Maďarská konská saláma Kasy - kozácka domáca saláma

pusta - fotkapusta, 1. marca 2011

Aj ked očakávam protichodné reakcie, rozhodla som sa tento recept vložiť, jednak preto, že je zaujímavý, zdravý , ale aj jedinečný. Kde vziať konské Zobraziť celý popisAj ked očakávam protichodné reakcie, rozhodla som sa tento recept vložiť, jednak preto, že je zaujímavý, zdravý , ale aj jedinečný. Kde vziať konské mäso? u nás ho dostať kúpiť v Metre, možno niekto vie, kde vziať konskú masť. Pre tých, čo majú predsudky voči konskému mäsu uvádzam, že napr, v delikatesnej Pick saláme sa požíva určitý podiel konského mäsa a podaktorí tvrdia, že aj oslieho mäsa. Mám rada konskú salámu, je trvanlivá, delikátna a chuťou veru dosť pripomína Pick szalámu, aspoň mne.

360 minút
príprava
120 minút
na 85 + zrenie 2 dni +  °C

Suroviny

10000 g
50 g
250 g
25 g
50 g
p.p




Postup

  1. 1

    Očistené a umyté konské mäso pokrájame na pruhy dlhé 8-10 cm a hrubé 2-3 cm, riadne osušíme, nasolíme, nakoreníme koreninami, premiešame aj s masťou a prikryté odložíme na chladné miesto na 2 dni odpočinúť.

  2. 2

    Po dvoch dňoch plníme mäso na tesno do salámových čriev tak, aby sa tam nenachádzal žiaden vzduch. Naplnené salámy varíme vo vode teplej 85 stupňov 2 hodiny. Vyberieme a necháme oschnúť.

  3. 3

    Nasledujúci deň zaúdime studeným dymom do dosiahnutia svetločervenej farby. Hotové salámy skladňujeme na suchom, chladnom a dobre vetranom mieste.

Diskusia k receptu

achsam
Koňa nejdem a salámy už vôbec ne, práve preto že NIKDY nevieš, či tam nemôže byť ten kôň.
pusta
Jeden z varechárov ma žiadal o recept na Pick salámu, neposlúžim. Je to prísne strážené výrobné tajomstvo, okrem konského mäsa obsahuje aj určitý podiel oslieho mäsa, tak som vložila recept na konskú salámu.
sladkacokolada
ja by som bola zato, aby sa na varechu nedávali recepty z konského masa, keby som mohla, zakázala by som to , ani zo psa sem nikto nedáva recepty, asi by to nikto neakceptoval, kon tiež nepatrí do jedálnička!
norbertklubert
Damy a pani, musim sa zapojit do diskusie. Kone na maso sa chovaju a to konkretne plemeno sa vola Altajsky kôň, tak ako su farmy na osipane su aj farmy na konske maso. Z druhej strany je pravda aj to ze kon je tak krasne a uprimne zviera, ze je to cloveku luto, druhou stranou mince je jedlo. Tak ako niekde maju prasiatka ako milacikov a nejedia ich, rovnako ako v niektorych krajinach sa nejedia kravy.... Ja osobne konske maso mam velmi rad.
bejaja
jedla som raz konskú salámu aj to ma nachytali na ňu, ale raz stačilo..:)), ale ako čítam recepty od teba (určite sú výborné, majú svoj pôvod, históriu, najmä tie zo židovskej kuchyne - tie ma zaujali ), ale mám dotaz: to všetko stíhaš denne variť ?
evanaaa
Konskú salámu som jedla, nebola zlá,dokonca ju predávali aj v Bille, takže asi sa vyrába.Posielala nám ju svokra ( nie tú z Billy). Aj ovečky je nám ľúto alebo teliatka, to je už ich osud. Kto nechce jesť, nemusí. Mimochodom, tiež moc salámy a šunky nejem, radšej syry alebo chlieb s cibuľou, ale niekedy pre zmenu si dám.
honestka
Mam podobny nazor Evana;
z dovodu, ze vidia pred sebou tvar zvierata sa uz vela ludi stali vegetarianmi. Viem aj o tom, ze dlho sme nevedeli co vsetko sme pojedli a tiez by som s radostou nekonzumovala maso, keby som vedome prezivala co vkladam do ust.
= Ale PICK salamu zboznujem od zaciatku jej vzniku este ako aj nedostatkoveho tovaru - hoci viem, ze nema len cisto bravcove maso este od Vianoc si ju setrim, pretoze tu ju dostaneme velmi zriedkavo.
Mozno prave ja som ta o nu ziadala Pusta.
pusta
honestka, tak srdečne si ma rozosmiala, áno ty si to bola a ani len netušíš, ako poctivo som po tom pátrala a ked som zistila, že ti nemôžem vyhovieť, ani pri najlepšej vôli, nezradili mi výrobné tajomstvo - tak som vložila aspoň toto. na vec o konzumácii nepoznaného mám podobný názor ako ty, človek by sa nemal personifikovať ani len so zvieraťom, ktoré chová vyslovene pre potravinový reťazec, napr. dávať mu meno, ked vie, že skončí v jeho pekáči, atd...
pusta
evanaaa, áno vyrába sa konská saláma, len je problém ju kúpiť, málokedy je v obchodoch a ked je, tak sa po nej len zapráši. fajnšmekri ju kupujú na štangle do zásoby, už som jedla aj konskú klobásu a výborná. u všetkého konského je najpodstatnejšie správne korenenie. a čo sa týka syrov, jeden protichodný názor, v čínskej kuchyni sa syr nepoužíva z dôvodov, že ho považujú za "skazené mlieko". Niečo na tom je, lebo na tomto princípe sa prišlo na výrobu syrov - a ajhľa, ako nám chutia...
pusta
bejaja, už som ti obšírne odpovedala pri Zelenom židovskom šakáte, tam som už bola pred pol hodinou, ak by si chcela vedieť ešte niečo, čo som možno nepostrehla, kľudne sa opýtaj znovu. tie vložené recepty nevarím v ten istý deň, to by sa nedalo zvládnuť, ale vyskúšala som ich takmer všetky, až na ojedinelé výnimky, ako nap, túto konskú salámu, a čoskoro doplním aj foto, tam o tom píšem tiež obšírnejšie,
pusta
norbertklubert, veľmi, veľmi dakujem za tvoj komentík. viem, že kone sú nielen dostihové - teda jazdecké a cirkusové, ale aj ťažné - t.j na prácu, o tej farme, kde sa chovajú pre potravinový reťazec, som nevedela, dakujem, že si rozšíril moje vedomostné obzory. Navyše mnohí sa môžu zbaviť dojmu, že na pulty sa dostane do výrobkov výsekové mäso a zdieľam s tebou aj to, čo si písal v závere tvojho komentára - teda aj to, o tých kravách...ešte raz dakujem. ešte len dodám, že uzbeci na koňoch nielen jazdia, používajú ich na prácu, ale sú významnou zložkou ich potravy, mäso, kobylie mlieko, syry a iné úžitkové hodnoty...
bzuky
Takýto podobný salám som už jedol a bol dobrý. Všetko to je len otázka predsudkov.
pusta
ahoj bzuky, už som sa bála, že si ochorel, vdaka za tvoj príspevok, som rada, že si ok.
porzellanka
