Kuracina na rasci s mladou cibuľkou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Ako každý zodpovedný „gazdiniak“ som, mimo iné, postavený pred večný problém,
nakúpiť ale aj ušetriť. Rokmi som sa naučil orientovať aj v nákupných strediskách. Oči
mi „lietajú“ ako kancovi pri pohľade na miškára. Kvalita má „zelenú“! V niekoľkých
okamihoch dokážem zistiť pre mňa najvýhodnejšiu cenu tovaru. Tak som nakúpil aj
horné časti kurčacích nôh a „maslové“ malé zemiaky „rakúsky polmesiac“. Hydinu
smiem a môžem denno denne, tak som ju pripravil na rasci a zapiekol s „operenou“
cibuľkou.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
60-90 minút na 180 °C |
Postup
- vstupná zostava skromnejšia, ale o to chutnejšia; mäso som dočistil, obrezal kožu, umyl a osušil na papierovom obrúsku; do pozornosti si Vám dovoľujem odporúčať zemiaky typu Austrian crescent „rakúsky polmesiac“, ktoré som podával ako prílohu
- kúsky mäsa som priamo na obrúsku osolil, „oeMČeKoval“, posypal prezásypkou vlastnej výroby
- a po 7´ obojstranne do červenohneda opiekol na horúcej masťolejovej emulzii
- bez prestávky som ich po opečení druhej strany posypal pokrájanou žltou cibuľou, pridal pretlačané strúčiky cesnaku a ~ 12´ podusil,
- otočil, posypal KL na hrubo drvenej rasce, podlial „deckou“ kuracieho vývaru a vzápätí opäť ~ 12´ podusil
- a ideme do „finále“: mäso som otočil, posypal druhou KL hrubo drvenej rasce, posypal mladou cibuľkou, pokrájanou aj s „pierkami“ a ~ 10´ nechal zapiecť v elektrickej rúre vyhriatej na 180 °C (390÷400 °F)
- v poslednú nedeľu pred Štedrým dňom, už pripravení na sviatky Vianočné, som kuracinku na rasci servíroval s opečenými zemiakami
- a ešte pohľad na našu tohotoročnú Vianočnú jedličku. Majte krásne dni plné úsmevov milí priatelia aj na našej Varecha.sk