Foto: medovnicek
Recept mám od svojej kamarátky Marienky a tá ich má od známej Martinky. Sú to také koláčové jedno-hubky, ktoré sa priam rozplývajú na jazyku.
porcií
Suroviny
500 g |
|
250 g |
|
4 ks |
|
cca 200 ml |
|
1 PL |
|
20 g |
|
štipka |
|
Tvarohová plnka: | |
1 ks |
|
200 g |
|
1 PL |
|
0,5 PL |
|
Orechová plnka: | |
100 g |
|
1 PL |
|
cca 50 ml |
|
Okrem toho: | |
na namáčanie |
|
na obaľovanie |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie a zalejeme časťou vlažnej smotany na šľahanie. Necháme vzísť kvások.
- 2
Keď vzíde kvások, tak pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Pozor, nenechávame ho kysnúť, ihneď s ním pracujeme.
- 3
Z cesta odoberieme cca polovicu - zvyšnú časť cesta dáme do chladničky, vždy máme na stole len cesto s ktorým pracujeme, zvyšné oddychuje v chladničke.
- 4
Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske. Nie príliš na tenko, na hrúbku cca 1 cm.
- 5
A povykrajujeme kolieska o priemere 3 cm. Môžeme buď formičkou, pohárikom, ja som si pomáhala takouto drevenou formičkou na pagáčiky.
- 6
Koncom hrubšej varešky vyhĺbime do každého koláčika jamku.
- 7
Naplníme pripravenými plnkami. Tvarohová plnka: tvaroh si dáme do plátenka, vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme žĺtok, cukor, solamyl a dobre vymiešame. Orechová plnka: cca 50 ml mlieka a prisypeme orechy, cukor a necháme zovrieť. Mlieko dávam od oka, radšej menej ako viac, aby plnka nebola riedka.
- 8
Koláče naskladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vyšli mi dva plechy - cca 110 koláčikov.
- 9
Upečieme vo vyhriatej rúre. Rúru vyhrejeme na 200 C, keď vložíme plech, znížime na 180 C.
- 10
Ihneď po upečení celé koláčiky máčame v rozpustenom masle s umom.
- 11
A následne obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme pridali vanilkový.
- 12
Koláčiky necháme dobre vychladnúť, až neskôr ich odložíme do nejakej uzatvárateľnej nádoby, pretože by navlhli. Mali úspech aj u nás doma a chutili aj kolegyniam v práci.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Áno, hodne tuku do cesta aj na namáčanie, hodne cukru, ale toto sa pekáva na výnimočné príležitosti a práve ten tuk zaručí, že ostanú mäkké.
@margaretka28 @monnikka @elysa @daguska @lusinkab @monda @sonulienka @marianne @mracik9 @izabella929 @luss44 veľmi pekne ďakujem za milé komentáre
@vlasatka máš pravdu ten recept je z Moravy
@oravka na vrch ide plnka - hocijaká bez posýpky, len sa namočia v masle s umom a obalia v cukroch
@valeri tú formičku som dostala od kolegyne, tým piestikom sa vytláčajú maličké pagáčiky a je na nich vytlačený vzor - kúpila mi ju na malom trhovisku v Bratislave, chcela som takú aj pre kamarátku, ale odvtedy tam tí trhovníci neboli
@sovka62 s tým tukom máš pravdu a takéto koláčiky sa zvyknú piecť na svadby a iné príležitosti, kedy snáď každý troška zhreší:)
@havino ja nie som príliš trpezlivý človek, ale keď ma nejaký recept zaujme, tak som ako ten somár, ktorému ťahajú pred nosom mrkvu:)
uži si ju a pridávaj krásne recepty i dalej!
úprimne blahoželám.
Kolaciky sa rozplyvaju na jazyku, ale su prilis sladkeee, teda asi sa nam zdali, na to maslo co sa v nom namacali sa ho riadne prilepi, neda sa to nejak oklamat?
To maslo do cesta ide neroztopene? ja som mala dilemu, tak som ho polovicu rozpustila, inak naozaj mnam ale zjest sa ich naraz 10 veru neda.