Luxemburská fazuľková polievka (bouneschlupp/Bounešlup)
Foto: miskamm
Túto polievku som jedla v Luxemburgu v jednej malej reštaurácii a velmi mi pripomínala slovenskú fazuľovú polievku... ale predsa len bolo iná... Receptík je Zobraziť celý popisTúto polievku som jedla v Luxemburgu v jednej malej reštaurácii a velmi mi pripomínala slovenskú fazuľovú polievku... ale predsa len bolo iná... Receptík je pravý luxemburský a slúži len ako inšpirácia :-). Radi s priateľom túto polievku varime v chladných obdobiach.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
200 g |
|
2 ks |
|
300 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
50 g |
|
|
|
|
|
2 PL (polohrubá) |
|
150 g (crème fraîche) |
|
Vložka do polievky: | |
400 g |
|
4 - 6 ks |
|
Postup
-
1
Slaninu dáme do hrnca a zalejeme studenou vodou (bez soli), privedieme do varu a na miernom ohni varíme dobrú hodinku, kým sa koža dá “sama” stiahnuť. Vyberieme z hrnca a necháme trocha vychladnúť. Nakrájame na plátky a potom na 1 cm tenké prúžky. (Slaninku necháme na teplom mieste alebo v miske mimo polievky ako zvlášť prílohu.)
- 2
Aj klobásky dáme zvlášť variť do (neosolenej) vriacej vody. Hrniec stiahneme zo šporáka a necháme v ňom klobásku 20 minút lúhovať. Pred servírovaním klobásku vyberieme z vody a nakrájame na prúžky. (Podávame v samostatnej miske zvlášť ako prílohu.)
- 3
Fazuľku umyjeme, očistíme a najkrájame na cca 1 cm kúsky. Zeler, mrkvu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na 1 cm kocky. Nakrájané zemiaky dáme do studenej vody. Cibuľu najkrájame najemno. Pór nakrájame na kolieska/polokolieska a poriadne prepláchneme/umyjeme vo vode.
- 4
Fazuľku, zeler, mrkvu, cibuľu a pór dáme do veľkého hrnca, zalejeme 2 l vody, pridáme trochu soli a na miernom ohni po dobu 15 - 20 minút varíme. Pridáme zemiaky a varíme ďalších 10 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
- 5
Na rajničke si zohrejeme maslo, pridáme múku a vymiešame metličkou, aby sa nám múka nezhrčkavela. Necháme niekoľko minút na miernom ohni smažiť (nesmie zhnednúť, sem-tam premiešame). Po lyžiciach/naberačkách pridávame vývaz z polievky a miešame kým nezískame jemne hustú omáčku. Trochu povaríme a cez sitko prilejeme ku polievke a miešame, aby sa nezhrčkavelo. Dochutíme soľou a korením a necháme prejsť varom.
- 6
Podávame v predohriatych tanieroch či miskách s kyslou smotanou/Crème fraiche. Slaninku a klobásku si každí naloží podľa chuti sám. Taktiež si môžeme dochutiť octom. Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Urobim, komplet zeleninu mam od svokrovcov zo zahrady