Kus-kus s tofu a ľanovými semienkami (fotorecept)

Autor receptu: edith

Kuskus alebo cous cous je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne a pre mňa je to univerzálna lahôdka s extrémne jednoduchou prípravou na slano či na sladko. Pri príprave sa nevarí, ale naparuje, prípadne zalieva vriacou vodou v pomere 1:2. Jeho prípravu teda zvládnu aj menej zruční kuchári :-). Pri tomto recepte som použila trošku svoju fantáziu a konečný efekt môžete posúdiť aj vy ak ho vyskúšate. Nám doma chutilo :-).

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. KUS KUS si pripravíme podľa základného postupu : do menšieho hrnca dáme 250g kuskus ( t.j. cca 1 hrnček väčší / zalejeme 500ml vriacej vody t.j. cca dva plné hrnčeky ) . Pridáme sójovú omáčku ( ja používam BIO bez glutamánu a umelých sladidiel ) a osolíme ( ja som dala cca 1 ČL soli ). Hrniec prikryjeme a necháme odstáť 10 minút.
  2. Medzi tým si opražíme na olivovom oleji nakrájanú cibuľu, papriku, feferónku, a paradajky. Ochutíme bazalkou, čiernym korením, soľou, petržlenovou vňaťou a pridáme nakrájané tofu. Tofu môžete použiť ľubovolné( ja som mala údené v chilli náleve ) .
  3. Potom prisypeme ľanové semienka , a už spracovaný kuskus. Premiešame a popražíme spolu ale len chvíľku ( cca 2-3 min. ). Ak treba môžeme ešte dochutiť soľou prípadne bazalkou.
  4. Podávame podľa potreby ešte teplé prípadne aj za studena, komu ako vyhovuje. Ja som si ako prílohu k tomu nastrúhala čerstvú uhorku, s petržlenovou vňaťou a už len do prijala dobrú chuť :-) .