Makový koláč bez múky

irenawIrenaw, 49 ročná žena, 24. novembra 2011 12:07
Ďalšie jej recepty »

Makový koláč bez múkyFoto: irenaw

Je výborný a je rýchly. Môjmu hlavnému makovníkovi veľmi chutí. Takže sa už u nás udomácnil. Mám ho od bývalej kolegyne.

8-12
porcií
15 min
príprava
50 min
na 170 °C

Suroviny

240 g
240 g
6 ks
1/2 čl
1/2 čl
1/2 čl
1/2 čl
2 PL
4 ks
poleva:
100 g
100 g
2 PL
2 PL

Postup prípravy

  1. 1

    Dáme rúru predhriať na 170°C. Menšiu tortovú formu (priemer cca 20 cm) pomastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. (Do veľkej formy na makovú tortu robím dvojitú dávku.) Mak, cukor, koreniny a sódu bikarbónu zmiešame. Pridáme celé vajcia a olej a vyšľaháme do peny. Samostatne vyšľaháme 4 bielky. Do makovej hmoty jemne vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme do formy a pečieme 40 - 50 minút. Treba vyskúšať špáradlom. Necháme čiastočne vychladnúť. Do hrnčeka dáme všetky suroviny na polevu a zohrejeme, nevaríme. Dobre vymiešame, aby sa rozpustil cukor. Koláč celý natrieme polevou. Poleva do vlažného koláča čiastočne vsiakne. Ak chcete, aby vsiakla ešte lepšie, popichajte celý koláč husto špajdľou :-). Táto poleva nestuhne celkom, vytvorí sa na nej len taká škrupinka. Koláč je najlepší na druhý deň a výborný je s nesladenou šľahačkou.

ohodnoť recept:
Hlasovalo 5 ľudí (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist