Kysnutý závin
Kysnutý závin s plnkou
Autor receptu: saymona
Toto je moje obľúbené kysnuté cesto. Na Vianoce plnené orechovou alebo makovou náplňou alebo, ako v tomto prípade, lekvárom a gaštanovým pyré.
75 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Keďže som alergická na mlieko, dávam sušené droždie do teplej vody s cukrom alebo nejakej inej alternatívy kravského mlieka. Odvažim si všetky suroviny a dám ich do pekárničky. Keď droždie vo vode s cukrom trocha nakysne, pridám ich k zmesi a na pekárničke nastavím program na miesenie.
- Keď pekárnička krásne prehnetie cesto, preložím ho do teplej misky a nechám ho kysnúť približne hodinu alebo kým zdvojnasobí svoj objem.
- Keď je cesto pekne vykysnuté, rozdelím ho na 2 časti. Každú časť vyvaľkám, naplním plnkami a zaviniem. Dnes som mala chuť na lekvár a gaštanové pyré. Použila som jednoduché plnky, ale ak chcete, môžete k pyré pridať hrozienka, rum, mletú škoricu, hocičo, čo máte radi.
- Záviny preložím na plech s papierom na pečenie a nechám ich ešte asi 15 minút podkysnúť. Pred pečením potriem rozmiešaným vajíčkom. Pečiem okolo 25-30 minút na 180 °C. Upečené záviny nechám vychladnúť a nakrájam. A potom chodíme vyjedať niekoľkokrát denne.