Marináda na bravčovú pečienku pre švagra Laca (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Práca s mäsom všetkého druhu, od zabíjačky až po vlastnú tepelnú prípravu, sa u Blaškovcov dedí „po meči“. Samotné servírovanie je už problém „po praslici“. Takto sa k dielu pristupovalo „rukou spoločnou“ a chutilo naozaj všetkým! Švagor Laco je za morom od IX/1968, manželku má Taiwan_čanku a tak na naše domáce špeciality si chodí pochutnávať k našemu stolu do Des Moines Iowa. Každý dobrý „gazdiniak“ má svoj zaručene najlepší rcp na marinádu (pác, či lák). Ani ja nie som od macochy! Vyskúšajte!

12-16
porcií
12 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. tak som si to všetko postavil do „haptáku“, aby som to mal po ruke a nelietal po kuchyni ako „namydlený blex“
  2. do pomocnej nádoby z jenského skla som nalial všetky tekuté ingrediencie, pridal sypké, okrem soli a MČK a kuchyňskou „metličkou“ vymiešal do „gustušnej“ jednoliatej podoby
  3. plátky bravčového mäsa som obojstranne „vyklepal“ – vložené do plastového vrecúška aby som „nezašprickal“ okolité steny a stoly – a hneď, vzápätí opäť obojstranne, jemne posypal soľou a dobre čerstvo mletým čiernym korením (MČK); túto marinádu používam na bársaké mäso, žiaľ bravčová krkovička ostáva, tu v Des Moines, naďalej iba mojim snom, …
  4. na dno plastovej nádoby som nalial ¼ objemu marinády, na ktorú som porozkladal vyklepané, osolené a oeMČeK_ované kotletky_rezníky
  5. zalial som ich druhou ¼ objemu marinády a rozložil № 2 vrstvu plátkov mäsa
  6. zalial zvyškom marinády (druhá ½ objemu)
  7. dôkladne „zadekľoval“ príslušným vekom plastovej nádoby a
  8. s dôverou uložil „hajať_búvať“ do chladničky; najlepšie na 3÷5 dní, „nedočkavci“ podľa dĺžky svojej „výdrže“, ale ani viac dní a nocí „kúpeľa“ v tejto mojej marináde mäsku neublíži; postupne odoberám počet odležaných plátkov podľa potreby (až som následne tepelne spracovával aj „12_dňové“ a boli naozaj výborné
  9. tak, ako aj s chlebíkom bez miesenia à la naša Tánička @cistinka „kysnutého cez noc“
  10. pečeného v menšej nádobe Tupperware
  11. a uloženého aj na slovenskej „ošatke“ s ľanovou výstelkou! Tak čo!? Podaril sa mi? … keby ste len vedeli ako chutil!!! Čistinka_milá kamarátka z hĺbky duše a zo srdca Ti ďakujem! Robil som presne „na chlupity kund“ podľa Tvojeho rcp „Chlieb náš najobľúbenejší“! Nemám však farmárske „chlebové korenie“ tak som pridal 1 ML drvenej rasce, 100 g studených prelisovaných zemiakov, varených v šupke, a po 1 PL ľanových, slnečnicových a tekvicových semienok! Bol vynikajúci, „zbaštili“ sme ho na dva razy, ale chladnutie na mriežke sme vydržali. Do druhého chlebíka pridám aj čerstvé lístočky koriandra (cillantro)!