Letná citrónová polievka (fotorecept)

Autor receptu: danja301

Túto polievku by mnohí z vás nazvali zeleninovou, ale ked som ju prvý krát jedla,chuť citrónu bola tak dominantná, že ja som si ju pomenovala "citrónová". Pochádza z Macedónska, ale určite sa vyskytuje v podobných obmenách na celom Balkáne. V Balkánskej gastronómii polievky nemajú až takú veľkú variabilitu ako u nás, ale tie, ktoré sa tradujú z generácie na generáciu určite stoja za ochutnanie. Jednou z nich je aj táto typicky letná a osviežujúca.

20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na prípravu. Množstvo závisí od veľkosti hrnca , ten môj bol 2 litrový a použila som suroviny v množstve tak, ako to vidno na obrázku.
  2. Na masle si opražíme cibuľku.
  3. Pridáme na drobno pokrájanú papriku.
  4. Paradajky pridáme po zmäknutí papriky.
  5. Na koniec po zmäknutí paradajok pridáme mrkvu . Tú už len zopár krát premiešame. Dávame ju na koniec preto, lebo uvoľňuje farbivo a čím viac mrkvy, tým je polievka červenšia.
  6. Pridáme vodu, zemiaky a varíme. Ked máme zeleninku uvarenú , polievku odstavíme zo šporáka a necháme vychladnúť. Polievka nesmie byť vriaca, ani po premiešaní sa z nej nesmie dymiť. Pripravíme si šťavu z jedného citróna, petržlenovú vňaťku a vajíčko.
  7. Po vychladnutí polievky vajíčko rozmiešame a pomaly do misky pridávame po lyžiciach vychladenú polievku , aby sa zmes pekne spojila . Pozor ,ak sa poponáhľate a polievka nebude vychladená, nie však studená ,vajíčko sa zrazí. Pri dodržaní postupu vajíčko v polievke uvidíme len v podobe bielej farby - polievka sa nám sfarbí na bielo.
  8. Vajíčko premiešané s polievkou,mrkva nám sfarbila povrch do oranžova.
  9. Zmes vlejeme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu ,mleté čierne korenie, soľ.
  10. Nakoniec petržlenovú vňať.
  11. Dobrú chuť...