Lečo

Lečo, ako robím ja (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Takto ma naučila robiť lečo moja staršia kolegyňa, ktorá bola maďarskej národnosti. Rozdiel od predchádzajúceho spôsobu je v poradí surovín, ako ich dávame do rajnice, hrnca.

2
porcie
50 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny a nakrájame ich. Z paradajok odkrajujem vršky, kde bola stopka, resp. po prepolení vykrojím túto časť.
  2. Pokrájame aj špekáčik, obyčajný párok alebo kabanos. "Luxusnejšia" verzia obsahuje kvalitnú pikantnú klobásu. Taktiež nadrobno pokrájame aj cibuľu.
  3. Na rozpálenej masti opražíme cibuľu do sklovita, vzápätí pridáme údenú slaninu (nemusí byť) a klobásku, prípadne lacnejší párok, špekáčik.
  4. Ako prvú zeleninu pridáme pokrájané paradajky. Posolíme podľa svojej chuti a môžeme okoreniť mletým čiernym korením. Pridáme trochu cukru na kompenzáciu kyslej chuti paradajok. Platí pravidlo mojej mamy, že všade vo varenom pokrme, kde sú paradajky, treba trochu cukru. Ja to tak dodržiavam. V minulosti som dávala ako prvú pokrájanú zelenú papriku a tá potom v konečnom výsledku bola príliš mäkká, mľandravá. Paradajky potrebujú pre svoje dokonalé rozvarenie viac času ako paprika. Vedeli ste, že paradajky sa zaraďujú botanicky medzi bobuľovité ovocie?
  5. Komu vadí šupka na paradajkách, môže ich spariť a dopredu ošúpať. Ja to nerobím, lebo pod šupkou je najviac vitamínov a žlčník mám funkčný. :-) Paradajky dusíme pod pokrievkou s otvorom. Až po ich čiastočnom rozvarení pridáme pokrájanú papriku, pomiešame. Dusíme ďalej, ale dbáme, aby paprika nebola rozvarená, ale chrumkavá. Paprika počas dusenia pustí svoju šťavu. Kto má rád pikantné, môže pridať kúsok chilli papričky. Na záverečné zahustenie pridávam zdraviu prospešné ovsené vločky, prípadne vo vode vopred napučanú pohánku. Hotové jedlo ešte dochutíme soľou a korením.
  6. K leču som si vo vode uvarila nové zemiaky, pokvapkala olivovým olejom a posypala nastrihanou petržlenovou vňaťkou. Hodí sa aj krajec dobrého chleba. Druhá verzia leča: s rozšprúdlovaným vajíčkom, keď lečo neobsahuje klobásu alebo inú údeninu.