Kvasená zelenina zo suda

Autor receptu: adina1

Tento recept koluje v našej rodine už dlho a tento zdravý spôsob prípravy zeleniny je u nás mimoriadne obľúbený - najmä teraz v čase grilovačiek a opekačiek , pretože ako príloha k mäsku je táto zeleninka úplne to najlepšie. Nakoľko je práve ten najlepší čas na na nakladanie zeleniny, rozhodla som sa ako svoj prvý príspevok na varechu pridať práve tento recept, aby jeho čaro vyskúšali aj ostatní varecháči. Nuž tak tu je.......mimochodom, naši muži tvrdia, že je to super "vyprošťovák".....

100 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ešte potrebujeme: sud na kapustu cca 30 l. Rozpis je určený zhruba na 30 litrový kameninový sud, množstvo zeleniny je možné rôzne prispôsobiť, alebo pridať aj niečo iné - napr. hlivu, zelené paradajky..... Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame - karfiol rozdelíme na ružičky, mrkvu na pásiky o hrúbke 1 cm, ak sú uhorky väčšie, stredom ich prerežeme, cibuľky môžeme rozdeliť na 1/2, cesnak na stúčiky.
  2. Na nálev prevaríme asi 10 l vody /podľa veľkosti použitého suda a množstva zeleniny/ s octom, soľou a DEKOm. Kým nálev vychladne, zeleninu uložíme do suda nasledovným spôsobom: Na spodok suda sa uloží koniec tvrdšieho starého chleba /alebo kôrky/ a rozkrojený zeler aj s vňaťou, ktoré sme zabalily do plátna. Zeleninu ukladáme vo vrstvách - ružičky karfiolu, na to z každej zeleniny po troche, potom znovu karfiol a zeleninu...atď, až kým všetko neminieme.
  3. Vychladnutým nálevom zalejeme naukladanú zeleninu. Navrch položíme doštičku, ale nezaťažujeme ju ako kapustu, iba aby zelenina bola ponorená a neplávala na hladine. Do jarčeka na sude nalejeme vodu a dbáme na to, aby tam bola stále, ináč by sa zeleninka správne nevykvasila. Najhoršie na tomto recepte je čakanie na výsledok - správnu chuť totiž táto vecička dosiahne asi za 2-3 týždne, ale skonzumuje sa určite rýchlejšie, aj keď správne uskladnená vydrží aj 1/2 roka. Ak sa vám bude zdať chuťovo málo pikantná, je možné nálev dosoliť, prípadne pridať viac feferóniek.