Kysnutý kapustník s čínskou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Z čínskej kapusty som doposiaľ robila vždy len šalát ako prílohu. Teraz som špekulovala uvariť niečo sýtejšie. Receptov na kapustníky je tu neúrekom, ale aspoň tie, čo som videla, boli z vopred podusenej kapusty použitej ako plnka. Ja som tú čínsku dala do cesta čerstvú, iba mierne osolenú a okorenú. Koláč je mäkký a šťavnatý. Ako tip pridávam ešte recept na pikantnú tvarohovú nátierku.

4
porcie
60 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv očistíme a nakrájame kapustu, osolíme, orascujeme, nakoreníme a necháme chvíľu postáť. Hlúbik odložíme.
  2. Cesto spracujte ručne /vareškou/ alebo v robote, myslím v pekárni :) Je trochu redšej konzistencie, ale to nech vás nemýli, koláč bude nadýchaný a nie taký hutný. Všetko zmiešame a necháme pol až hodinu kysnúť. Toto je taká menšia dávka, ale nie je problém množstvá zdvojnásobiť.
  3. Rúru predhrejeme na 200 °C a cesto necháme v pekáči ešte podkysnúť, kým sa rúra vyhreje. Spodok som vymastila masťou a na vrch ešte nastrúhala Vršatec /trochu som dala aj do cesta/.
  4. Piekol sa cca 30 minút, to už vidíte, keď sa okraje oďdeľujú a vrch chytá peknú kôrku.
  5. Medzitým som urobila tvarohovo-jogurtový dip, či nátierku. Mala som ešte z jarmoku guľášové pasty, tak som ich využila a takisto hlúbiky z kapusty.
  6. Cibuľu aj hlúbik nakrájame nadrobno, zmiešame tvaroh s jogurtom /nemala som už celý tvaroh/, pasty pridáme podľa chuti /ak nemáte, kľudne použite iné podobné výrobky alebo mletú papriku/, soľ, korenie, horčicu, nejakú bylinku /váhala som medzi kôprom a petržl. vňaťou, napokon zvíťazil petržlen/. Zmiešame a odložíme do chladu.
  7. Nakrájame a podávame. Nátierka sa hodí aj na obyčajný chlebík a kapustník zas len tak sám alebo ako príloha k "hocičomu" :)