No... aj by som povedala, ze som sa nad reakciami pobavila... keby to nebolo smutne. Preco sme taki netolerantni? Ak niekto neje maso, nemusi, ale nemusi zatracovat tych, ktori ho jedia. Prestala som komentovat recepty, pretoze som si precitala zopar reakcii na komentare, alebo na recepty - sice nie moje, ale bolo mi luto, ze dobre mysleny recept, alebo komentar sa dockal agresivnej reakcie. U nas existuju konski masiari, ludia tam nakupuju maso a salamy a nik ich preto nepovazuje za barbarov. Ja osobne sice konske maso nejem, podobne ako napriklad zraloka alebo chobotnice, ale nikoho neodsudzujem za to, ze mu chuti.
Pusta, nenechaj sa znechutit.
pusta
perzelianka, ani nevieš, ako veľmi si mi pomohla. mne ak niektoré jedlo nesedí, teda rp na toto jedlo, jednoducho ho nekomentujem, nezhadzujem, lebo to, že by nešmakovalo mne, ešte neznamená, že nie je dobré. dakujem za morálnu podporu, nedám sa znechutiť
lucylee
@porzellanka vyjadrila som svoj názor a stojím si za ním. Ty si zase vyjadrila svoj. Každý má na to právo. Moja reakcia nie je agresívna, je skôr emotívna. Veľmi sa ma dotýkajú takéto veci. Nezatracujem tých, ktorí jedia mäso, zatracujem tých, ktorí jedia kone! Pusta má samozrejme právo sem pridať takýto recept, myslím, že aj očakávala protichodné názory, ale dala ho tu s tým, že je na to pripravená. Ako som napísala, pusta tu dáva recepty, ktoré sú zaujímavé a netradičné a rada si ich pozriem a niektoré aj uvarím, ale prečo by som nemohla napísať, čo si myslím?
pusta
sladkacokolada, v recepte som nepísala, že surovinou je konská masť , Tsa myslí "konská masť", ktorá je zmesou z 25 bylín, ktorá sa t.č. tak vehementne reklamuje v TV, citujem: "konská masť nie je z koňa, ani pre kone..." Tu v recepte sa myslí tuk z koňa. Dávam do pozornosti, že ide o dve úplne odlišné veci s úplne odlišným použitím a využitím, len aby nedošlo k omylu, nedajbože k zámene...
pusta
luckylee, ja nedávam recepty netradičné, ako píšeš vo svojej odpovedi perzelianke včera. ja dávam recepty práveže tradičné, ktoré už majú svoju historiu, len aby nedošlo k nedorozumeniu, nie sú to moje vlastné mnou vymyslené recepty, len som ich varila, chutili mi a vložila som ich. Varili ich už mnohí predo mnou a o pekne dlhú dobu skôr.
sladkacokolada
Pusta,moju poznamku o konskej masti si samozrejme nepochopila,to som odpovedala lucccke,ja som zlozenie receptu ani necitala,lebo by sa mi prevratil zaludok. miska,neni su zmazane iba tvoje komentare,ale aj moje ,aj ceskej varechacky,ktora nam vela o puste prezradila,ale aj vela inych!
mamatata2
Som smutná z toho, aká je tu diskusia. Študovali sme v Prahe a pamätám si, že otec si vždy prial, aby sme mu doniesli konskú salámu. Jesť ju nám bolo tiež trochu proti srsti. Vždy hovoril, že konské mäso je zdravé a kôň je čistotný. Ak sa Vám niektoré recepty nepáčia, tak ich nemusíte komentovať. Ja som tu rada, lebo tu si oddýchnem, niečo sa poučím a inšpirujem. A dúfam, že aj väčšina z varecháčov, tak si prosím túto pohodu nekazme.
pusta
mamatata, dakujem, zdieľam tvoj názor
buml
som domáci spracovateľ koní a konského mäsa.konzumácia koní je len o vzťahu k danému zvieraťu alebo o prekonaní psychických zábran.Aj tí čo sa bijú do prs že by koňa nikdy nejedli v prípade hladomoru by otočili kabát.A kto vie či už odporcovia koninu nevedomky konzumovali.Vo veľkých mäsozávodoch platí jeden kôň žiaden kôň tak sa pridá k hovädziemu.Naopak pravdou je že konský salám vyrábajú bez konského mäsa.Ja porážam kone na domácich zakáľačkách.Rešpektujem koňa ako majestátne zviera no zároveň ho beriem ako jatočný kus .Milý varecháči neznechucujte jedlo iným čo sami nemáte radi. A ešte ku konskej masti-nieje z koní.Z tučných koní sa dá vytápať slanina,škvarky sú nepoužiteľné no sádlo je krásne žlté a neni rozoznať od kačacej masti.Ak budem mať behom pol roka čas ozvem sa z dalšími koňskými lahôdkami.čaute Buml
vybusna
@buml takto...debata o jedeni konskeho masa v case hladomoru je akademicke. Nakoniec aj vyprava sportovcov, ktora havarovala kdesi v himalajoch jedla svojich kolegov, vsakze. Ktovie ako by sme sa tvarili, keby nam teraz kanibali, ktori ludske maso z roznych dovodov jedia, opisovali postup pri stvrteni a spracovani. Z etickych dovodov si si mohol svoj prispevok odpustit.
matata1
Veľmi dobre som sa pobavila nad komentármi, ktoré sú veľmi protichodné. Ja som tiež tvrdila, že koňa by som nikdy nejedla, až do chvíle keď mi kolega nedoniesol kilečko koňaciny. Najskôr mi vysvetlil, že koníka museli poraziť, lebo si zlomil nohu a bolo to nevyhnutné. Tak som nabrala odvahu, a uvarila som si ju na spôsob hovädzej roštenky, a musím priznať, že to bolo výborné!!!Takže prosím držme sa hesla "ži a nechaj žiť" a neosočujme ľudí s inými chuťami a názormi, aké máme my!
eraserhead
ja si koňa kľudne dám, musím to pozrieť v tom obchode
@pusta "10000 g konské mäso" je správne?

netreba byť taký úzkoprsý, ak by ste sa narodily v Mosule v rodine moslima pravdepodobne by ste nejedli prasiatka ak v Kalkate boli by ste pravdepodobne hinduista a kravky by mohli vedľa vás kľudne spávať, v Neapole by ste asi nejedli mak ... akurát tie uhorky už nesmie nik...
redakcia
odpoveď od pusty : áno, množstvo 10000 g konského mäsa je správny.
megginr
nie ze by ma to zaujimalo, alebo by som nebodaj mala chut na daco taketo, ale kde sa da zohnat konske maso?
hubarka35
nie žeby som mala oblubené konské mäso,ani som ho ešte nejedla-a nevylučujem to raz.....no podla mna to nieje správne niekoho udsudzovat,že je konacinu,alebo pridá receptík na určite chutné klobásky.....@buml aspon som sa niečo dozvedela-a čo sa robí z tej masti z tučných koní?ja zas ani za nič nezjem zajaca-je to také milučké zvieratko a chovala som zajka doma,maličkého-bol už starí-skapal chudáčik.bráško robil klobásky z muflona,boli vynikajúce....na východe jedia syslov,to by som tiež do úst nedala.
eva53
ja takmer nejedávam bravčové mäso už strašne dávno, ako dieťa sme mali doma zabíjačku malého vietnamského prasiatka,ktoré stále chodilo za otcom ako psík. Keď ho prišiel mäsiar zabiť,tak sme všetky deti plakali a nechceli sme to dovoliť.Ani sme z neho nič nezobrali do úst,žiadna klobáska,absolútne nič. Odvtedy otec nechoval prasiatka. Dnes som už dávno veľká,ale bravčovú šunku alebo klobásku kúpim tak maximálne 2x do roka a keď sa mi preje kuracinka,tak radšej zeleninu ako prasiatkovinku.Moje deti napr. nechcú biokurčatá,lebo sa im zdá iná a radšej majú tú mäkšiu z hypermarketov,ktorú nemusím ja,lebo nie je taká chutná. Som z východu ,ale napr.som nepočula nič o jedení syslov.Ako mladá kočka som raz pri táboráku v Tatrách ochutnala niečo opečené na palici a ráno som sa dozvedela,že to vraj bol potkan.Ešte že už bol dávno strávený,lebo neviem ako by to dopadlo. Koľkokrát ani nevieme,čo sa k nám dostane na tanier, keby sme to vedeli,možno by bolo viacej vychudnutých :-)