Kváskový chlieb s cibuľou a tekvicou fotorecept
Foto: monty469
Tento chlebík som už raz piekla, a všetkým veľmi chutil. Tak ho pečiem zas, ale tentokrát ho ukážem už aj vám :-) Oproti tým Zobraziť celý popisTento chlebík som už raz piekla, a všetkým veľmi chutil. Tak ho pečiem zas, ale tentokrát ho ukážem už aj vám :-) Oproti tým čo pečiem bežne je ešte mäkší, pre nás fantastický :)
na 250-200 °C
Suroviny
2 PL |
|
150 g |
|
190 ml vlažná |
|
Cesto: | |
330 g |
|
100 g |
|
250 g |
|
2 ČL |
|
130 g |
|
2 ks |
|
240 ml 1,5 % |
|
1 PL mleté |
|
0,5 PL |
|
12 g |
|
|
Postup
-
1
Večer pred pečením si z ražného kvásku, celozrnnej ražnej múky a vlažnej vody pripravíme rozkvas. Necháme ho zakrytý sáčkom do rána na linke. Ráno toho máme plnú fľašu :-)
-
2
250 g kvásku si dáme do misy a zbytok odložíme do chladničky. Pridáme múku.
-
3
Ďalej k tomu dáme rascu, kefír, premiešame varechou a necháme postáť 30 min nech prebehne autolýza.
-
4
Medzitým si osmažíme cibuľku na masti a pridáme k tomu aj mleté škvarky a necháme vychladnúť.
-
5
Po tých 30 min pridáme do cesta smaženú cibuľku, tekvicové pyré, soľ a dôkladne v mise premiešame. Vznikne také lepivejšie cesto. Pracovnú dosku si pomúčime cca 2 PL hladkej múky, pomocou stierky cesto vyklopíme na dosku a postupne zapracujeme doň múku. Cesto skladáme ako obálku, múka sa postupne zapracováva a vznikne nám pekný bochník. Pozor cesto nesmie byť veľmi tuhé. Misu si vytrieme olejom a bochník uložíme do misy a zabalíme do mikroténovej tašky.
-
6
Po 30 min kysnutia cesto poprekladáme, opäť ako keby sme skladali obálku. Ruky si trochu potrieme olejom, aby sa nám nelepilo. Zopakujeme to aj po ďalších 30 min a necháme kysnúť ešte 1 hod. Čiže spolu sú to 2 hod.
-
7
Po tých 2 hod si pracovnú dosku potrieme olejom a cesto z misy pomocou stierky dáme na dosku. Cesto roztiahneme na obdĺžnik a preložíme ako na štrúdľu. To zopakujeme 2 krát. Ak by cesto trochu lepilo, ruky si potrieme olejom.
-
8
Ošatku si pomúčime, cesto pekne stočíme a šup s ním do ošatky. Opäť dáme do mikroténovej tašky a necháme kysnúť cca 2 hod. Tak to bolo v mojom prípade, ale treba sa riadiť palcovým testom. Záleží od teploty v miestnosti a aj od kvásku :-)
-
9
Rúru si rozpálime na 250 °C, aspoň 30 min pred pečením, hneď na začiatku vložíme do nej plech na rošt a aj na spodok rúry. Ja mám pizza kameň, tak som použila ten. Je lepší ako plech. Na rozpálený kameň (či plech) opatrne vyklopíme cesto z ošatky, narežeme aby nepopraskal ( hoc občas praskne aj tak, ale to je najchutnejšie:-) a dáme do rúry. Na spodný plech nalejeme 200 ml horúcej vody, hneď rúru zavrieme a pečieme na 250 °C 15 min. Potom spodný plech treba vybrať, teplotu znížiť na 200 °C a pečieme ešte cca 35 min. Každý nech sa riadi svojou rúrou.
-
10
Chlebík po upečení má znieť na poklop duto. Necháme ho vychladnúť na mriežke a môžeme si vychutnávať fantastickú chuť. Striedka je ako páperie a kôrka chrumkavá. Odkedy som tomu prepadla, rodinka už iný ako kváskový chlebík nechce. Siisa a Havino to je vďaka vám :-) Je to super
Dakujem ;-) Mam na plane vyskusat aj bagety. Mas pravdu ta cibulka tam da vybornu chut
Dakujem ti velmi pekne:-)
Dakujem moja mila @Haji . Ja som tomu kvaskovaniu uplne prepadla. Uz ani iny chlebik nechceme
Dakujem ti mila @Siisa :-)
Dakujem ti velmi pekne. Nevzdavaj to, ono sa to podda. Mozno treba omladit kvasok. Je taka skupina na fb pecempecen a oni tam ochotne poradia ak je nejaky problem pri peceni. A aj tu na vareche su skusene kvaskarky, ktore ochotne poradia. Ved aj ja pod ich vedenim som sa do toho pustila a je to stale lepsie. Napr. @Havino alebo @Siisa to su moje konzultantky :-)
Dakujem ti velmi pekne. Po bochniku sa len tak zaprasilo. Este dobre, ze som ho vcera vecer fotila, lebo dnes uz nie je co fotit ;-)
ak môžem odporučiť, robievam tieto, sú vynikajúce varecha.pravda.sk/recepty/cibulove-bagety-fotorecept/4097...
