Foto: amelie
Madlenky pochádzajú z Lotrinska, pečú sa však v celom Francúzsku. Existuje veľa variantov, ale všetky majú spoločné jedno: vyduté brušká.
Suroviny
250 g |
|
200 g |
|
125 g |
|
3 ks |
|
50 ml alebo smotana na varenie |
|
3 pl z pomarančových kvetov |
|
1 vrecúško |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny majú mať izbovú teplotu, preto si ich pripravíme vopred. Maslo roztopíme v mikrovlnke a necháme vychladnúť.
-
2
V mise vymiešame celé vajcia s cukrom do penista. Potom do nich preosejeme múku spolu s kypriacim práškom.
-
3
Vmiešame roztopené maslo, mlieko alebo smotanu a vodu z pomarančových kvetov.
-
4
Všetko spolu dôkladne premiešame: cesto má byť pomerne husté, nemá z varešky tiecť a musia sa na ňom robiť bubliny. Misu s cestom zakryjeme a dáme minimálne na dve hodiny do chladu.
-
5
Rúru predhrejeme na 220°C, teplovzdušnú stačí na 200 stupňov. Priehlbinky vo forme na madlenky naplníme cestom do dvoch tretín. Silikónové nemusíme mastiť, plechové treba vymastiť maslom a vysypať múkou. Prebytočnú múku odstránime tak, že formu obrátime hore dnom. Zvyšné cesto uložíme do chladu.
-
6
Formy naplnené cestom dáme asi na 10 minút do chladu. Potom ich hneď vložíme do rúry na prostredný rošt. Pečieme 6 minút pri predvolenej teplote, potom teplotu znížime o 20°C, to znamená 200 (180) bez toho, aby sme rúru otvorili. Pri tejto teplote pečieme ešte 3-4 minúty. Po upečení vyberieme formy s madlenkami a necháme ich 3-4 minúty trošku vychladnúť na mriežke.
-
7
Skôr ako formy naplníme cestom znova, dáme ich do chladu. Postup opakujeme. Ak ho dodržíme, madlenky budú mať krásne brušká, budú voňavé a lahodné. Vodu z pomarančových kvetov môžeme nahradiť malým množstvom citrónovej šťavy a tekutou vanilkovou esenciou.
Diskusia k receptu