Kuracina na rasci s mladou cibuľkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ako každý zodpovedný „gazdiniak“ som, mimo iné, postavený pred večný problém, nakúpiť ale aj ušetriť. Rokmi som sa naučil orientovať aj v nákupných strediskách. Oči mi „lietajú“ ako kancovi pri pohľade na miškára. Kvalita má „zelenú“! V niekoľkých okamihoch dokážem zistiť pre mňa najvýhodnejšiu cenu tovaru. Tak som nakúpil aj horné časti kurčacích nôh a „maslové“ malé zemiaky „rakúsky polmesiac“. Hydinu smiem a môžem denno denne, tak som ju pripravil na rasci a zapiekol s „operenou“ cibuľkou.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
60-90 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. vstupná zostava skromnejšia, ale o to chutnejšia; mäso som dočistil, obrezal kožu, umyl a osušil na papierovom obrúsku; do pozornosti si Vám dovoľujem odporúčať zemiaky typu Austrian crescent „rakúsky polmesiac“, ktoré som podával ako prílohu
  2. kúsky mäsa som priamo na obrúsku osolil, „oeMČeKoval“, posypal prezásypkou vlastnej výroby
  3. a po 7´ obojstranne do červenohneda opiekol na horúcej masťolejovej emulzii
  4. bez prestávky som ich po opečení druhej strany posypal pokrájanou žltou cibuľou, pridal pretlačané strúčiky cesnaku a ~ 12´ podusil,
  5. otočil, posypal KL na hrubo drvenej rasce, podlial „deckou“ kuracieho vývaru a vzápätí opäť ~ 12´ podusil
  6. a ideme do „finále“: mäso som otočil, posypal druhou KL hrubo drvenej rasce, posypal mladou cibuľkou, pokrájanou aj s „pierkami“ a ~ 10´ nechal zapiecť v elektrickej rúre vyhriatej na 180 °C (390÷400 °F)
  7. v poslednú nedeľu pred Štedrým dňom, už pripravení na sviatky Vianočné, som kuracinku na rasci servíroval s opečenými zemiakami
  8. a ešte pohľad na našu tohotoročnú Vianočnú jedličku. Majte krásne dni plné úsmevov milí priatelia aj na našej Varecha.sk