Makový makovník so slivkami fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 3. augusta 2016
Makový makovník so slivkami (fotorecept)
Foto: stanci11

Tento recept som objavila na facebooku na vegánskej "kuchařke", a rozhodne ho musím poslať ďalej ;) nemáme tu síce žiadne vajíčka ani mlieko, zato Zobraziť celý popisTento recept som objavila na facebooku na vegánskej "kuchařke", a rozhodne ho musím poslať ďalej ;) nemáme tu síce žiadne vajíčka ani mlieko, zato kopisko maku a sliviek. A vo výsledku vláčny, chutný ale aj sýty koláčik - s kopou vápnika a omega mastných kyselín. V práci sa z toho stala téma dňa normálne :D

10 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

1 hrnček
3/4 hrnčeka
150 g
1 hrnček
1/4 hrnčeka
1 ks
300 g
1 bal
2 PL
1/2 bal




Postup

  1. 1

    Mierkou je hrnček s objemom 400 ml. Takže obrovský :D Začala som tým, že som si mak rozdelila na dve polovice, jednu som pomlela na "makovú múku" a druhú som nechala v celku.

  2. 2

    "Povidla" (lekvár) som vymixovala s ryžovým mliekom až kým nevznikla mierne zahustená zmes.

    Makový makovník so slivkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do mlieka s "povidlami" som priliala šťavu z jedného celého citrónu a kôru z polovičky (bol BIO plus vydrhnutý riadne, tak idem dúfať že to nebola pesticídová pecka :D )

    Makový makovník so slivkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej som prisypala mak - celý aj pomletú "múku"...

    Makový makovník so slivkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... a k tomu 100 ml (r)umu, vanilkový cukor a 2 PL oleja... a vymiešala som do hladka.

    Makový makovník so slivkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A na záver prišla múka premiešaná s prdopečom. Cesto, ktoré vznikne je riedšieho charakteru, netreba sa toho báť potom :)

    Makový makovník so slivkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A keďže mi spolubývajúca uniesla hlboký plech, piekla som v mise z jenského skla - vymazaná troškou oleja a vysypaná krupicou...inak by som volila radšej väčší plech, aby bol koláčik nižší...

    Makový makovník so slivkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom čo som vyliala cesto do misy, naukladala som navrch nakrájané slivky, ktoré som predtým premiešala s troškou škoricového cukru (asi 1/3 - 1/2 balíčka). Pomedzi slivky som potom prešla koncom varechy aby sa dostali trošku hlbšie do cesta.

  9. 9

    A šup s tým do vyhriatej rúry - na 200 stupňoch som piekla cca 40 min. Neviem úplne presne čas, som tvrdý zástanca špajdľového testu :D plus naša študentská rúra pečie tak dosť po svojom, takže nikdy nevieš či bude spolupracovať :D kovbojka v kuchyni proste :D

    Makový makovník so slivkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tým že koláčik je fakt vláčny a šťavnatý je vhodné ho krájať až po vychladnutí (priznávam, nevydržala som a ukradla som si trošku z kraja, ešte za tepla, joj ja som na to magor :D). Podľa mňa je trošku atypický nielen prípravou ale aj konzistenčne, ale rozhodne to nijako nevadí!! Za mňa je skvelý a určite ho zopakujem, aj s čerešňami napríklad...nakladanými v rume...no fantázia už fičí na plné obrátky :D

    Makový makovník so slivkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    P.S.: Inak ja osobne moc necukrujem, prišlo mi že je sladký dosť, kolegyne by ževraj dosladili... Ale verím tomu, že ak sa niekto odhodlá na tento hókus-pokus, tak si ochutná cesto a dosladí podľa vlastnej chuti :)

Diskusia k receptu

frezia68
Tak toto vyskúšam z bezlepkovej múky.Mak mám,načim minúť a pridávam 5* :-).
stanci11
žienky ďakujem ;) a @Frezia68 - ak budeš skúšať bezlepkovú variantu, určite mi daj vedieť ako to dopadlo :) to by bolo už úplne dokonalé totiž ;)
haji
@Stanci11 vidím, že i vegani si mohou na tvém receptu pomaškrtit. Jsi šikulka, dokonce fotíš také v zahrádce! Mávám!
haji
Jsem to hlava děravá, zapomněla jsem ti pochválit talířek. Obrázek sice moc vidět není, ale je to žabka?! Je mi to nějak povědomé.
stanci11
@Haji veru, aspoň trošku prírody treba mať aj na paneláku, tak som využila bylinky aj do fotky :D nech je to veselšie....a áno, máš pravdu je to žabka, sú to také tie staručké ale milé tanieriky, si pamätám že sme ich aj doma mali, ale tie už sú veru fuč ;)
1x haji
jujoska
pekny kolac @stanci11 Prosim ta na com melies mak na muku? Predpokladam ze nejde o klasicke mletie maku na makovom mlynceku, kedze spominas "muku"
haji
@Stanci11 (4.8.2016 06:10)
No toto?! Já jsem si to myslela. V mém dětství jsme měli s podobnými obrázky, pořádně si je nemohu vybavit. Měli jsme 2x celou dětskou sadu - já i brácha, včetně hrnečků. Jen mám pocit, že tvoje /s žabkou a spol./ byla druhá řada, trochu jiná. I tak krásná nostalgie haha Ty naše jsou fuč už hodně dávno. Díky za odpověď, jsi zlatá!!
haji
Už to vím - je to porcelán s motivem Doktor Bolíto. Dokonce ho ještě prodávají. Tvoje žabka je z téže líhně - jen s tím, že u ní už byly talíře na okrajích bez vlnek.
evanaaa
Makové a "takové" mám rada, iste je aj tento dobrý. A ak sa nemýlim, tak tá maková múka je vlastne pomletý mak, nie? Alebo nejaký špeciálne mletý,lebo aj @jujoska sa zaujíma o to. Takže aj makový koláč je makovník :)) No, nepohrdla by som ním......
izabella929
@stanci11 , také pepitavé že mak s makom..) určite v spojení so slivkami .famózne.-) aj keď pečiem sladké, ale veľmi presladené koláče nemám rada...tiež uberiem , kde sa to dá..
stanci11
@Haji :D ja si ho normálne možno nakúpim, z nostalgie :)

@Evanaaa a @Jujoska : ja si to meliem na takom kávovom mlynčeku zn.Hauser - vždy na viac krát premeliem kým ten mak nie je úplne rozdrtený že to vypadá ako "múka", vyzerá málinko inak ako mletý mak. Ale preto som ju označila úvodzovkami, lebo existuje origoš maková múka a tá sa vyrába mletím až po lisovaní maku myslím...ale s tou som ešte nemala tú česť randiť v kuchyni :D

@Izabella929 ďakujem, pochvala od teba strašne poteší, keďže tvoje zákusky sú vždy čistá dokonalosť :) inak som rada, že nie som jediná kto nemusí mať dezert pretekajúci cukrom :)
1x haji
tiginko
veru maková múka z obchodu je len z výliskov, ktoré už neobsahujú prospešný makový olej. Zaujímavý nápad zomlieť si na múku mak doma, ja si v trieštivom mlynčeku meliem ľanové semienka. Len treba strážiť, aby sa obsah neprehrial. Šikovná si @stanci11
stanci11
@Cesminaz ďakujem :)

@Tiginko diky za infošku, tak to myslím, že je lepšie si takto namlieť ten mak doma, ostane plné spektrum mastných kyselín a tie chceme :)

1x haji
ada13
zboznujem vsetko s makom,bno zaujima a to ryzove mlieko,ako to urobim?
dvorka
Koláč som vo štvrtok upiekla. Všetci čo ho jedli mi vraveli že nie je až taký zlý, veď fakt je, že jesť sa dal. Ale ten môj výtvor bol podľa mňa nechutný. Mala som asi príliš veľký citrón, príliš silný mak a nezodpovedný prášok do pečiva, lebo mi po pečení podľa receptu vyšla kyslo - maková placka. Pre mňa skúsenosť že makové cestá budem obchádzať oblúkom ako doteraz. A jedna poznámočka na margo autorky. Pod slovami vláčny a šťavnatý som si nepredstavovala tekuté cesto. Nevedela som či to má tak byť alebo je ešte koláč nedopečený tak som ho šupla do rúry na ďalších 10 minút ale to mu na dopečení striedky nepridalo. Akurát že sa viac spiekol na spodku a na vrchu. Stred zostal tekutý. Ďalšia skúsenosť. Veď človek sa na chybách učí. Ale ľúto mi je tých opitých višní, ktoré som dala do koláča.
stanci11
@Ada13 : ryžové mlieko sa dá buď kúpiť v tetrapaku, alebo existuje ako sušená varianta a tú rozmišaš pred použitím vo vode ;) najčastejšie dostupná býva značka Alpro a ja osobne používam tú sušenú variantu - rozrobím si vždy len toľko mliečka koľko potrebujem :)

stanci11
@Dvorka , neviem kde sa stala chyba. Ja som ho piekla včera druhý krát a bol rovnako skvelý :D len som spravila nižšiu verziu...a aj tá bola vláčna, šťavnatá,,, a nakrájaný som ho niesla na piknik,,,teda nič nikam netieklo... Ale zase som ho krájala až po schladnutí, nemôžeš čakať že sa takéto cesto bude správať ako nejaká klasická piškóta alebo bublanina.... :)

dvorka
Dík za odpoveď. Ja viem že v Tvojom recepte chyba nebola, veď práve preto som sa prvý krát odhodlala upiecť makové cesto že sa mi koláč aj v reze páčil. Fakt ma oslovil ako prvý makováč medzi množstvom iných za tie roky čo pečiem. Čakala som niečo ako tvarohové koláče, alebo datlový, ktorý som pár krát piekla a ten bol tiež fajný šťavnatý. To moje čudo aj po vychladnutí bolo medzi vrchom a spodkom nepríjemne lepkavé a mľandravé. Asi to bolo nadmieru veľkým citrónom čo som mala a ja v pracovnej eufórii som dala do cesta všetku šťavu a až po ochutnaní koláča ma napadlo, že som ho mohla dať asi len polovičné množstvo. Možno aj PDP práve kvôli tej kyslosti nezafungoval. A až mi dozrejú slivky, urobím reparát. Asi s menším množstvom maku a určite len s trochou citróna :-) Skúsim to nevzdať. A určite sa potom ozvem znova.
stanci11
@Dvorka , určite daj vedieť ak sa odhodláš na druhý pokus ;) ešte ma napadlo že som mohla mať aj tuhšie povidla a to by tiež mohlo zavážiť do celkovej konzistencie...
haluska77
Hneď som vedela, že toto je koláč pre mňa, milujem všetko makové. Je fantastický, rýchly, určite bude u nás častejšie. A tá vôňa, keď sa piekol. Včera som robila bulgur so špenátom, podľa tvojho receptu, prudko jedlé :-) len tak ďalej Stanci. :-)
stanci11
@Haluska77 a Sestricka126: som strašne rada že chutilo (dokonca aj bulgur juuu :D ) a ďakujem za spätnú väzbu ;) hneď má človek vylepšený deň ;)

maruskova
Caute, no ja som bezlepkova, bezmliecna, bezvajecna, tento kolac je pre mna, ako stvoreny, idem kupit rum, slivky mam zavarene moje bio - nalozite slivky, rozpolene na polky do zavaraninoveho pohara a pridate stipku soli a supnete do rury do plechu s vodou, nastavite na cca 200 slupnov , horny a dolny ohrev, ked voda zacne bublinkovat, stiahnete teplotu na 100 stupnov na 10 minut, aby chytili vicka a vypnete a robite nieco ine, ked su uz len teple, este ich obrratim hore dnom a zabalim do deky a ked uz potrebujem deku, zavarala som v oktobri, tak skontrolujete, ci vicka chytili, ulozite do skrinky a papkate az za mesiac, vtedy vytiahne sol z ovocia cukor a su vyborne, mnam. Takto zavaram uz vsetko ovocie, uz roky a obojstranna spokojnost, zdrave, nepokazene cukrom, kazde ovocie ma svojho cukru dost a komu je malo, pocukrujte si viac kolac, ale nekazte cukrom jedinecnu chut ovocia, ktora mi pri takomto spracovani zostane a zatial sa mi nic nepokazilo, broskyne tam mam este spred 2 rokov, lebo minuly rok bola slaba uroda. No a dnes idu moje slivky do tohto famozneho kolaca, dakujem za recept :-) Dam vediet, co spravi bezlepkova muka bez vajec, trosku mam obavy.
stanci11
@Maruskova páni ty máš teda tých "BEZ", úplný zberateľ... tak ja dúfam že sa ti koláčik podarí :) som zvedavá ako to vypáli s tou bezlepkovou múkou, ja mám v tomto minimálne skúsenosti ...určite mi daj vedieť :) a ja idem držať prsty, nech si pri tých tvojích všetkých "BEZ" predsalen dobre zamaškrtíš :) A ďakujem za návod na slivky! :)

maruskova
@Stanci11 (25.2.2017 12:59)

Tak upeceny a vyborny, uz mam sistu pri kavicke :-). Ale pridala som do ryzoveho mlieka za lyzicku psylia, urobi sa taka zelatinka a ta drzi ten kolac pokope a dala som za hrst pomletych lieskovych orieskov - domacich, na trhu od overeneho zdroja som kupila a o to menej som dala muky od Schar Mix C, bezlepkaci poznaju, mame ju na recept a kedze som nemala "povydla", nasla som visnovy dzem a maly poharik, od chrenu, mnou zavarenych pomixovanych jablk, eko bio - nestriekane, na dedine dopestovane, z maminej zahradky a nedala som cukor a vobec tam nechyba, aj ovocie je zavarene bez cukru, ten kolacik je prudko jedly a zdravy, samo, ze som nevydrzala a jedla som ho este teply :-)


stanci11
jeeeeej krásne @Maruskova ! :) som rada že sa podaril a chutil. Inak psyllium je super vec, tiež používam ;)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia