Kyslá kapusta a vylepšené džatky (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Je pochmúrny čas,za rohom číha chrípka,tak kyslá kapusta má zelenú.

3
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si múku, soľ a zemiaky, ktoré po ošúpaní nakrájam na väčšie kocky.mVody dám len toľko, aby ich akurát zakryla a uvarím trocha posolené do mäkka.nKým sa varia zemiaky, nakrájam slaninu, po vyškvarení pridám cibuľu a na to kvasenú kapustu, trocha udusím. Mám rada chrumkavú, teda stačí cca 10 min., lebo ešte bude v rúre.
  2. Ak sú celkom mäkké a je veľa vody, trocha odlejem do hrnčeka a nevylejem, možná ju ešte použijem. Zemiaky nechám na ohni, ktorý celkom stíšim a pomaly pridávam múku a štuchám. Ak sú ešte riedke, zasa trocha prisypem a štuchám do vtedy,N kým nemám " cesto" hladké a kompaktné, ale nie veľmi husté, asi tak...A pozor na bezlepkovú múku, lebo po odstáti zahusťuje viac, ako bežná, aspoň moja skúsenosť. V surovinách som množstvá uviedla približne, lebo ja robím všetko "od oka" a nevážila som použité.
  3. Do zapekacej misky rozložím kapustu. Horúce zemiaky naberiem na lyžicu, ktorú som namočila do masti, druhou lyžicou upravím a dám na kapustu, kým miska nie je plná. Kapusta je dusená,zemiaky varené, tak potrebujem len zapiecť tak, aby zemiaky boli pripečené .Dám do vyhriatej rúry na 230°C asi na 20 min., kto má gril, urýchli zepečenie. Ja gril nemám.
  4. A kto bez mäsa nevie žiť, pridá si podľa ľubovôle pečené krídla, či krkovičku a má pred sebou chutný obed. Zemiaky na hlavnom obrázku som nepoliala výpekom, lebo kapusta bola dusená na slanine. Tu sú zemiaky trocha vylepšené,bale chutnejšie sú aj s chrumkavou cibuľou.
  5. A potom na večeru už stačí zapiecť 1 zemiak, 2 mrkvy a 1 malú cukinu. Všetko pierkom potrieť prepusteným maslom, trocha posoliť a posypať strúhaným syrom. Ale to je pre skromnejších :-). Ak vyskúšate, tak DOBRÚ CHUŤ !