Makovec orechový bez múky a šťavnatý fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 8. mája 2013
Makovec orechový bez múky a šťavnatý (fotorecept)
Foto: frezia68

Tento recept som našla v časopise pod názvom Rakúsky makovec.Ale pretože som ho prispôsobila našim chúťkam,tu ubrala,tam pridala,pridávam tento vyskúšaný recept a upozorňujem,že nie Zobraziť celý popisTento recept som našla v časopise pod názvom Rakúsky makovec.Ale pretože som ho prispôsobila našim chúťkam,tu ubrala,tam pridala,pridávam tento vyskúšaný recept a upozorňujem,že nie je presladený.Kto má rád sladké,môže pridať cukor a nie trstinový.

12
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

200 g
200 g
200 g
5 ks
120 g
štipka
2 lyžice
2-3 lyžice
100 g
3 ks
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Pomeliem si orechy,mak a v robote vymiešam maslo s cukrom...

    Makovec orechový bez múky a šťavnatý (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postupne do robota pridám žltky a mieša sa ďalej do penista.Pridám šťavu z pomaranča,chutný a pikantný lekvár,ktorý som dostala od priateľky.Postrúham 70% čokoládu,pridám k orechom.

    Makovec orechový bez múky a šťavnatý (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyšľahám sneh z bielkov a všetko spolu premiešam.

    Makovec orechový bez múky a šťavnatý (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tortovú formu som vystlala pečiacim papierom a hotovo.

    Makovec orechový bez múky a šťavnatý (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Piekla som na 160°C asi 50 min. , po 15 min. som stíšila na 150°C a pomaly dopiekla.Po úspešnej skúške špajlou som vybrala,pocukrovala a čakala,až vychladne.

    Makovec orechový bez múky a šťavnatý (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Originál Rakúsky makovec ( podľa časopisu) sa robí tak,že všetky ingrediencie sa jednoducho zmiešajú.Ja som bielka vyšľahala,cukor s maslom zvlášť...viď postup.Vraj sa môže ešte pokvapkať pomarančovým likérom.Ja by som to vylepšila šľahačkou,ale že sme skromné ( a doma nebola )tak stačil aj mätový čaj.Ak vyskúšate,tak DOBRÚ CHUŤ !

