Kvasienke (buchtičky) makovie, orechovie, škoricovie, ... fotorecept
Foto: frezia68
Recept je z relácie o slovenskom folklore pod názvom Nehaňte ľud môj.Je to špecialita zo Slovenského Komloša v Maďarsku a jeho obyvatelia sú vychýrení Zobraziť celý popisRecept je z relácie o slovenskom folklore pod názvom Nehaňte ľud môj.Je to špecialita zo Slovenského Komloša v Maďarsku a jeho obyvatelia sú vychýrení výbornými suchými klobásami.Dobré klobásy mám radšej,ale kde by som ich údila?Takže som vyskúšala kvasienke a z bezlepkovej múky Jizerka,preto nie sú tak pekne kysnuté.Ale recept a množstvá podávam tak,ako som videla na videu.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
1 ks |
|
1/5 liter |
|
50 g |
|
1 lyžica |
|
štipka |
|
Na obaľovanie: | |
|
|
|
|
|
|
Na vymazanie pekáča: | |
(alebo prepustené maslo) |
|
Postup
-
1
Gazdinka dala do misky vlažné mlieko,cukor,droždie, vajíčko a trocha soli rozmiešala a pridávala múky toľko,aby bolo dobrô cesto.Teda asi 8O dkg,ale každý má svoj vyskúšaný recept na parené buchty,tak urobte svoje obľúbené.Ja som robila z Jizerky a takto mi vykyslo...
-
2
Vykysnuté cesto asi po 20 min. dala na dosku a rukami roztlačila tak,aby mohla vykrajovať ako pagáče...
-
3
Moje cesto bolo nízke,robila som asi z 200 g. múky,tak po vykrojení som spodkom dlane trocha navýšila a dala do vymastenej remosky.Oni piekli v nízkej elektrickej panvici...
-
4
Pretože sa mi nepáčili,lebo boli málo vykysnuté,zapla som remosku asi na 2 min. a nechala v nej dokysnúť.Potom som aj vrch potrela prepusteným maslom,naliala asi 1 dcl vody a piekla asi 15-20 min,kým začínaju voňať a spodok sa pripeká.Mne sa trocha pripiekol aj vrch,asi som mala skôr vypnúť?Ešte horúce sa majú obaliť v maku,alebo v čom chcete.Slané robia so syrom.
-
5
Takto vyzerá pripečený spodok a v reze.Sú to v podstate buchty na pare,len pripečené na trocha iný spôsob.V nízkej elektrickej panvici vrch nemali vôbec pripečený a dali 2 dcl vody,remoska pečie ináč,čo už? Ale som vyskúšala , boli chutné a možná niekto vyskúša?
Oplati sa pozriet si aj stare relacie najdu sa tam skvosty. Hoci vysielanie je kratke je ozaj vydarene, aj poucne /oproti novodobej: "Slovensko chuti"/. Zlate a sikovne su ruky nasich slovenskych ludi, dakujem, ze sa udrziavaju tradicie nadalej.
tv.sme.sk/v/32983/v-slovenskom-komlosi-nejedia-ib...