Recept som si pozrela, paci sa mi . Iste ich upeciem :-)
:-*
Dakujem ti velmi pekne :-)
Dakujem ti velmi pekne:-) Podla mna to pyre sposobi, ze chlebik je mäkkucky a taky vlacny. Nieco ako ked sa do cesta prida zemiak. A to pyre zaroven aj striedku zafarbi ;-)
Dokonca som na jednej stranke nasla aj chilli chlebik. Moze to byt zaujimave upiect taky čípoš bochnik. Mozno pride rad aj nan:-)
Ja mám tiež na pečenie pizza kameň, ibaže je dosť malý s priemerom asi 30 cm a chlieb šiškovitého tvaru z neho pretŕča a ohne sa. Preto som si zaobstarala 2 kamenné dlaždice, ktoré sú odrezané na rozmery roštu. Chcem sa ťa spýtať, kde si ty kúpila taký velikánsky pizza kameň?
Inak výborne sa vraj pečie na žule, dosť sa o tom diskutovalo na Pecni... ale u nás je to evidentný problém. (Zháňala som a mohla by som ju mať za 60 - 90 € ,,, čo je teda privysoká suma oproti 300 -500 czk, ako tam písali kočky z Pecňa. )
@Monty469 , tvoj recept vyskúšam čo najskôr. Ja som naposledy piekla s paraorechmi (pomleté) a bol super. Tie prídavky vedia chlebík pekne ozvlástniť. Preto som zvedavá, aký šmak bude mať od tej tekvice :-) Pekný deň Ti želám, @Monty469 ! ahoj ;-)
www.oriondomacepotreby.sk/pizza-set-kamenina-dr...
ôt-krájač-123778 na tej stranke som objednavala pizza kamen
Poslala som ti link :-) Moj kamen ma priemer 33 cm a v pohode mi staci. Aj ovalny chlebik z 1kg osatky sa nan pekne vojde a neprevisa. Raz sa mi stalo ze trosku bol cez, ale to sa mi zacal po preklopeni z osatky rozsirovat na vsetky strany no nakoniec to aj vdaka kamenu chlebik ustal a dvihol sa :-) To bol teda adrenalin. Ale tie co pecu kvaskove chleby to zazivaju casto ;-) Ja sa snazim aj trochu experimentovat raz pridam to raz ono. Obcas zamiesim s pivom inokedy s kefirom ci acidkom. Chcem skusit pridat aj nejake bylinky, chilli, slaninku....Uvidim ako to pojde. Vela sa dozviem aj na pecempecen ved kvoli tomu som sa zaregistrovala na fb,co som donedavna odmietala. Ale aj ohladne pecenia sa tam vela dozviem. Dakujem ti velmi pekne a ak chlebik upecies daj vediet ako chutil. U nas sa po nom doslova zaprasilo :-))
Dakujem ti velmi pekne ;-)
Dakujem ;-) Pevne verim, ze nan pride rada coskoro ;-)
Dakujem ti velmi pekne ;-) Naco cakat do jari, treba to vyskusat este teraz ;-))
Dakujem ti velmi pekne :-) U mna su 2pl cca 60- 70g. Zvyknem mat potom aj viac odlozene lebo z rozkvasu dam naspat do flase 2pl. Niekedy v nej este mam z minula inokedy nie. Je pravda ze mam to v 2 flasiach a pri peceni raz pouzijem kvasok z jednej a raz z druhej. Bojim sa aby sa z niektorym nieco nestalo tak preto. Alebo keby som potrebovala viac rozkvasu napr. na 2 chleby tak som spokojnejsia ze mam toho viac. Ale asi je to somarina mat toho tolko :-( Peciem ob den cez vikend aj dva a minuly vikend 3 chlebiky. Cize aj pri takom peceni mi staci nechavat si len tych 50g? Co ty na to ? Vies ja som taka, ze radsej mat toho viac :-))) Ale dam na teba a skusim nechavat toho menej. A ten pizza kamen je super. Je poznat rozdiel pecenia na plechu a na kameni
Montíčku, nevěřím, že nejsme rodina, mám stejný syndrom! Krásný den přeji všem!!
Mila @ Haji ved mi sme spriaznene duse predsa :-) A ver ci nie v mnohom podobne ;-)
No moja zlata
tvoje pecenie sa mi rata
Chlebik skvely mas
doma radost rozdavas.
Paradajky, bazalka
skvele!
Ved nemusi byt len skvarky a cibulka.
No uz radsej koncim s tym,
lebo na rymovanie uz nestacim :-)
Chlebik vyzera super. Si sikovna, po kom asi ? :-D