Makový koláč z nemletého maku

halina - bez fotkyhalina, 26. apríla 2010

Tento koláč pochádza od mojej nemeckej priateľky. Nie som veľmi na koláče a teda ani moja rodina sa to veľmi nenaučila, ale odkedy poznám Zobraziť celý popisTento koláč pochádza od mojej nemeckej priateľky. Nie som veľmi na koláče a teda ani moja rodina sa to veľmi nenaučila, ale odkedy poznám tento recept, mohli by sme ho jesť stále. Nemá korpus, čo mi veľmi vyhovuje. Komu raz zachutí, bude ho piecť pri každej príležitosti.

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 l
150  g
100  g
200 g
100 g
3 PL
1
1-2 bal.
za hrsť
za hrsť




Postup

  1. 1

    Mlieko dáme v hrnci zovrieť, stiahneme z ohňa, necháme v ňom rozpustiť maslo, pridáme zmiešanú krupicu s makom a cukrom i vanilkovým cukrom, rýchlo rozmiešame, pridáme olej, mandle a hrozienka a znovu premiešame a nakoniec v tom rozmiešame vajce. Rúru zohrejeme na 180 °C, cesto vylejeme na hlbší plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť na ½ hodiny. Necháme vychladnúť. Ak chceme mať koláč vyšší, dáme dvojnásobok surovín. Môžeme podávať so šľahačkou, kto má rád, môže dať i polevu. Nám chutí i bez polevy. Dobrú chuť!

    Makový koláč z nemletého maku - obrázok 1

Diskusia k receptu

zdezda
je to rýchlikový a určite veeeľmi chutný koláčik, vyskúšam :-)))
evas13
Ukladám a určite urobím, lebo nemám rada krémove koláče. Mňam.
sovka62
Ešte stále som nevyprázdnila to 25-kilové vrece maku, čo manžel dovliekol na jeseň (a neviem, či sa to vôbec dá minúť), takže mám radosť z každého receptu, do ktorého treba mak. Ďakujem.
janazjarku
Ukladám do KK a určite vyskúšam možno aj dnes, len namiesto hrozienok dám brusnice, lebo moju nevestu ako malú prepchali hrozienkami a odvtedy ich ani vidieť nemôže :-) myslím, že ani iný druh sušeného ovocia nič nepokazí hejže ?
halina
Hej, janazjarku, akékoľvek sušené ovocie alebo kôra z citróna či pomaranča, alebo aj čerstvé bobule napr. ribízu alebo čučoriedok možno pridať. Fantázii sa medze nekladú...
glosterka
Milá @halina , výborný recept! Skvelá inšpirácia nielen pre makových mužíčkov. :-))) Chcem sa však opýtať na vajíčko... Nezrazí sa v tom horúcom mlieku? Nemá sa to mliečko nechať trochu vychladnúť po zovretí?
halina
Milá Glosterka, treba to vajíčko rýchlo rozmiešať ešte za horúca a nič sa nestane, v trúbe sa to upečie, ak sa zarzí, nie je to poznať. Vyskúšaj, je to mňam...
dogagador
hm, keby bol mak tu natolko dostupny, ako doma, nebol by to problem...ibaze jednak ho vo vacsom mnozstve ako 3 dkg nedostanem, lebo je urceny na posypku, jednak by som sa nedoplatila.........
halina
Milá dogagador, mám ti ho poslať? Dalo by sa to poslať, čo myslíš?



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia