Marinovaná cukina sterilizovaná (fotorecept)

Autor receptu: alena45

Tento recept som odvodila od receptu na sterilizované baklažány, čo mi poskytol Kimlo. Robievam ho už tretí rok, používam na chlieb maslom namiesto šunky. Postup vyzerá síce zložito, lebo sa robí dva dni, ale to sa len zdá. Začnem v nedeľu večer a skončím v utorok. Pre mňa je najzložitejšia práve sterilizácia, keďže tam ide olej, vždy niečo dobabrem a nechytí viečko ani na tretí krát. Keďže je cukina vymočená v octe, ani piata strerilizácia ju neznehodnotí. Dúfam, že Vám sa bude dariť viac.

Suroviny

Postup

  1. Mladú cukinu umyjeme a krájame na tenké plátky. Nevadí, ak nebudú vcelku, ale treba dodržať približnú hrúbku, do 2 mm. Vkladáme do väčšej misy a priebežne hojne zasýpame soľou. Zaťažíme tanierom a odložíme do chladničky na 12 hodín.
  2. Na druhý deň vyberieme cukinu z chladničky, vyžmýkame, dáme už do menšej misy a zalejeme octom. Vypotenú slanú šťavu vylejeme. Prikryjeme tanierom a odložíme na ďalších 12 hodín. Ak si spomenieme, tak cukiny v tom octe poobraciame.
  3. Na tretí deň do prvej veľkej misy nasekáme petržlenovú vňať, bazalku, cesnak (vždy nasekať !), chili papričku a zalejeme olejom. Použila som rastlinný slnečninový, s olivovým olejom nemám dobrú skúsenosť. Premiešame.
  4. Cukinu vyberieme z chladničky, vložíme do väčšieho sita dáme pod vodu a premývame, občas ochutnáme a keď má už príjemnú chuť, ani presolenú ani prekyslenú, vyžmýkame ju z vody a postupne vkladáme do olejovej bylinkovej zmesi. Inak sa nedá, rukami ju premiešavame, aby sa obalila všetka cukina. Okoštujeme a môžeme ešte dosoliť alebo pridať cesnak a bylinky. V tomto stave sa cukina môže konzumovať, jej chuť bude rovnaká aj po sterilizácii.
  5. Pripravíme si malé poháre a opatrne vkladáme cukinu tak, aby sme vyplnili vzduchové bubliny, pričom olej sa vytláča nahor. Od kraja necháme asi 1,5 až 2 cm voľného miesta. Dobre utrieme okraje pohára, prikryjeme suchým viečkom a sterilizujeme dovtedy, než sa viečko chytí, cca 20 minút pri 90 stupňoch.
  6. Na obrázku to nevidno, ale nakrájala som aj dva malé žlté patizóny. Minulý rok som robila zo zelenej aj zo žltej, aj farebne je to pekné. Taktiež jadierka neprekážajú, zostanú chrumkavé ako aj cukina.