Diskusia k receptu

mracik9
tak takýto koláčik milujem,pečiem ho tiež,mám ho zo starého zošita mojej tety,fantázia chutí :))
babidka
Uz sa nanho druhy den tesim :-) -odkedy som sa dozvedela , ze sa ho moja draha kamaratka @frezia chysta uverejnit ! Pravdupovediac , teraz by som nemala jest nic cokoladove ani makove ...ale kto by odolal? ja urcite nie !!!!! V piatok ho peciem a dam si aspon maly kusok:-)
frezia68
@maracik9 : tak som zvedavá,ako robíš?Všetko jednoducho zmiešaš,alebo robíš sneh a ako ja ? Potešíš,ak odpovieš,nech máme viac verzií :-)
frezia68
@babidka : poznáš písmo na tom výbornom viničko-malinovom lekvári?Ja som musela časť zmraziť,lebo mal dobrý odbyt.Ale veď je zdravý,nie?A šanuj si zdravie,máš len jedno :-) ,ale zasa si neodopieraj fajnotky,ktoré potešia :-))) a teraz si poraď !
frezia68
@izabella929 :áno,je šťavnatý a chutný.Ale čakám na obdivuhodný zákusok od Teba,lebo viem,že niečo zasa chystáš :-)))
radost
dobré to má-kto makovec orechový má na stole doma..!!ale čo môj-prázdny stôl..!!keby aspoň jeden kúsok-skôr kusisko na ňom bol..!!také je moje želanie..nooo-nepomôže nič-len pečenie..taká aspoň skúška malá..ty si na mňa nepamätala..??
musím sama seba rada mať-a -príležitostne /len kedy? / ho vyskúšať...toľko vypekáte dobroty=že musím ešte žiť mnohé "vypekacie" soboty..!! :-)
frezia68
Ty buď rada milá @rados ť,že na stole chýba sladkosť.Bo kde nieto,tam sa neje a žalúdok sa len smeje.Majiteľ ho neprepcháva,ale zato dobre spáva :-))) Na Teba aj teraz myslím,ako poslať? To si zistím.Nemáš cestu okolo? To by sa mi hodilo :-)))))
radost
@frezia68
hah-a ja ťa chytím za slovo..!!!syn pôjde bud v noci alebo zajtra doobeda okolo..ty máš smolu-pre mňa sláva!..nepremyslená to ponuka..nuž-to sa stáva...:-)doza..??to je asi málo..pošlem kufor-by to zato stálo..!!!
tak nech sa ti pri duplapečení darí..kufor auta nemá malý..!!..:-)))))
zaskočená nebud´..život má s humorom lepšiu chuť...:-)))
mesiar50
Super koláčik.Zaujímavá kombinácia.Pri čítaní tvojho
receptu som žasol,že v príprave nefiguruje múka ani
PDP.Moji rodičia ma zásobovali orechmi celú zimu
takúto dobrotu si iste zaslúžia.Orechy mám v mrazničke.Koláčik určite spravím.Ďakujem za skvelú inšpiráciu a za recept.
frezia68
Sadni Ty do auta s ním,nech sa trocha prekvapím.Nesľubujem nič do kufra :-)))) Nechoď na mňa až tak zhurta.Na tanierik tortu dám,kávu k tomu tiež pridám. Tak sa chystaj,rýchlo bež....už sa teším,veď to vieš :-)))
radost
@frezia68
nebude s koštovania nič..:-)
syn mal nad sebou času bič..iba pred chvíľou na večeru sa stavil-nič dobré ani zlé nám nespravil-a už beží na východ popod TATRY..
vdaka..odpovedala si mi slušnou ponukou-ako sa patrí...:-)
pokojný teplý slnečný podvečer ti-vám-želám...:-)
tiginko
parádny koláč, parádny recept.... šup s ním do KK
babav
Veľmi zaujímavý recept,famozny kolac ,stojí za vyskusanie.Priznam sa, že orechy a mak pomiesane v jednom kolaci som este nejedla .Vdaka za výnimočný recept@frezia !
slawi
Aj ja robievam tento kolacik. Bielka slaham zvlast s cukrom a na vrch davam dzem a na to cukrovu polevu s rumom. Prave preto ho robievam,ze mam celiakiu a je bez muky. Chuti naozaj vybornne (milujem mak).
jamarlen
úžasný koláč bez cesta - iba plnka, také mám rád!!!
a tú šľahačku na vrch, aby to nebolo suché...:)))
brok
vyzerá mňam,mňam určite vyskúšam potom napíšem viac papa
frezia68
Dievčatá pečte a skúšajte aj bez šľahačky,torta nie je suchá,šťava z pomaranča a lekvár = šťavnatá :-) , pošlite fotky a ďakujem :-)
staja
Jáj, toto musí byť mňamka, to určite vyskúšam. Máme radi aj makové, aj orechové a spolu to môže byť tiež.
frezia68
@staja ,veru je dobrý a sýty.Teraz vychutnávame posledné kúsky pri káve a hokeji :-)
radost
@frezia68
vieš-prečo si vychutnávaš posledné kúsky pri káve až teraz?...lebo som neprišla...!!keby k tebe bolo iba kúsok-nebol by dnes už žiaden makovoorechový zákusok...:-))ale-ked zoženiem si čižmy lietajúce-teš sa nabudúce..!!kávu si donesiem aj z domu-ale ty pridáš tento "fajnáč " k tomu...:-)))
frezia68
Len sa ozvi milá @rados ť,Tvojej prosbe spravím zadosť.Upečiem hneď dupla dávku a teším sa na stretávku :-)))))Ale ak Ty nemáš čižmy,ja mám metlu,len tak iskrí,keď ju v noci štartujem....Veď uvidíš,raz prídem :-)
jamarlen
@fr ézia, ty si ku mne prajnejšia, ako ja sám, verím že tam tá šľahačka pasuje...občas pečieme piškótu , kde nahrádzame múku mandľami, alebo lieskovcami, alebo fazuľovým, cícerovým, či gaštanovým pyré, ale aj to mám výčitky.. dať tam orechy aj mak, aj masllo, aj lekvár, čokoládu a na to všetko ešte aj šľahačku- božské aj božsky mastné.. ale - čo masne, to fajne - hovorieva moja svokra:)))))
tak vďaka za tvoju prajúcnosť:)))))
frezia68
@jamarlen :ber to z tej lepšej stránky: orechy-zdravé,mak-prospešný zdraviu,čokoláda nad 70% -antioxidant.....ak si dáš hoci denne kúsok (no dobre,bez šľahačky) podporuješ zdravie,tak nech slúži na úžitok a nie na kilečká.A ešte ak ponúkneš v rodine,či dobrých susedov..........?
jamarlen
@frezia68 , máš pravdu vo všetkom:))) a ešte pridám- ak vstaneš od počítača a pôjdeš si zabehať...tak bežím, přes spáleniště, přes......řeky, skáču přes kaluže...pááá
jamarlen
@frezia68 , máš pravdu vo všetkom:))) a ešte pridám- ak vstaneš od počítača a pôjdeš si zabehať...tak bežím, přes spáleniště, přes......řeky, skáču přes kaluže...pááá
mracik9
frezia68,prepáč že som neodpovedala,ale neprišiel mail z otázočkou a ja som teraz trochu zaneprázdnená,na mojej vareche nájdeš makový koláč,ak si to pozrieš,tak zistíš o čom som ti písala,pa pa krásny slnečný deň :))
frezia68
@mracik9 : Ďakujem,našla som a ja sa tiež priznám,že v pôvodnom recepte nebola postrúhaná čokoláda :-) ,ale Ty si tiež vylepšila pôvodný recept po svojom :-) . Takže pôvodné recepty sme mali asi rovnaké :-) ,ale aj bez vylepšenia sú výborné.
mariaklara
Všetko čo sa krúti okolo maku musí byť fajnotka, preto ukladám.... :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia