Kysnutý jablkový koláčik s banánom a orieškami

Autor receptu: diabambulka

Niečo dobré za obedom...

30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, soľ, olej a vajíčko dáme do misky. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Po vykysnutí cesto prenesieme do vymastenej okrúhlej koláčovej formy a urobíme si z cesta aj boky. Na cesto navrstvíme plnku.
  2. Plnka : Očistené a nastrúhané jablká zbavíme prebytočnej šťavy, pridáme cez vidličku popučené banány, citrónovú šťavu a všetko spolu dobre premiešame. Takto pripravenú plnku navrstvíme na cesto, posypeme nasekanými vlašskými orechami, vanilkovým a škoricovým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C 30 minút. Keď nám okraje cesta rýchlo zhnednú, prikryjeme koláčik alobalom a dopečieme. Keď je koláčik upečený, polejeme ho cik - cak karamelovou polevou.
  3. Karamelová poleva: Na teflonovej panvičke si pripravíme svetlý karamel, pridáme vodu, mlieko, maslo a dobre premiešame. Podľa potreby pridávame mlieko. Plnky môžeme vymieňať za tvarohovú, makovú, orechovú, alebo aj kombinovať. Dobrú chuť :-)))