Makový koláč bez múky

Makový koláč bez múky
Foto: irenaw
irenawIrenaw, recept pridal: 24. novembra 2011 12:07Ďalšie jeho recepty

Je výborný a je rýchly. Môjmu hlavnému makovníkovi veľmi chutí. Takže sa už u nás udomácnil. Mám ho od bývalej kolegyne.

Suroviny

8-12
porcií
15
minút
príprava
50
minút
na 170 °C

Postup prípravy receptu

1

Dáme rúru predhriať na 170°C. Menšiu tortovú formu (priemer cca 20 cm) pomastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. (Do veľkej formy na makovú tortu robím dvojitú dávku.) Mak, cukor, koreniny a sódu bikarbónu zmiešame. Pridáme celé vajcia a olej a vyšľaháme do peny. Samostatne vyšľaháme 4 bielky. Do makovej hmoty jemne vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme do formy a pečieme 40 - 50 minút. Treba vyskúšať špáradlom. Necháme čiastočne vychladnúť. Do hrnčeka dáme všetky suroviny na polevu a zohrejeme, nevaríme. Dobre vymiešame, aby sa rozpustil cukor. Koláč celý natrieme polevou. Poleva do vlažného koláča čiastočne vsiakne. Ak chcete, aby vsiakla ešte lepšie, popichajte celý koláč husto špajdľou :-). Táto poleva nestuhne celkom, vytvorí sa na nej len taká škrupinka. Koláč je najlepší na druhý deň a výborný je s nesladenou šľahačkou.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • vierik, 24. novembra 2011 o 13:57
    Vyzerá byť veľmi dobrý,makové môžem všetko,ukladám KK.A ešte si tam 1 jablko nastrúham :-)


  • marianne69, 24. novembra 2011 o 14:21
    aj mne sa paci,vyzera skvelo


  • 3sandra3, 24. novembra 2011 o 14:26
    pridávam sa k dievčatám a aj do mojej kk


  • danculka, 24. novembra 2011 o 15:04
    Super nápad...


  • tatranka, 24. novembra 2011 o 15:19
    Pekný koláčik,zákusok.


  • moni1uk, 24. novembra 2011 o 15:50
    ako správny makoholik si tiež ukladám ;)


  • sneica, 24. novembra 2011 o 16:43
    mak je moja srdcovka preto ukladam.upeciem..:)


  • denysko, 24. novembra 2011 o 18:33
    Mne sa celkom páči.Hľadám pre syna bezlepkové recepty a hlavne koláče a tam práve není múka,okrem vysypania formy.Dala by sa tá múka na vysypanie nahradiť niečím iným?


  • usan, 24. novembra 2011 o 19:23
    Vyzerá že to môže biť dobré .


  • irenaw, 24. novembra 2011 o 19:45
    @vierik jablko je dobrý nápad, vyskúšam to aj ja :) @denysko vysypávam aj strúhaným kokosom, funguje to veľmi dobre. všetkým ďakujem za komentáre a dúfam, že bude chutiť. budem rada ak mi dáte vedieť.


  • jerica, 24. novembra 2011 o 21:30
    Už je tam , v mojej KK.


  • 1vlasticka, 25. novembra 2011 o 12:43
    no super ukladam


  • nikina1510, 25. novembra 2011 o 13:20
    hmm, pozdáva sa mi, že je bez múky :)


  • dogagador, 25. novembra 2011 o 14:45
    @denysko : a co tak bezlepkova muka?


  • tinca, 25. novembra 2011 o 15:27
    dobrý nápad,krásne foto:)


  • aninka1, 25. novembra 2011 o 16:38
    denysko, aj ja mam dceru bezlepkovu a takyto recept vzdy uvitam. Diky Irenaw.


  • irenaw, 25. novembra 2011 o 20:13
    @aninka1 a @denysko upravila som našu rodinnú čokoládovú tortu pre kolegyninu neter na bezlepkovú verziu a veľmi im chutila. ak máte záujem pridám recept


  • dada1010, 26. novembra 2011 o 08:31
    @denysko ja vysypávam plechy a tortovnice kokosom, tiež mám v rodine bezlepkárov


  • aninka1, 28. mája 2012 o 20:06
    Irenaw, az teraz som si vsimla tvoju ponuku na bezlepkovu tortu. Velmi, velmi ju uvitam. Dcera bude mat co nevidiet narodky, urcite by som ju s tym potesila.


  • irenaw, 29. mája 2012 o 08:27
    @aninka1 zatiaľ aspoň takto » www.mimibazar.sk/recept.php?id=42246...
    keď budem najbližšie piecť, vložím ako recept. držím palce


  • rulik, 24. novembra 2012 o 09:31
    výborné, pre@denysko-netreba vysypávať plech,použi papier na pečenie alebo fóliu na pečenie


  • ilusa, 24. novembra 2012 o 17:22
    dnes som upiekla,nema chybu,uz vidim,ze ho budem piect castejsie


  • irenaw, 24. novembra 2012 o 19:06
    @ilusa teším sa ,že chutí, ďakujem za vyskúšanie :-)


  • glosterka, 16. marca 2013 o 19:06
    Ahoj Irenka! Včera som robila túto dobrôtku ako tortu k narodeninám ;-). Vraj vynikajúce (ja nemôžem papať mak...) Vďaka za receptík, prepisujem ho do súkromnej KK.
    Chcem sa Ťa ešte opýtať, čo robíš so zvyšnými 4 žĺtkami? Mám ich zatiaľ v chladničke...


  • irenaw, 17. marca 2013 o 17:31
    @glosterka teším sa, že chutilo :-). ďakujem za vyskúšanie. žĺtky niekedy aj zamrazím, rovnako ako mrazievam aj bielky, v malom uzatvárateľnom vrecku na neskoršie použitie. keď je príležitosť, ako teraz pred Veľkou nocou, napečiem linecké keksíky. alebo pridám do odstavenej omáčky alebo polievky pre zjemnenie. alebo čokoládový krém zo žĺtkov a cukru ušľahaných nad parou a do horúceho potom zamiešať čokoládu. zatiaľ mi toto napadlo :-)


  • slavka2012, 25. marca 2013 o 16:53
    @irenaw , piekla som ho v sobotu, bol velmi dobry, urobila som vsak drobne upravy- namiesto oleja som dala 2 lyzice portskeho vina, pretoze mam pocit, ze mak je sam osebe dost mastny, a naplnila som ho kyslastym visnovym dzemom. Vrch som poliala cokoladovou polevou a bol naozaj vynikajuci. Urcite ho este upeciem. vdaka za recept.


  • irenaw, 11. apríla 2013 o 12:18
    @slavka2012 ďakujem za vyskúšanie :-). vyskúšam tvoj nápad, čo mi na to povie makový mužíček, to je jeho koláč.


  • havino, 11. apríla 2013 o 19:35
    ja si ho tiež uložím,ale jasné, že aj vyskúšam, podobne som robila v nedelu ked som do torty (koláč) makovo-orechovej zabudla orechy pridať, tiež bola bez múky a pekne sa dvihol, chutil iba makovo- báječno, potrela som džemom, čokoládou. Takže skúsim z tejto tvojej dávky.


  • irenaw, 15. apríla 2013 o 10:10
    @havino idem pozrieť, či tu máš tú tortu, to môže byť tiež super :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist