Kyslý prívarok s fašírkovým očkom fotorecept

evusik - fotkaevusik, 8. júna 2010
Kyslý prívarok s fašírkovým očkom (fotorecept)
Foto: evusik

Toto je taký recept 2v1 = kyslý fazuľový prívarok so zemiakmi + 2v1 = fašírka s vajcom na tvrdo.

60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Fašírka:
500 g
2-3 ks
1 ks
1 ks
4 strúčiky
5-6 ks
Prívarok:
2 šálky (2,5dl)
2 kelímky




Postup

  1. 1

    Na fašírky si najskôr pomelieme mäso, ja som použila kupované, pridáme rožky rozmočené vo vode, cibuľku nadrobno nasekanú, roztlačený cesnak, vajce, veľa zelenej petržlenovej vňate, osolíme, okoreníme a zamiešame. Na dochutenie zvyčajne dávam aj majorán, ale teraz som nedala, nahradila som ho veľkou hrsťou čerstvých byliniek - petržlen a kmín.

    Kyslý prívarok s fašírkovým očkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z pripravenej hmoty formujeme fašírky a do každej zabalíme jedno celé na tvrdo uvarené vajce, ale môžeme dávať aj polovicu vajca. Fašírky nie sú potom také veľké.

    Kyslý prívarok s fašírkovým očkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Obalíme v trojobale a vysmažíme. Ja som ich poukladala na plech a na fóliu, alebo pečiaci papier, pokvapkala olejom a piekla v trúbe na 180°C asi 50-60 minút, treba ich sledovať a v polovici pečenia obrátiť, aby sa opiekli z oboch strán. Ja som z tohto množstva spravila 12 fašírok tak ako je vidno na obrázku.

    Kyslý prívarok s fašírkovým očkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na prívarok si deň vopred namočíme fazuľu, alebo použijeme tlakový hrniec, alebo použijeme fazuľu v konzerve. Ja som fazuľu namáčala. Na druhý deň fazuľu zlejeme, nalejeme čistú vodu a dáme variť. Keď je fazuľa polomäkká pridáme dva stredné, očistené zemiaky nakrájané na menšie kocky, osolíme a ja pridávam za lyžicu sypkého bujónu. Zemiaky sa rozvaria a zahustia fazuľu, takže nemusíme zahusťovať múkou. Keď je fazuľa skoro hotová pridáme ďaľšie zemiaky a varíme už len toľko aby sa nám zemiaky uvarili, ale nerozvarili. Teraz pridáme kyslú smotanu. Ja to robím tak, že kyslú smotanu dám do misky a postupne pridávam horúci vývar z fazule a stále šľahám aby sa horúci vývar a smotana spojili a vymenili si teplotu. Potom to celé pomaly vylejem do prívarku a za občasného miešania nechám zovrieť. Nakoniec dochutím octom prípadne citrónom a posekaným čerstvým kôprom.

    Kyslý prívarok s fašírkovým očkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame teplé, ale u nás v lete sa toto jedlo jedáva studené.

    Kyslý prívarok s fašírkovým očkom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sjuz
toto milujem, je to osviežujúce, ja si prívarok na tanieri ešte dokysleím citrónom, ako píšeš. Akurát vajce v mäse nemusím... :)
michsamant
Opat krasna fotku, super fotopostup a aj ked nie som nadsenec privarkov, ta fasirka je perfektna a tiez to skusim v rure.
tinca
@evusik pekný a chutný recept, je niekedy robím fašírkovú roládu v strede s vajciami, je to rýchlešie. Krásne sa ti upiekli fašírky hezky do ružova:))
2010
Aj ja mam rad take , vyborny recept , aj tie fasirky .
janadelfi
@evu šík, mňamka prívarok môžem aj bez mäska. Ale mäsko nie je tiež na zahodenie. Ja som robila v nedeľu v rúre "šnicle" (rezne) na pečúcom papieri, veľmi sa mi nepáčili, tak som do panvice hodila masť a zbytok som vysmažila klasickou metódou...... Tie z rúry sa zjedli prvé a mali úspech..... Ďakujem za pripomenutie prívarkov :-)
evusik
@tinca ja som tiež robievala a aj robievam fašírku vcelku v srnčom chrbáte - plnenú aj neplnenú, ale naše deti keď boli menšie tak to moc nechceli, lebo im tá fašírka pripadala taká mlazgavá. Tak som začala robiť také maličké fašírky aby tam bolo čo najviac kôrky a neskôr som ich aj plnila a teraz záleží ako sa mi chce, keď sa mi chce spravím fašírky - je s tým viac roboty a keď sa mi nechce spravím vcelku a upečiem vo forme.
babav
Pekny ,dobry recept!Ja som zvykla robit plnenu fasirku vcelku,
ale tie tvoje individualne su lakavejsie.Fasirky neobalujem v trojobale ,iba v prichutenej struhanke.Maso na fasirky; pouzivam kombinaciu bravcoveho ,hovadzieho a telacieho (1:1:1:)
ketty3811
Tie fašírky vyzerajú fakt super a dobrý nápad to upiesť v rúre.Ukladám
frezia68
Tiež nevyprážam a už všetko,čo sa dá,pečiem v rúre.Skúsim tie Tvoje,aj s prívarkom :-)) pekné foto.
roska
Už som to raz na Vareche spomínala, že najobľúbenejším jedlom pána Milana Lasicu je Fašírka a čušpajz. Tak isto je to obľúbené jedlo môjho manžela, čiže Fašírka a zemiaky na kyslo. Už pár rokov robím všetky karbonátky v rúre, mäsové i zeleninové. Je to jednoduchšie a myslím si, že aj zdravšie. I keď tu mal niekto poznámku, že nie sú tak chrumkavé.
evusik
@roska ja som prvý raz piekla v trúbe a zdali sa mi chrumkavé dosť, vrele to všetkým odporúčam
enge149
pochvaľujem,tiež je najlepšia kombinácia mäsko hov.bravč,teľ. a niekedy naozaj stačí ako tu už bolo obaliť iba v strúhanke a mne k tej fazuľke chutí bez mäsa len volské oko/domáce/ten recept iba so strúhankou je tiež menej kalorický a je to aj rýchlejšie/tak sa nehnevajte nikto,ale moje recepty aj komentáre sú diétnejšie a menej kalorické aj menej tuku aj cholesterolu,tak ja tu budem ako diétna ""Varecha"v poslednom čase počúvam sťažnosi veľa ľudí aj mladších čo majú problémy s cholesterolom/to niekedy nabudúce pridám rady,ak bude niekto chcieť/tak sa aspoň zasmejte kto toto čítať budete::včera na spovedi som sa rozprávala s bratom Štefanom/kapucín/ako sa má piť na jeho zvýš.cholest.vínko,to bola dlhá aj veselá debata/ale my sa už poznáme tak sa aj o všeličom rozprávame/preto som radšej na spovedi v Sakristii a sme vedľa seba na stoličkách a sem tam šup do úst domáce keksíky čím ich ja poteším...tak Vám prajem na Vareche pekný a slnečný deň....
22janka22
Ono sa to z toho taniera usmieva? Vidím to len ja alebo aj ostatní?
Nie, naozaj sa to usmieva. Ta to musím uvariť :-)
22janka22
idem ich zajtra robiť... rada by som spravila aj prívarok, lebo ho mám veľmi rada, ale uvidím čo dnes zoženiem v obchode. Bez toho kôpru by sa mi to totiž nerátalo. A obaľovať asi tiež nebudem, lebo to už by som bola veľmi hladná a nechcem si pridávať prácu, ale inak to bude to isté :-)
pacik
Fašírky v rúre nemajú chybu, pečiem mäsové aj zeleninové :-)
evusik
@pacik súhlasím, aj ja vysmážam na oleji len sporadicky.... radšej v rúre na plechu :-)
modrykamen
Ja nevidím veľký rozdiel medzi fašírkou pečenou v rúre a vyprážanou, akurát že vyprážaná sa napije veľa tuku, či oleja. Výborný recept, akurát ja pridávam bobkový list.
evusik
@modrykamen ten bobkový list dávam aj ja, len som zabudla napísať.. a čo sa toho vysmážania týka, tak ja si myslím, že je to veľký rozdiel keď je niečo napité a nenapité olejom :-)
kimlo
Práve som namočil fazuľu zajtra idem na to...
45678
Ako dobre,ze si to @kimlo pripomenul,dakujem,uz viem,co zajtra na obed:-)
Tiez autorke dakujem za zverejnenie receptu,je to nase oblubene jedlo..aj na studeno.:-p
evusik
@Kimlo (28.7.2017 16:09) my sme mali cca týždeň dozadu a jedli sme ho 3 dni, ale nikomu to nevadilo :-)
@45678 u nás je to presne tak isto, v lete na studeno a nemusí byť ani fašírka, teda mne netreba :-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia