáka. Netreba špáratka, pekne držia tvar aj bez nich.

    Mäskové slimáky s polentovými knedlíčkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomaly prenesieme slimáky do pripravenej marinády. Necháme postať 40 minút.

    Mäskové slimáky s polentovými knedlíčkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Lyžicou slimáky prenesieme na panvicu.

    Mäskové slimáky s polentovými knedlíčkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Osmažíme z oboch strán, podlejeme vodou a necháme ich dusiť (kým nebude mäsko mäkké).

    Mäskové slimáky s polentovými knedlíčkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si dáme variť ružičkový kel vo vode s trochou soli. Zároveň si dáme zovrieť vodu, do ktorej pridáme 3 kvapky oleja, trochu soli a samozrejme semolínu a chvíľu povaríme. RADA: Pri pridávaní semolíny je lepšie si hrniec s vodou odstaviť z horúcej platne a postupne za stáleho miešania pridávať semolínu. Neurobia sa tak hrčky. Potom opäť varíme. Miešame rýchlo, aby nám neprihorela. Hustú zmes nalejeme do pekáča (vanička v mojom prípade) a necháme trochu vychladnúť. Semolína naberie tvar. Vyklopíme a krájame.

    Mäskové slimáky s polentovými knedlíčkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

akeber
pekný receptík....určite aj chutný vyskúšame :)) ukladám..
jody
Krásne, hneď by som to zblajzla. Ale čo je semolina? Kukuričná múka?
mamaoli
dakujem a jody: semolina je kukuričná krupica (polenta).
sylvinka
Veľmi pekné slimáčiky,určite vyskúšam,aj keď asi bez tej polenty...
jerica
chutné a jedlé & pekné na tanieri , pridala by som sa . Ako prílohu Tvoje zemiaky s cuknou (koláč) :-))
jatanika
semolina je z tvrdej pšenice .... polenta z kukurice .... @mamaoli , na tom tanieri to vyzerá naozaj dobre .... musím také slimáčiky spraviť aj ja :-))
mamaoli
Ano, ja viem.........nazvala som ich vsak semolinove, lebo v Afrike sa vari Semolina a tak to aj my doma volame /moj muz vzdy vari doma semolinu z polenty :-)............takze preto ten nazov, ale ak vam vadi kludne zmenim na polentove knedlicky :-)
evanaaa
Tiež som chcela povedať, že semolina je tvrdá pšenica, kupujem často cestoviny z nej, tak som bola prekvapená, že -polenta, už som sa zľakla.Jatanika ma predbehla, ale aspoň viem, že sa nemýlim.
evanaaa
Ale oceňujem tú marinádu, so smotanou som ešte neskúšala, už tu podobná bola.
zvoncek
mamaoli, aby som si to ujasnila, podľa obrázku žltá farba- ide teda o polentu, t.j. kukuričnú kašu a nie o krupicovú kažu zo semolíny t.j. tvrdej pšenice. Do vaničky sa to len preto, aby to získalo tvar.
mamaoli
zvoncek ano, je to kukuricna kasa cize polenta.......akurat my sme si ju zvykli volat semolina............asi som vas vsetkych dost pomylila, tak sa osptavedlnujem............a ano, do vanicky len kvoli tvaru, inak by sa nedali z nej nakrajat knedlicky :-)
mamaoli
verim, ze mozu byt vyborne, ale uz ten pocit......neviem ci ho prekonam :-).........zabie stehienka som uz bola nutena pripravit si a ochutnat kvoli kamosovi a istej reportazi. no raz stacilo..........mozno, ak ma dobry znamy poziada zas o pomoc :-), tak zjem aj slimaka :-)
foska
@mamaoli , je pravda, ze tu sa semolinou oznacuje tvrda psenica, no davam Ti za pravdu - v orientalnych obchodoch je semolinou oznacena krupica, nech je z akejkolvek plodiny (psenica, kukurica, ryza). Ale je fajn, ze si to tu varechacky vydiskutovali a ujasnili.
lucylee
@mamaoli moj brat sa len kvoli slimakom dotrepal do Francuzska. Bol tam navstivit kamosa a nevedel si vynachvalit. Ale ja by som ich do ust tiez nedala
zinnajdha
ja si myslím, že semolina je celkom niečo iné ako polenta. Podľa mojich vedomostí polenta je výlučne z kukuričnej múky a semolina je tvrdá pšenica. Domovské jedlo semolinových cestovín je severné Taliansko. Cestoviny zo semoliny sú vraj zdravšie... Toto mám z hesla "semolina" na googli a tiež z hesla "polenta". Preto som si to prečítala, lebo Tvoj recept chcem urobiť a nevedela som presne, z čoho.
mamaoli
zinnajdha: ved ako si nevedela? ved uz to tam je v tom recepte, aj nazve davnejsie tak ako byt ma :-).
babidka
Aky pekny recept:-)prave hladam inspiraciu na obed pre vnuka - odmieta jest ine maso ako kuracie ale ma 5 rokov a da sa obcas aj prehovorit na nieco ine - ked to vyzera zaujimavo :-)))Slimaciky ho urcite zaujmu ...