Maiale al latte fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. apríla 2011
Maiale al latte  (fotorecept)
Foto: pusta

Maiale al late je bravčové pliecko, dusené v mlieku. Takto pripravené mäsko je mäkkučké, jemnej chuti, s vynikajúcou šťavičkou ako smotana, zlatožltej farby, ktorú Zobraziť celý popisMaiale al late je bravčové pliecko, dusené v mlieku. Takto pripravené mäsko je mäkkučké, jemnej chuti, s vynikajúcou šťavičkou ako smotana, zlatožltej farby, ktorú jej dalo mäsko, predtým opečené na masle. Okrem toho chuť tejto šťavičky ešte vylepšujú hríby, ktoré sa v mlieku dusili spolu s mäsíčkom. Toto jedlo patrí medzi pochúťky talianskej kuchyne.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 80 °C

Suroviny

600 g vysoké bez kosti v celku
100 g
1 hrsť
1000 ml
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Dubáky som namočila na 30 minút do vlažnej vody.

    Maiale al latte  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bravčové pliecko som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Maiale al latte  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V pekáči som rozpustila maslo a mäsko som na masle opiekla z každej strany.

    Maiale al latte  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäsko som zaliala mliekom, aby bolo takmer do 3/4 ponorené, pridala som namočené dubáky, priviedla som celé do varu, potom prikryté som to dala na zohriatu platňu na sporáku, plameň som stiahla na minimum a dusila som do zmäknutia - asi 1 hodinu.

    Maiale al latte  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Udusené mäkké mäsko som vybrala, pokrájala na plátky a servírovalasom ho na šťavičke aj s dubákmi spolu s dusenou ryžou, dekorované cherry paradajkami.

    Maiale al latte  (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

dajanca
krása...všetka suroviny mám, tak dnes varím...vďaka za recept...:-)
dajanca
ach jaj..... všetky :-)
to je tak, keď si človek neprečíta čo napísal....
cica2
výborná mňamka a ešte keď sú tam hríby, mňam:)
jody
Ďakujem za pripomenutie, aj ja sa na to chystám. Len ešte možno k receptu ako takému toto - neviem, ktorý recept je pôvodný, je ich totiž moc. Napríklad viacero receptov je zásadne bez hríbov, s hríbami som našla len jeden. Čo sa týka mäsa, uprednostňuje sa pliecko, lebo nie je suché, je ho však potrebné napevno zrolovať a oviazať niťou do valčeka, aby potom na reze držalo tvar. Pokiaľ sa mäso v mlieku len varí, nie je podstatné, či je suché alebo mastné, ale pokiaľ sa pečie (a veľa receptov hovorí o pečení), nesmie byť suché, lebo sa nebude dať krájať. V drvivej väčšine receptov sa používajú bylinky - rozmarín a šalvia, niekde aj borievky a vavrín. Väčšina receptov uvádza, že sa pridáva aj cesnak a pohár vína. Omáčka sa má zredukovať tak, že z mlieka zostane tuk a tvarohová hmota, toto sa má potom rozmiešať. Ale ako hovorím, neviem, ktorý je pôvodný. Dobré musia byť všetky.
pusta
@jody , dakujem za rozšírenie znalostí. tento rp mám z Medzinárodnej kucharky /česky/ od Fialovej a kol., variantu s bylinkami som nepoznala, ale už som robila tú, čo si spomenula ako poslednú - s cesnakom, môžem potvrdiť, že tá šťava je v nej taká ako popisuješ.a cesnaku tam bolo riadne veľa - celé strúčiky, ale výsledná chuť nebola ostrá, ale veľmi lahodná. mäsko som ešte potravinárskym motúzikom nepreväzovala, ale je na mieste na 100%. V tomto rp je šťava síce tekutá, ale hustá. len by som doplnila, že spočiatku treba dávať pozor na to, aby mlieko "neutieklo" počas varenia a dusenia. Omáčka sa v oboch prípadoch, ktoré som varila, zredukovala. toľko moje skúsenosti, mäsko vyberám mastnejšie. Nech sa na mňa nikto teraz nenahnevá, ale tuk je dôležitý najmä preto, lebo je nositeľom chuti v jedle.
pusta
ešte by som dodala, že každý Talian v Taliansku považuje práve ten svoj recept za ten jediný pravý a originálny, hoci bude dom od domu v niečom odlišný. ako oblasti, tak aj jednotlivci.
pusta
dakujem každému za komentár, aj @ 2010, je to od teba milé
marianne69
....o tejto priprave maska som uz par krat citala,a dam sa asi nahovorit, nech nezabudnem na chut bravcoveho:-)doma uprednostnuju huby, ale mne by sa to pacilo aj s rozmarinom,(salviou,tymianom)...
2010
Este k tomu by som dodal ze ku klasickemu receptu ako "Maiale al Latte" su urcite presne zasady .
Ked hladam Taliansky klasicky recept idem priamo do starych Talianskych zdrojov ako Artusi "La scienza in cucina" alebo Ada Boni: Il "Talismano della Felicita" z roku 1929 a zda sa ze pani Fialova v roku 1982 necitala Taliansku klasicku kuchynu.Takze pusta kup si klasicke talianske kucharky a uvidis ze maso je ine a hriby tam nie su a su tam bylinky, ale to neznamena ze tvoj recept nie je dobry ale meno je ine.
pusta
@2010 , si naozaj veľmi milý a láskavý, dúfam, že budem mať to výnimočné šťastie, dakujem ti. len by som chcela povedať svoj názor na rôzne linky z netu a aj svoju skúsenosť s nimi - nie vždy zodpovedajú pravde, treba ich brať s určitou rezervou a odstupom, nemyslela som len pri tomto rp, ale aj v iných záležitostiach - dosť často ma sklamali, ako aj rôzne gasreoblogy... iné je to však s tými knihami, to je skutočne vzácna informácia, dakujem ti.
pusta
@2010 , ešte k tým vynikajúcim talianskym hubám, nemám potuchy, kde by sa u nás dali kúpiť alebo zohnať, hoci bývam v ba, neviem, či ich dostať - aspoň niektoré, v Metre. Samozrejme nehovorím o hľuzovkách. Naprosto súhlasím s tebou, že žiadna originál surovina sa nedá rovnocenne nahradiť. Ak vieš náhodou, ako sa k nim dostať schodnou cestou, napíš, prosím. dakujem.
pusta
@marianne69 , ty, jody aj 2010 ste narobili chute i mne, najbližie to vyskúšam s rozmarínom aj ja a dakujem.
2010
Pusta, pusta, vy mate fantasticku karieru v politike absolutne prirodzene nadanie zmenit a zmanipulovat realitu a pravdu. Nestracajte cas na Vareche vela eurasov tam na vas caka.
PS:
Ja som povedal ze v tom vasom recepte nemaju byt hriby a vasa odpoved bola: "kde sa daju kupit". Gratulujem taku haluz som uz dlho nepocul.
pusta
@2010 , nepýtala som sa na tento recept, ale na talianske huby, ktoré sa používajú v iných receptoch talianskej kuchyne, napr. pri cacimpero, dalej by ma interesovali porcini a iné, o ktorých viete, ak neviete, nič sa nedeje...
pusta
@2010 , nepýtala som sa na tento recept, ale na talianske huby, ktoré sa používajú v iných receptoch talianskej kuchyne, napr. pri cacimpero, dalej by ma interesovali porcini a iné, o ktorých viete, ak neviete, nič sa nedeje...
zabiatko66
Super receptík, ukladám do KK. a už sa teším na naše huby. Na Liptove už začínajú rásť modráky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia