Letná fazuľová polievka
Autor receptu: tetrisss
Je čas, kedy sa v záhrade nájdu dozreté, ale nie suché fazuľky, z ktorých je výborná polievka. Žiaľ túto surovinu vám nik nepredá a tak je len pre tých usilovných záhradkárov.
4 porcie |
10 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr si pozbierame a vylúpeme fazuľu, struky už sú mierne žlté, ale ešte mäkké a plody sú tiež ešte mäkké. Kosti zalejeme vodou a uvaríme vývar, používam kosti napríklad z karé, ktoré odkostím a odložím na takúto príležitosť do mrazničky. Do vody nasypem iba trochu soli a vegety. Keď sú kosti obvarené, čo je asi po 45 minútach, vyberiem ich, mäsko oberiem, vývar precedím.
- Do hrnca dáme maslo, pokrájanú cibuľu, popražíme, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, na kúsky nakrájané stonky zeleru bez listov a podusíme, pridáme fazuľu, podlejeme vývarom a varíme, ked zelenina zmäkne pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky a krúpky, ja som použila také malé, zlomkové. Dolejeme podľa potreby vývar a dovaríme.
- Na koniec pridáme nakrájané vňate, podľa chuti dosolíme, vložíme obraté mäsko, pravda, ak nám ho spolubývajúci medzitým nezjedli. K tomu domáci voňavý chlebík a máme letné chutné jemné jedlo, mnam.