Kváskové croissanty fotorecept

kecemis - fotkakecemis, 6. decembra 2016
Kváskové croissanty (fotorecept)
Foto: kecemis

Pripravit kvaskovy croissant zabere vela casu, i ked nie aktivneho casu. Pretoze vlastne pasivne cakate na cesto. Prvy den som si pripravil cesto, druhy Zobraziť celý popisPripravit kvaskovy croissant zabere vela casu, i ked nie aktivneho casu. Pretoze vlastne pasivne cakate na cesto. Prvy den som si pripravil cesto, druhy den som pripravil croissanty a na treti den som ich piekol. Cerpal som zo stranky www.shipton-mill.com a za vydatnych odbornych rad varechacky @havina.

15
porcií
120 minút
príprava
30-45 minút
na 180 °C

Suroviny

440 g
80 ml studená
150 ml studené
150 g
55 g chladené
55 g
10 g
250 g na vrstvenie




Postup

  1. 1

    K priprave kvasku nebudem pisat vela. Mal by byt odskusany a prikrmeny nie menej ako 6 hodin a nie viac ako 12 hodin. Den 1. Rano, asi o 6, som prikrmil kvasok. Vecer (o 6 PM) po praci som si pripravil cesto. Zmiesal som muku, cukor a sol spolu. Potom som pridal mlieko, vodu, kvasok. Dal som to do mixera a po asi 1 minute som pridal asi polovicu z 55 g masla. Ked sa maslo dobre premiesalo, pridal som zvysnu cast masla, ktore ostalo z 55 g. Nechal som to dobre premiesat, kym sa maslo uplne nevstrebalo. Asi 7-8 minut. Vyklopil som ho do misky potretej olejom a nechal stat v kuchyni na dreze asi 3 hodiny. Teplota bola asi 20 az 21 stupnov. Ak je teplesie, mozete cas zredukovat na 2 hodiny. Potom som ho supol do chladnicky.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Den 2. Rano som vybral maslo (250 g) z chladnicky. Na folii som ho vytvaroval do stvorca asi 20x20 cm. Zakryl som ho druhou castou folie a dal spat do chladnicky, aby som ho udrzal studene co najviac. Vybral som cesto a rozvalkal na stvorec 30x30 cm. Tu som musel pouzit trochu muky na poprasenie, aby sa mi cesto nelepilo. Potom som si vybral maslo z chladnicky a umiestnil maslo na rozvalkane cesto. Maslo som pootocil o 45 stupnov voci cestovemu stvorcu.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zacal som prekladat rohy. Zaroven som stetcom ocistil navyse muku, ktora tam zostala po predchadzajucom pouziti. Takto som poskladal vsetky rohy, aby maslo bolo totalne zakryte.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som vyvalkal cesto. Zacal som v strede a smeroval som ku krajom, az som dostal obdlznik priblizne 20x60 cm.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poskladal som ho na tretiny. Samozrejme som cesto stetcom ocistil. Takto poskladane som ho zase zabalil do potravinarskej folie a vlozil do chladnicky na 30-60 minut.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som ho znova vybral a rovnako rozvalkal, od stredu smerom na kraje. Znova som dostal cesto priblizne 70-60x 20 cm. To som znova poprekladal na tretiny a vlozil do chladnicky. A toto som opakoval este raz. Tym som dostal 27 vrstiev totalne. Neodporuca sa robit viac vrstiev, nakolko vrstvy by boli velmi tenke a maslo by sa mohlo dostat cez cesto, pripadne premiesat, a z croissantov by boli briosky. A vlozil som znova do chladnicky, nakolko chladne maslo je tu velmi dolezite a rozhodujuce pre laminovanie.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po hodine som vybral cesto naposledy z chladnicky. Dostal som asi 110-120x20 cm obdlznik.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som ich nakrajal na trojuholniky. Ja som pouzil pizza kolecko, ale da sa aj ostry noz.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Trojuholniky som postacal od sirsej strany trojuholnika do stredu a dal na plech vystlany papierom. Dodrzte prosim dostatocny rozostup nakolko este zvacsia svoj objem.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyzera detail croissantov po zakruteni.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom som ich nechal prikryte volne polozene v kuchyni. Asi 5 hodin, podla teploty. a potom som ich vlozil znova do chladnicky na noc. Den 3: Rano som vybral croissanty z chladnicky. Dal som si rozohriat ruru na 220 stupnov. Pripravil som vajce s trochou soli a premiesal. Ponatieral som croissanty, vlozil do rury a hned som znizil teplotu na 180 stupnov. Piekol som to asi 30-45 minut.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ja som ich otocil po 15 minutach.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nechal som 15 minut vychladit a mali sme vyborne ranajky.

    Kváskové croissanty (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

haji
OH, to je náádhera! Musím napsat, že tiše závidím! Kouzelně krásné pampúšiky, s láskou a pozorností vyválené, smotané a nafouknuté přímo předpisově! OH! Krásná a obdivuhodná práce, trpěivost, perfektně zpracovaný postup. Kváskové crosanty ve tvém provedení nemají chybu! Jsi nesmírně šikovný!
kapucinka
Super mat aj recept na kvaskove kroisanty, mam doma kvasok a je to zdravsie nez drozdie :-) 5* tvoje vyzeraju velmi chutne
patroveckypitrs
No to je nádhera . Akurát nie že ticho, ale nahlas závidím. Keď ja sa neviem odhodlať na takéto veci. každopádne 5* a moje veľké uznanie.
kukulienka71
Kváskovaniu prepadli už naozaj mnohé, ale že to budeš aj ty, to by som si netipla ani náhodou:-))) možno ťa mám neprávom zaškatuľkovaného;-)
Vyjadrujem svoj veľký obdiv nielen výsledku ale aj celkovej práci a výstižnému a pritom nie zbytočne obšírnemu popisu, si frajer!
evanaaa
@kecemis , Mirko, ja ťa obdivujem, sama by som sa na niečo také neodhodlala, krásne, ukážkové! A ešte niečo - páči sa mi, že si robil tie rožky z pásov a že si nevaľkal kolečká, ako to robia ostatní, ja sa čudujem, že si niekto dá tú robotu, keď týmto spôsobom je to omnoho jednoduchšie - vyvaľkať pás a krájať trojuholníčky. Pritom výsledok je rovnaký.
frezia68
To je nádhera,radosťou je pozerať sa na tú krásu a ešte tak ochutnať.....:-).Už pri pohľade som dala 5 *****,ale zaslúži viac.
bubaya
Ja už som s kváskom začínala trikrát, ale voľáko si nepasujeme, tak asi začnem po štvrtý, keď vidím tie croissanty.
sracz
Obdivujem Ťa @kecemis kamarát na ďalekom severe a v dobrom závidím. Podobne totiž, ako @patroveckypitrs , @izabella929 a @bubaya , ma kvások nemá rád a pritom som mu vytvoril priam laboratorné podmienky a staral som sa oň ako o bábätko v perinke. Ale raz sa mi to predsa musí podariť a potom budem frajer a vagáň "na šicke strany; ta ňe"!?!
afataga
jeskove oci, neskutocna trpezlivost, taku u nas nepredavaju, obdivujem, nechapem, uctiva poklona :-)
monty469
Skvele, skvele ! Chlebik peciem, kvasok mam tak tieto croisanty urobim ;-)
szupolka
Tak toto si zasluži veľmi veľa obdivu. Asi by som nemala tolko trpezlivosti. Dávam rozhodne 5***** a recept ukladam na staré kolena, možno vtedy sa odhodlam ak sa už budem meniej nahaniať :)
kecemis
@izabella929 @terinka @maska @rybka Arnilka @radost @frezia @siisa @stanci11 @haji dakujem za Vase comment a ohodnotenie tohto vytvoru.
@kapucinka budem rad ak vyskusas.
@petroveckypitrs @bubaya @sracz tesima Vase pristavenie sa. A zavist v tomto pripade beriem ako velku pochvalu od takych majstrov ako ste vy.
Kvasok som sa ucil tiez hodne dlho a velmi mi pomohli recepty a rady od @irenaw a mnoho dobrych rad od @havina za co im aj touto formou dakujem.
@kukulienka71 Ucim sa to uz asi 3 roky a mozem ti prezradit, ze zlozitejsi recept je pre mna asi jednoduchsi. A co sa tyka toho chlievika alebo teda skatulky, ktora mi bola pridelana, Kludne ma tam nehaj. Mne sa tam pacilo a bol som tam doteraz spokojny. Dakujem
@evanaaa dakujem ti velmi pekne. Urcite by si to hravo zvladla. Aj mne sa to vidi jednoduchsie, robit trojuholniky z obdlzniku ako z kruhu. Dakujem
@afataga ani tu nedostanes kupit trpezlivost, ale ked tie croissants surove nechutia az tak ako pecene, tak co som mal robit. Len vydrzat. Dakujem.
@monty469 ty si predsa zrucnejsia ako ja, tak verim ze sa pochvalis este lepsim a urcite krajsim. Budem rad ak sa potom podelis aspon z krasnym obrazkom, ktore tu pridavas. Dakujem.
@szupolka dakujem. A neponahlaj sa tolko, lebo ti zivot pretecie ako voda vo Visle, ani nezbadas ako a zabudnes aj vyskusat. Dakujem za hviezdicky.
zelka12345
Toto som vyskúšala, pripájam sa k ostatným, lepšie som ešte v živote nejedla! Žiaľ, foto už nemám, už sú všetky zjedené.
kecemis
@Zelka12345 dakujem za vyskusanie a oprasenie tohot receptu. A ta fotka nie je az tak dolezita. Dolezite je, ze Vam chutilo. Dakujem
paploska
Su krasne, zas som si ho cely pozrela a opatovne ma zdesil ten dokonaly postup a cakacia doba. Ale raz to dam
kecemis
@Paploska (29.12.2017 11:13)

Myslim, ze mi dlhsie trvalo to napisat ako spravit. Viem vyzera to strasne odstrasujuce, ale vysledok skutocne stoji za to. Vdaka za pristavenie sa u mna na navsteve.
používateľ nemá avatar
axo
axo
neni tam špaldova muka ?
matejjko
Môžem do nich keď tak niečo vložiť? Buď klobásku alebo nejakú marmeládu? Vyzerajú super