Kváskový chlieb so zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: iva63

Ražný kvások som si založila v júni... Pečiem z neho svoje chlebíky. V tomto recepte som použila múku špaldovú celozrnnú a pšenično ražnú. Pridala som aj varené zemiaky. Príprava je náročná na čas, ale výsledok stojí zato. Chlebík je výborný! Dôležité je miesenie cesta, každých 10 minút sa s cestom pracuje ručne v sklenenej miske. Všetok vzduch musíme dostať von, potom je chlebík nadýchaný s krásnymi okami...

60 minút
na 200-220 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer dáme do misky 1 PL ražného celozrnného kvásku a pridáme 150 g špaldovej celozrnnej múky a 150 g vlažnej vody. Zamiešame dôkladne drevenou vareškou, prikryjeme a necháme voľne na kuchynskej linke fermentovať celú noc. Ráno je kvások pripravený, môžeme vážiť suroviny potrebné na chlebík. 450 g vlažnej vody nalejeme do 300 g kvásku a zamiešame. Máme takéto krásne bublinky...
  2. Kvások aj všetky ostatné suroviny dáme do misky a vymiesime cesto.
  3. Cesto dáme do misky a začíname s ním pracovať. Každých 10 minút podvihneme cesto a dlaňou ho pritlačíme do stredu misky, misku si pritom otáčame. Tento postup som tu nenafotila ale pridám ho v inom recepte, kde som nepoužila celozrnnú múku. Tu je to pracnejšie a nemala som čas zakaždým si ruky umyť a urobiť foto... Takže toto dôkladné miesenie robíme každých 10 minút. Opakujeme 6 krát, takže celú hodinu. Po týchto opakovaniach cesto necháme ešte celú jednu hodinu voľne kysnúť.
  4. Potom si cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku, vytvarujeme potrebný tvar chleba a vložíme do dôkladne pomúčenej ošatky.
  5. A potom to prišlo... Bol obed 12 hodín a ja som musela odísť, takže voľne som chlieb nemohla nechať kysnúť, lebo by bol určite prekysol, tak som ho zabalila do igelitu a vložila som ho do chladničky. Bol v chlade celý čas, čo som bola preč, celých 7 hodín. Odokryla som ho a nechala voľne stáť celú hodinu v kuchyni.
  6. Takto krásne nakysol... Rozohrejeme si rúru na pečenie na 220 stupňov, vložíme do nej na spodok prázdny pekáč.
  7. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a z ošatky tam vyklopíme chlebík.
  8. Plech s chlebom vložíme do rúry a nalejeme vodu do toho prázdneho pekáča, ktorý je na spodu v rúre.
  9. Pečieme na 220 stupňov 10 minút, potom znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme 50 minút. Čas pečenia je informatívny, každá rúra pečie inak.
  10. Upečený chlieb preložíme na mriežku a necháme vychladnúť
  11. Môj chlieb vážil 1352 g.
  12. Vychladnutý chlebík môžeme rozkrojiť.
  13. Takto vyzerá chlebík v reze, je krásny bublinkový, nadýchaný. Preto je potrebné to dôkladné premiesenie v miske.
  14. Prajem dobrú chuť!