Lahodné gratinované zemiačky

svedka - fotkasvedka, 19. januára 2014
Lahodné gratinované zemiačky
Foto: svedka
6
porcií
20 minút
príprava
220 minút
na 120 °C

Suroviny

10 ks
1 a 1/2 ks
4 strúčiky väčšie
5 dl
1 ČL
1 ČL
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zemiaky si ocistime a nakrajame na co najtensie kolieska,ja pouzivam bocnu stranu klasickeho struhadla. Takisto si nakrajame cibulu. Na pecenie pouzijeme zapekaciu nadobu- nevymastujeme. Zacneme navrstvovat zemiacky s cibulou,najlepsie je striedat vrstvy,tak aby sme navrchu mali len zemiacky.

    Lahodné gratinované zemiačky - obrázok 1
  2. 2

    Smotanu zmiesame s korenim,cesnak pretlacime a zamiesame do smotany,dosolime. Zmesou zalejeme zemiacky.

    Lahodné gratinované zemiačky - obrázok 2
  3. 3

    Vlozime do vyhriatej rury-120stupnov- a pecieme 3 az 4 hodiny. Sem tam skontrolujeme,aby nam nezhorel povrch,ale zostal krasne zlaty a chrumkavy. Hotove su vtedy,ak sa zemiacky doslova rozpadaju v ustach,ale stale drzia tvar. Ozajstna delikatesa,netreba ani ziadne masko.Ale ked tak,vhodne su len nejake grilovane rezne,ci uz bravcove alebo kuracie... Dobru chut :)

Diskusia k receptu

julica
3-4 hodiny piect zemiaky a cakat, ze si udrzia tvar (ked boli predtym postruhane)? ved to je za hodinu hotove
kredenc
Prečo si toľkí na Varteche mýlia -
pouzijeme zapekaciu nadobu.najlepsie janske sklo
To je predsa jenské sklo, pomenované podľa mesta Jena v Nemecku. Kde sa tá hlúposť -janské- zobrala???
ebaka
Zemiačky sú krásne vypečené,veru k nim sa hodí len šalátik a večera je hotová...ja ich robím bez cibule,je to výborný rcp....za 40 min.je dopečené
valeri
Vyzerá to na úplnú delikatesu, mne k nim mäso nebude určite chýbať :-)). Recept je už v KK
rea1
nemá byť náhodou "pečieme 30 - 40 minút"? 3 - 4 hodiny na 120°C je veľmi veľa, to sa mi rozhodne nechce veriť.
elysa
robila som podobné zemiaky, je to dávnejšie a boli výborné, ale piekla som ich kratšie a pri vyššej teplote, vďaka za pripomenutie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia