Letná citrónová polievka (fotorecept)
Autor receptu: danja301
Túto polievku by mnohí z vás nazvali zeleninovou, ale ked som ju prvý krát jedla,chuť
citrónu bola tak dominantná, že ja som si ju pomenovala "citrónová".
Pochádza z Macedónska, ale určite sa vyskytuje v podobných obmenách na celom
Balkáne.
V Balkánskej gastronómii polievky nemajú až takú veľkú variabilitu ako u nás, ale
tie, ktoré sa tradujú z generácie na generáciu určite stoja za ochutnanie.
Jednou z nich je aj táto typicky letná a osviežujúca.
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny na prípravu.
Množstvo závisí od veľkosti hrnca , ten môj bol 2 litrový a použila som suroviny v množstve tak, ako to vidno na obrázku.
- Na masle si opražíme cibuľku.
- Pridáme na drobno pokrájanú papriku.
- Paradajky pridáme po zmäknutí papriky.
- Na koniec po zmäknutí paradajok pridáme mrkvu .
Tú už len zopár krát premiešame. Dávame ju na koniec preto, lebo uvoľňuje farbivo a čím viac mrkvy, tým je polievka červenšia.
- Pridáme vodu, zemiaky a varíme.
Ked máme zeleninku uvarenú , polievku odstavíme zo šporáka a necháme vychladnúť.
Polievka nesmie byť vriaca, ani po premiešaní sa z nej nesmie dymiť.
Pripravíme si šťavu z jedného citróna, petržlenovú vňaťku a vajíčko.
- Po vychladnutí polievky vajíčko rozmiešame a pomaly do misky pridávame po lyžiciach vychladenú polievku , aby sa zmes pekne spojila .
Pozor ,ak sa poponáhľate a polievka nebude vychladená, nie však studená ,vajíčko sa zrazí.
Pri dodržaní postupu vajíčko v polievke uvidíme len v podobe bielej farby - polievka sa nám sfarbí na bielo.
- Vajíčko premiešané s polievkou,mrkva nám sfarbila povrch do oranžova.
- Zmes vlejeme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu ,mleté čierne korenie, soľ.
- Nakoniec petržlenovú vňať.
- Dobrú chuť...