Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept)
Autor receptu: kapucinka
Tento chlieb bol po upečení mäkký a mal chrumkavú kôrku. Takúto skvelú chuť nemajú
bežné obchodné chleby.
Na druhý deň trochu stvrdol, ale stále bol vynikajúci. Ľahko sa krájal a výborne voňal.
Postup
- Večer vytiahneme kvások z chladničky a nakŕmime. Do rána bude hotový, ja som použila kvások rovno z fľašky a zbytok som vrátila do chladničky.
- V menšej mise zmiešame múky, soľ, cukor, rasce a sezamové semienka.
- Zmiešame vodu (asi 300 ml) a kvások.
- Zmes s múkou vsypeme do vody s kváskom.
- Vymiesime cesto. Netreba až tak poriadne, len aby sa prísady spojili.
- Necháme kysnúť 1 - 2 hodiny. Ja som dala cesto do mikrovlnky. Môžete ho však prikryť utierkou.
- Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zapracujeme do hladkej guličky. Predtým ho poriadne "ponaťahujeme".
- Nemáme doma špeciálne košíky na kysnutie, tak som použila obyčajnú misku, ktorej tvar sa mi páčil a bola dostatočne veľká. Do nej dajte utierku a do toho cesto. POZOR: utierku poriadne pomúčte.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. U mňa to trvalo od jednej do šiestej. Môj kvások je starý tri mesiace a pár týždňov.
- Misku s cestom prevráťte na plech vystlaný pomúčeným papierom. Dajte preč misku a opatrne aj utierku. Mne sa trochu cesto prilepilo na utierku a preto aj spľaslo. Vidno to na kôrke. Ak sa to stane, nezúfajte, chlieb bude výborný tak či tak.
- Cesto môžete aj narezať, ak sa podarilo ho vyklopiť celé. Poriadne ho pomúčte, nemusíte potom vytvárať paru ani potrieť vodou.
- A tu sa pečie.
- Rúru rozohrejte, keď je cesto nakysnuté. Zapnite ju na 240 - 230 stupňov. Medzitým vyklopte cesto na plech ako v postupe 10 a 11. Nevadí, keď postojí. Do rozohriatej rúry dajte piecť cesto a teplotu znížte na 180 stupňov ihneď po vložení. Cesto sa dvihne a bude mäkké.
- Piekla som asi 30 minút. Vyberte chlieb z rúry, poobtŕhajte papier na pečenie :) a nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.
- Tu je zboku.
- Narezaný po vychladnutí.
- Dobrú chuť :)