Kvašáky

satin222 - fotkasatin222, 2. augusta 2010

Suroviny





Postup

  1. 1

    každý rok si robím sudovú kapustu,ked začne uhorková sezona poslednú vyberiem... do súdka čo my ostala voda po kapuste vkladám 10 až 15 cm narezané uhorky s koleskom cibule vo vnútri,pridám kôpor,feferonky alebo baranie rohy.... za týždeň sú jak šampanské..........stačí mastný chleba......a pivo.....

Diskusia k receptu

tinca
@satin mňam dala by som si aj bez piva, len ako tam dostaneš do nich tú cibuľu, nerozumiem?
jezibabka1
no hej, ale to by nám nejaká voda musela ostať:))))) dobrý nápad, ukladám si, veď človek nikdy nevie :)))) dík
sjuz
už slintám...ja si kupujem kvasákz na trhu keď kupujem zeleninu, dávam si pikantné - a všetkz ich v aute doslova "zožeriem" kým prídem domov....
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Kvašáky som nejedla už asi dvadsať rokov, odkedy zomrela stará mama. Určite ich robila inak, tú kapustovú vodu by som si pamätala. Bohužiaľ som nedávala pozor a recept si nepamätám, čo je horšie, ani mamina nedávala pozor.
jezibabka1
ja si pamätám, keď moji starkí nakladali kapustu do veľkého dreveného suda a zaťažili to na drevenej doštičke položeným veľkým kameňom, a viem, že zužitkovali všetko, čo sa urodilo alebo dalo zužitkovať, ale ja som vo veku 5 rokov, milovala buchty, palacinky a všetko sladké, tak si na niečo také neviem spomenúť :(
morenajea
babička robí super kvašáky už celé roky. presný recept neviem, určite tam ale ide jedno celé jablko, hroznové listy a krajec chleba aby pekne "kvasili".
Dáva ich do toho ťažkého hlineného hrnca s pokličkou. Do žlabu kam zapadá poklička naleje vodu, aby dobre tesnil a potom iba vidno ako sa robia v žlabe malé bublinky z kvasenia.
satin222
normalne narežem uhorku na 4 časti,aby konce ostasli celé,v strede ju
rostiahnem a vložím krúžok cibule.........
alexdidi
Kvašáky robím podľa mojej mamičky tak raz v roku. Uhorky dľžky 10-15cm rozrežem po dĺžke na 2-4 časti,vložím do skleneného pohára 2-5litrového, zalejem slanou vodou, pridám kôrku z chleba a kôpor.Uzavrieme a na teplom mieste necháme kvasiť. Kvasia od chleba. Asi tak po týždni môžeme papať.
evanaaa
Ano, tak ako píše Alexdidi, ten chlieb je tam potrebný na urýchlenie kvasenia , mama ho balila do riedkej tkaniny, aby moc nezakalil vodu a netrúsil sa. A kto má hroynové listy, je dobré ich tam dať. A samozrejme, aj zaťažiť. Ale tuším aj na vrch zaviazala handričku, aby " nevybuchli", alebo aby mali vzduch, už si nepamätám. Tiež som ich dávno nejedla.
braxi
kvašáky som naložila včera...do 2 l pohára na dno hroznový list a kôpor, natlačiť vidličkou poprepichované uhorky asi na troch miestach, zopár strúčikov cesnaku, 1,5 polievkovej lyž. soli a zaliať vodou. Na vrch pohára pätku suchého chleba. Teraz sú na slnku a za pár dní si navarím granatír, vajcové halušky alebo neviem čo a budem si pochutnávať...:o))
1956
tak ako braxi nakladám uhorky aj ja. Sú výborne a veľmi chutia mojim trom veľkým a jednému malému chlapovi.
aresko
Mám podobný recept, ale bez chleba. Na dno umytého pohára uložím umyté hroznové listy, kôpor, strúčiky cesnaku, cibuľku, korenie. Umyté uhorky narežem jedným rezom s každého konca do kríža, uložím do pohára a zalejem vychladenou prevarenou vodou. Na 1 liter vody dávam 2 lyžice soli. Uhorky by z nálevu nemali trčať. Na vrch pohára uviažem čistú bielu handričku pre dýchanie. Po týždni na teplom mieste sú vykvasené a preložím uhorky do uzatvárateľných plastových krabíc a dám do chladničky. Dobrú chuť......
danka007
Ja robím každý rok kvašáky do kameninového súdka, ale aj do
5-litrových fliaš. Pochutiny dávam od oka a robím s a aj bez feferoniek
Posledné roky robím ich do 2-3 litrových plastových fliaš.Tieto majú v"a čšie otvory, aby som ich nemusela preklajovať na polky alebo št¨vrťky, len ich poprepichujem. Tento recept mám od mojej netere z NZ a velˇmi sa nám osvedčil. Aha a na liter vody dávam 1PL soli.
evanaaa
Myslela som, že na kvasáky treba ten chlieb vždy, aby urýchlil kvasenie.
montyzc
Tie uhorky v 1,5 l alebo 2l flaške od minerálky som dostal tiež z NZ, asi krajská špecialita. A aj na vianoce som prerezal fľašku(lepšie sa vyberajú) a boli fajnové kvašáky. Aj na Nový rok chutili. :o)
bozulka
Ja robievam kvašaky ako ste tu spomínali viaceré,hroznový list,cesnak, kôpor kôrku z chleba soľ,2-3 feferonky.vodu dávam vlažnú,rýchlejšie začnú kvasiť.Uhorky nedávam veľké,nemám rada to rozbrblané vnútro,musia byť chrumkavé.Zakrývam igelitovým sáčkom,stiahnem gumičkou a urobím malé dierky na vzduch.Zakrývajú sa hlavne preto aby tam nešli potvorky vinné mušky,ktoré by kvašákom dali neželanú chuť.
kimlo
Tiež nedávam chlieb. Len slanú vodu, kôpor, hroznové a višňové listy, a tiež chrenový list. A samozrejme chilli. Hotové sú za 2 týždne, ale vydržia velmi dlho.
evanaaa
Všetky rady som si prečítala a keďže mám dosť veľkých uhoriek čo som dostala, zo všetkého si niečo vyberiem ( myslím tie vaše rady ) a idem kvasiť.
cistinka
Zaujímavý nápad....len škoda že ten súdok s vodou z kapusty je už umytý...........
sharona
Pomôžte mi prosím, lebo neviem, kde robím chybu. Naložila som uhorky podľa jedného receptu z Varechy a po 4 dňoch som na vloženom chlebe našla pleseň. Kde som urobila chybu? Ten chleba tam mal byť ako dlho?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia